reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Téma reálné výdrže SSD je věčné a neustále probírané. Věnovat se mu bude také nová funkce pro Windows 10, která by nás měla upozornit na to, že našemu SSD zvoní hrana a opravdu bude vhodné si zajistit záchranu dat. 
Nová funkce Windows 10 mi zhodila aplikaci výrobce Asrock program A­-tuning, který monitoruje a upravuje otáčky ventilátorů. Fakt skvělej operační systém.
Další věcí je že mám peerblock všude nastavený aby se automaticky spouštěl po startu windows, myslíte že se spouští? Ne.
Nebo dám vypnout počítač, on vypne obrazovku a ještě pět minut něco masivně dělá, hrabe disk a CPU jede na max, protože ventilátory CPU se točí na max.
Nebo hraju PC hru a z ničeho nic začne hrabat na USB disk. Ale né pár vteřin aby si omakal jestli tam je, třeba minutu dvě s tou flashkou něco dělá.
Podle mě je WIndows10 mega šmírovací a dementí software a je mi na blití z toho že nemám počítač pod kontrolou. Zlatej windows XP a sedmičky.
Odpovědět2  7
gashtaan (6) | 2.10.202013:08
Zrejme by bolo v tvojom pripade lepsie pocitac predat a poobzerat sa po inom konicku...
Odpovědět5  1
Tech-boy.lukas (1246) | 2.10.202014:50
a není to náhodou sestavení pro insidery, kteří mají reportovat chyby? Já neměl žádnou chybu už tři verze, teda krom nějakých malých a poslední přepla zvukový výstup.
Odpovědět1  1
ne je to ta poslední 2405 nebo kolik.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1246) | 3.10.202014:46
tak poslední je 2004 a tak jak říkám mi přepla jen zvuk z dedikované zvukovky na integrovanou, musel jsem znovu nainstalovat ovládače, ale možná to nebylo třeba. Pochopil jsem možná pozdě co se stalo. Předtím se mi nestalo nic, ale ještě předtím jsem měl fatální chybu že se mi změnila velikost kalkulačky, a musel jí změnit z5. A píšete nová funkce, 2004 je 5 měsíců stará, ještě že nehlásíte čerstvé zprávy.
Odpovědět0  0
JFO (85) | 2.10.20208:09
Speedfan mě upozorní na problémy ve S.M.A.R.T.
Integrace nějakého typu výstrahy je už s křížkem po fůnusu.

Dokonce to srovnává jednotlivé disky proti databázi na www:
http:­/­/www.hddstatus.com­/hdrepshowreport.php?ReportCode=12443182&ReportVerification=27CC5106

To mě zajímá, co budou Windows dělat, když se objeví pár vadných sektorů. Upozornění je šikovné, ale trvalé obtěžování už ne. Microsoft většinou věci zprzní např. ho může napadnout že mi bude každých 10 min vyskakovat popup.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (280) | 1.10.202022:32
A skvělé. Tak ještě defaultně vypnout indexování, superfetch a podobný h***a, který ten disk zbytečně zatěžujou, telemetrii a hromadu zbytečného bloatwaru, kterej je ­"v ceně­", a většina ho nechce a nepotřebuje. A pak to bude pecka. Tak nějak očekávám, že až to jednou začne bejt opravdu použitelnej systém, tak zhruba v tu dobu přijde nástupce a eol. ;­-)
Odpovědět1  0
regine (57) | 2.10.20203:51
Další zápis zcela zbytečný při vypnutí ­(default nastavení­), který je vlastně ­"uspání­". Kravina od MS, přece vypnout v češtině je VYPNOUT. Kdo si chce ověřit CTRL+ALT+ESC, záložka výkon a podívat se na dobu spuštění. Nutno zrušit zatržení ­"Zapnout rychlé spuštění­". Obrázek ­- https:­/­/www.idnes.cz­/technet­/software­/tipy­-a­-triky­-pro­-windows­-10­-dil­-31.A161103_170043_software_dvr­/foto­/DVR66c22f_tipyatrikywin10_01.jpg
Odpovědět1  0
rpajik (22) | 2.10.20208:09
Nesmysl ... systém i se spoustou SW mi běží na skoro 4 roky starém 512GB NVME SSD. Za tu dobu mam zapsáno cca 43TB a opravdu to nijak nešetřim. Výrobce udává životnost 288TBW ­- takže v průměru za rok používání ukrojím 4% udávané životnosti a opravdu nemám v plánu ten disk používat dalších 21 let.

Navíc pokud se SSD dostane na hranici své životnosti a dojde k takovému opotřebení buněk, že není možné zapisovat, tak se přepíná do read only režimu. Co mam zkušenosti, tak opotřebovat ssd zápisem je reálné u intenzivně používané databáze, nebo ten disk umře na něco jiného ­( typicky náhle a bez varování ­).
Odpovědět2  2
m2fizy (48) | 3.10.202017:35
"nebo ten disk umře na něco jiného ­­( typicky náhle a bez varování ­­).­" ...

... ono ani toto nemusi byt ­"konecna­" ... mam osobnu skusenost s HDD ­(wd black ­- presne si nepamatam model, hodne stary cca 10­-15 rokov dozadu­) ... ktory sa ­"pokazil­" tak ze ­"ASI­" hlavickou narazil na platnu ... netusim mozno vypadok prudu ... fakt netusim ... stalo sa to na zapnutom PC cez noc ked PC isiel a stahoval a ja som vedla spal.

Rano sa zobudim a PC vypnuty ... cekujem ... a nic ani WIN ani nic ... takze som disk vybral a obehal znamych ... s tym ze disk asi ­"posiel­" ... a je mozno aspon data ziskat z neho potreba ... tak som to cekoval ... vo WIN ­- hdd bol totalne mrtvy nic ho nevidelo a ani nedetekovalo ... proste ­"crash­" ... tak som po konzultaciach s inym znamym rozhodol ze pojdem este skusit linux ...

... a svete div sa ... LINUX disk nie len videl, ale aj spravne detekoval ... ale to bolo tak vsetko ... neako sa nam horko tazko po 16tich hodinach podarilo rozchodit recovery soft ... a nakoniec aj ­"OBNOVIT cca 80% DAT­"... z MRTVEHO DISKU !!! ... nakoniec ... sa na tom istom disku po recovery samozrejme ... este zbehlo nasledovne ... zero format ­/ format ­/ zero format ­/ format ... a isiel spat do WIN PC.

samozrejme disk po ­"kure­" isiel v poriadku ... a aj WIN PC ho detekovalo a pouzivalo este hodnu chvilu ... len uz clovek vie a ma tusaka ze ten HDD ... nieje taky ­"spolahlivy­" a aco ako nieco znova ...

... takze tak ... aj ­"CRASH ­- DEAD HDD­" sa da recoverovat ... aj ziskat data ... aj ho nasledne rozchodit ... len treba vediet ako ...
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.