reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Core 9. generace budou podporovat až 128 GB RAM

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Nové Core 9. generace budou podporovat až 128 GB RAM
Procesory Intel pro běžné sestavy byly doposud omezeny na kapacitu 64 GB operační paměti, ale redaktor Anandtechu si všiml, že HP u některých PC slibuje možnost upgradu až na 128 GB paměti. Dotázal se tedy samotného Intelu. 
Mainstreamové procesory Intelu na příslušných deskách podporovaly nanejvýš 64 GB paměti, přičemž je třeba jedním dechem dodat, že v drtivé většině případů toho stejně zákazníci nevyužili. Však i dnes nám pro běžnou domácí sestavu stačí 8 GB paměti, i když pro hry už je daleko lepší 16 GB. Jde samozřejmě také o počet paměťových slotů, jichž mají desktopové desky obvykle čtyři, takže pokud jde o obvyklé 8GB moduly, ty nám zařídí maximálně 32GB kapacitu. Procesor Core i9-9900K s osmi jádry se už ale bude hodit i pro slušnou pracovní stanici a těm se obvykle RAM hodí vždy. 
 
32GB modul DDR4 DIMM
 
Na Anandtechu si tedy všimli, že některé chystané počítače HP s procesory Core 9. generace nabízí v základu 32 GB paměti a rozšíření až na 128 GB. Intelu tak přišel dotaz ohledně toho, co je na tom pravdy a dle oficiálního vyjádření můžeme říci, že nové procesory budou skutečně podporovat až 32GB moduly DDR4 DIMM pro celkově 128 GB operační paměti. 
 
Proč se Intel odhodlal k této změně? Jak sám vysvětluje, paměťový kontroler v nových procesorech Core 9. generace nově podporuje čipy DDR4 s paměťovou hustotou 16 Gb a právě díky tomu je maximální možný objem paměti RAM při využití dvoukanálového procesoru a dvou DIMM na kanál (konfigurace 2DPC) právě 128 GB. Tato podpora nyní přichází právě proto, že čipy DDR4 se 16 Gb přišly na trh teprve nedávno a nyní si je Intel testuje. Později proběhne validace a pak přijdou nejspíše nové mikrokódy, a tedy i verze BIOSů. Ty můžeme očekávat během několika měsíců. 
 
Samotné procesory budou vyslány na trh tento pátek, a to zatím tři modely, a sice osmijádrové Core i9-9900K a Core i7-9700K a pak jeden šestijádrový Core i5-9600K.
 
Zdroj: Anandtech


reklama