reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová roadmap AMD: Starship se 48 jádry už příští rok

12.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Nová roadmap AMD: Starship se 48 jádry už příští rok
Server Videocardz zveřejnil produktovou roadmap firmy AMD, která se týká podnikových produktů a pokračuje až do roku 2019. Ukazuje tak, že v tom příštím se máme už dočkat 48jádrových procesorů Starship.
Potvrzují se tak starší zprávy, které o AMD Starship už hovořily před necelým rokem a i dnes se mluví o velkém procesoru se 48 fyzickými jádry, který má být vyroben 7nm procesem. Vedle toho tu máme také informace o procesorových rodinách Horned Own, Grey Hawk, Banded Kestrel a River Hawk. Pro ně si tak AMD vybralo jako kódová označení dravce.




- klikněte pro zvětšení -


Roadmap zmiňuje celkově 9 produktů, ale tři z nich jsou již starší a založené na 28nm procesu. Pak tu máme již brzy očekávaný Naples, čili serverové procesory s až 32 jádry Zen, a tak není divu, že nástupce Starship jich dokáže do jednoho čipu díky 7nm technologii vměstnat až 48. Vypadá to tak, že AMD skutečně věří firmě GlobalFoundries, že ta skutečně bude mít připravenu první verzi 7nm procesu včas. To je ostatně v souladu s tím, co samotná firma GloFo říká, a to konkrétně přípravu 7nm procesu DUV (tradiční litografie) na druhou polovinu příštího roku. Až poté má následovat neméně ambiciózní krok, a sice přechod na 7nm technologii s využitím EUV.





AMD tak plánuje všechny své nové serverové a podnikové produkty v celkem třech řadách založit už na 14nm architektuře Zen, přičemž nejdříve přijdou na řadu výkonnější čipy s více jádry, což pak bude platit i pro 7nm následovníky. Každá položka ve zveřejněné roadmap přitom ukazuje čtyři informace. Jde jednak o výrobní proces, pak o počet jader a vláken (xC/xT), o rozsah TDP a nakonec příslušnost k produktové řadě Opteron, R-Series a G-Series. Je tak vidět, že 48jádrový Starship bude mít podobnou spotřebu jako 32jádrové Naples.


Procesorová rodina
AMD Snowy Owl
AMD Naples
AMD Starship
Architektura
Zen 1
Zen 1
Zen 2
Výrobní proces
14nm FinFET
14nm FinFET
7nm FinFET
Max. počet jader
16 jader
32 jader
48 jader
Max. počet vláken
32 vláken
64 vláken
96 vláken
Dostupnost
2. kvartál 2017
2. kvartál 2017
2018


Vedle toho se z nových materiálů dozvíme, že procesory Naples obsahují celkem čtyři clustery Zeppelin s osmi procesorovými jádry, která jsou propojena pomocí jistého rozhraní Coherent Interconnect. Jde tak v podstatě o čtyři osmijádrové Ryzen vedle sebe a pokud jde o chystané 16jádrové verze Ryzen, ty by měly být logicky zpracovány podobně. Dále se dočteme o 8kanálovém kontroleru pro DDR4 nebo celkem 128linkách PCIe 3.0. Naples tak budou nabízeny v několika verzích se 16 až 32 jádry a TDP mezi 120 a 180 W.

Zdroj: Videocardz
reklama