reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Nové procesory AMD Ryzen 4000 se pomalu blíží a ukazují se další nové informace. Podle těch posledních by tyto procesory měly přinést v průměru o 17 % vyšší IPC, což je opravdu dosti vysoké číslo.
sheppi (41) | 28.12.201922:39
Tak a teď mi někdo vysvětlete, jak je možné, že Intel nám dlouhé roky nabízel pouze 2­-5% zvýšení IPC u každé nové ­"generace­" a AMD se mezigeneračně daří zvýšení o více než 15%? Že by na té fámě, že Intel úmyslně zpomaloval vývoj svých CPU přece jenom něco bylo? No myslím, že dneska už o tom moc lidí nepochybuje :­)

Každopádně pokud se i nadále bude AMD dařit ­"tunit­" Zen architekturu tímto způsobem, Intel bude muset představit něco na svůj styl hodně pokrokového, pokud se chce vrátit zpět na trůn, protože pokud ještě současná architektura Zen 2 nevládne ve všech oblastech v CPU výkonu, Zen 3 vypadá, že si toto místo zabere :­-)
Odpovědět7  0
RadecekH (810) | 29.12.20199:48
Moc mi není jasné, z čeho soudíte, že zpomalený vývoj Intelu je fáma. Když není konkurence, není důvod se hnát dopředu ve výkonu. Intel se dopředu nehnal. Vylepšoval si věci, které považoval za vhodné. Vylepšoval integrovanou grafiku, zmenšoval čipy, snižoval jejich spotřebu ­(dost je to vidět v noteboocích­).
Kdyby se hnal za výkonem, tak tady AMD už dneska není. A není tady ani Intel v současné podobě. AMD by zkrachovala a Intel by pravděpodobně čelil násilnému rozdělení od antimonopolních úřadů na dvě firmy, na jednu, co má výrobní technologii a druhou, co navrhuje čipy.
Tunění architektury u AMD je slušné. Bohužel je vidět, že to tunění není zadarmo. Když se dívám na ceny Ryzenů řady 3000, nejsem si úplně jistý, jestli to vyšší IPC stojí za ty peníze navíc. Nejlevnější šestijádro +70 % vůči minulé generaci, nejlevnější osmijádro dokonce +130 % proti minulé generaci. K tomu rezignace na nižší modely, dále drahý X570 čipset.
Pokud Zen 3 půjde podobnou cestou, tak z toho většího IPC moc lidí mít radost nebude.
Odpovědět1  7
tombominos (1237) | 29.12.201910:39
Ja bych to teda trochu okomentoval..
"Když není konkurence, není důvod se hnát dopředu ve výkonu. ­"
.. to je sice do jiste miry pravda, ale pak to zpusobi stagnaci celeho odvetvi, coz se vlastne i stalo. SW, prevazne v desktopu, ustrnul na moznostech HW ­(omezeny pocet jader­). Dalsi vec je, ze firmy by nemeli jen uspokojovat akcionare, ale meli by take nejak uspokojovat zakazniky, protoze z jejich penez ziji..Ve vsem by mel byt nejaky balance. To je ale obecne problem techto velkych korporatu na burze.
"Kdyby se hnal za výkonem, tak tady AMD už dneska není. ­"
.. s tim se da asi souhlasit. Minimalne by AMD spis bylo stale na hranici prezivani, protoze, kdyby Intel uvedl architektury jako ICe Lake a Tiger Lake drive, tak by navrat AMD urcite byl daleko problematictejsi. Osobne si myslim, ze by nejak prezival dal podobne jako to mel pred tim.
"Intel by pravděpodobně čelil násilnému rozdělení od antimonopolních úřadů na dvě firmy,­"
..tohle je podle mne dneska uz ciste jen ­"urban legend­". Podle teto logiky, by musel byt rozdeleny treba uz davno MS a spousta jinych firem, presto k tomu nedoslo. V dobe kdy korporaty ridi ­(plati­) politiky a ty dale ridi urady, k tomu podle mne uz ani nedojde. Bohuzel.
"Nejlevnější šestijádro +70 % vůči minulé generaci, nejlevnější osmijádro dokonce +130 % proti minulé generaci.­"
.. tohle je dost jednostrany a tim i pak chybny pohled. Je treba porovnavat ceny pri uvedeni produktu, ne ceny novych a vybehovych modelu, at uz jsou jake chteji. Ve fotacich a jine elektronice, taky bezne slevnuji predchozi generace a nemuzete psat, ze jsou najednou drazsi. Drazi by byli, kdyby napr. pri stejne cene nepridali zadny vykonostni posun, to ale v oblasti Ryzenu neplati.
"Pokud Zen 3 půjde podobnou cestou, tak z toho většího IPC moc lidí mít radost nebude.­"
.. u toho nerozumim, jak jste na to prisel. Ceny tech modelu pri uvedeni jsou cca stejne ­(odhadem­). Vykonostni posun IPC tady je. Kdo chce vyssi IPC koupi novy model, kdo je spokojeny s predchozi generaci, koupi za levno. Tohle je podle mne klasicka ­"Win­-Win­" situce. Jedine, kde se da operovat vyssima cenama jsou modely jako 3900x, 3950X, ale i tam je to ­"oduvodnitelne­", byt teda, ja bych je chtel urcite levnejsi :­)­)

Odpovědět9  0
RadecekH (810) | 29.12.201913:40
Stagnace celého odvětví mi jako zákazníkovi naopak prospívala. Ušetřil jsem na upgradu. SW stagnoval spíše proto, že se začaly používat více notebooky a vývojáři potřebovali, aby jejich software na těch noteboocích běžel. Nemohli tedy moc zvyšovat HW nároky.
Rozdělení Intelu nebo i toho vámi zmiňovaného Microsoftu bylo na pořadu dne. V případě Microsoftu to už byla skoro hotová věc ­(nařízená soudem v roce 2000­), z které se jim podařilo jentaktak vybruslit a od té doby udělali už spoustu ústupků, jen aby úřady zůstaly v klidu. U Intelu to nikdy nedošlo tak daleko, ale mluvilo se o tom, a Intel si od té doby právě AMD dost hýčká a nesnaží se je přivést ke krachu, což by zvládl levou zadní ­(stačilo by jít s cenou dolů­).
Cenové srovnání nebude fér nikdy. Když se vám nelíbí porovnání aktuální ceny, můžeme se bavit o porovnání TOP produktů příslušných generací. Proč porovnávat nejlepší čip řady 2000 s až třetím nejlepším čipem řady 3000? Kdybych porovnával zaváděcí cenu čtyřjádrové i7 minulých generací se zaváděcí cenou současné čtyřjádrové i3, taky byste si ťukal na hlavu.
Srovnání s jinými odvětvími vám taky trochu pokulhává. On někde stojí loňský model najednou třetinu ceny letošního? Nenapadá mě žádné takové odvětví.
Řada 3000 přinesla výrazně vyšší výkon a tento výkon je vykoupen výrazně vyšší cenou. A ta cena není pravděpodobně odvozena od toho, že by si AMD najednou tak věřila, ale od toho, že ty procesory jsou výrobně dražší. Když přišla 1. řada Ryzenů, nejlevnější model přišel na cca polovinu ceny nejlevnějšího modelu 3. generace.
Věřím, že další generace přinese zase větší výkon, a že ty ­"úniky­" růstu IPC jsou reálné. Jen mám obavu, že to bude znamenat opět růst ceny. Ten výkon totiž nevzroste ­"zadarmo­". Bude to stát nějaký křemík.
Odpovědět1  8
tombominos (1237) | 29.12.201914:25
"Stagnace celého odvětví mi jako zákazníkovi naopak prospívala. ­"
.. Vam a dalsim treba ano, ale spouste dalsich naopak ne. Jestli je stagnace pozitivni nebo ne, o tom muzeme vest debaty na dlouho, nicmene bych si dovolil tvrdit, ze je rozdil mezi stagnaci a rekneme ­"nez se veci usadi­". Prvni je obecne negativni, druha je pozitivni.

"Ad MS a Intel, ard­".. opravdu si nemyslim. Priklad MS jsem dal proto, ze kriklavejsi priklad tady snad ani nebyl a jak pisete, dokonce rozdeleni bylo na poradu dne. A co stacilo.. aby MS zafinancoval Bushove adminidtrative volebni kamapan a po po vymene v Bilem dome, byl shledan soudce podujatym, a bla bla. Proste klasicka ojebavacka. Jinymi slovy dukaz, ze korporaty maji politiky v kapse. K tomu je potreba pripocist, ze i kdyby Intel zustal jediny, tak by mu napred nejake zneuzivani monopolniho postaveni muselo byt prokazano. Jinak nema Antimonopolni urad ani co resit. A potom by nastalo soudni kolecko, ktere by nejspise dopadlo naprosto stejne jako v pripade MS. To ze MS delal najednou hodnyho..to bych nebral moc vazne, spis show pro masy :­)

"Cenové srovnání nebude fér nikdy. ­"
.. s tim souhlasim, jenomze se musite odpochnout od nejakho pevneho bodu. A jediny pevny bod, ktery mate, je MSRP vyrobce v dobe uvedeni na trh, v danem segmentu. Podle ceho jineho chcete srovnavat? Samozrejme, ze existuje i vyhodnost koupe, jako kriterium, ale to neznamena, ze cena stoupa.
2700X ­(329­) ­->3700X ­(329­) rozdil NULA
2600 ­(199­) ­-> 3600 ­(199­) rozdil NULA
atd..

"Řada 3000 přinesla výrazně vyšší výkon a tento výkon je vykoupen výrazně vyšší cenou.­"
.. tohle jednoduse neni pravda. Zkuste mi uvest priklad, na kterem toto dokazete. To ze Intel produkty neslevnuje ­(az donedavna..­) neznamena, ze AMD by jej melo kopirovat. Naopak, je prirozene jako u jine elektroniky, ze ceny starsich modelu by meli klesat.
Odpovědět5  1
RadecekH (810) | 29.12.201914:58
Evidentně máte problém pochopit, že nemůžete srovnávat cenu při uvedení 2700X, což byl TOP produkt, nic lepšího pro AM4 neexistovalo, s 3700X, což už TOP produkt zdaleka není.
Kdyby dneska Intel nacenil čtyřjádrovou i3 na stejnou cenu, jako v minulosti čtyřjádrovou i7, všichni byste řvali jak pominutí, že zdražuje, a že se zbláznil. Když totéž udělá AMD, tak se tváříte, jak je všechno v nejlepším pořádku.
Tak se tak klidně tvařte. Ale podle mě je 199 dolarů za nejlevnější procesor této generace hodně. A až v další generaci odpískají i šestijádro a budou se tvářit, že nezdražují, protože přeci osmijádro vyjde zase na těch 329 dolarů, můžete jim tleskat.

Odpovědět1  6
tombominos (1237) | 29.12.201918:12
Tak jeste jinak
1700 MSRP 329$ ­-> 1700X 399$ ­->1800X 499$
2700 MSRP 299$ ­-> 2700x 329$
3700X MSRP 329$ ­-> 3800X 399$

Ok, cena 8jader zacina o 30$ vyse, nez u 2xxx generace. Jestli je to zdrazovani ale nevim, kdyz to AMD jinak poskladalo. Ma vynechany 3700 model a cena 8jadra zacina stejne jako u prvni generace a porad za stejne pnize ­(to vynecham inflaci a spol­) koupim po 2 letech vyssi vykon. Kde tam vidite zdrazeni, krome toho, ze je tam vynechany model, ktery ale ­(pokud chcete­) pokryvaji cenami z predchozi generace. Porad je mozne, ze AMD 3700 muze vydat, aspon teoreticky..

"A až v další generaci odpískají i šestijádro a budou se tvářit, že nezdražují, protože přeci osmijádro vyjde zase na těch 329 dolarů, můžete jim tleskat. ­"
.. pokud v dalsi generaci dojde k tomu, o cem pisete tak jim samozrejme tleskat nebudu. Ale porad to muze byt Win­-Win situace..pokud si u toho koupim 3700x za cenu 200$ ­(jako dneska 2700X­), nemam stale problem. Porad budu jako zakaznik spokojeny, protoze za urcitou sumu penez, dostanu ekvivaltneni narust vykonu.

Odpovědět4  0
tombominos (1237) | 29.12.201918:19
Krome toho v segmentu 500$ doslo k navyseni mezi 1800X a 3900X o nejakych 89% aplikacniho vykonu podle metriky na Computerbase... To je dokonce slevneni, nikoliv zdrazeni.
Odpovědět5  0
a8nr (84) | 30.12.201923:35
Holt kapacita 7nm linek není neomezená a logicky je potřeba uspokojovat především nejvýnosnější segmenty. Takže začali aplikovat podobnou strategii jako s APU i na low­-end segment, jen ty procesory nepřeznačili. Nebo by vám byl 2600 přeznačený na 3600 milejší?
Odpovědět0  0
marek12 (57) | 29.12.201918:45
Tak Intel hlavne optimalizoval a optimalizoval. Konkurencia ho veľmi nenútila zvyšovať výkon. A to je aj dôvod prečo aj dnes po takmer 3 rokoch je Intel stále ­"plug and play­" a AMD je stále ­"nehotové­" ­/koľko nových biosov priniesla 3000?­/. Situácia je skvelá a bude ešte lepšia, ak sa potvrdia parametre chystaných CPU Intel na rok 2020 a tieto parametre AMD ZEN3 tak budeme mať znova väčší výber. Intel bude stále možno troška výkonnejší ­/all core boost 4,6 ­- 4,7 podľa mňa AMD neprekoná­/, AMD bude zrejme stále výhodnejšie. A poviem, že i3 ktorá bude boostovať all core na 4,4 GHz ak bude za cca 120 ­- 130 eur, tak to bude veľká paráda do domáceho budget PC.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 28.12.201915:38
zvyšování počtu jáder nepředpokládám, ale pokud se potvrdí o takový kus vyšší IPC tak to bude paráda
z druhé strany mě trochu mrzí že si koupíte HW a za rok bude už o takový kus neefektivní a za 2 roky zralý na výměnu a za 3 roky už takřka neprodejný, mluvím z vlastní zkušenosti, na podzim jsem prodával Ryzen 1700...
stačí se podívat na bazary, co ted koupím jako novinku za 14000Kč, tak za 3 roky budu rád když to prodám za čtvrtinovou cenu, a za 4­-5 let zralé pouze na kontejner s elktroodpadem
to stejné telefony, mám S8 a příští rok si chci koupit S11, poř.cena byla 20tis a ted budu rád když mi ho v bazaru vezmou za výkupních 5000
vtipný je, že když ted koukám na Aukro tak tam týpek kterému jsem prodal svůj Ryzen, ho znovu prodává, nejspíš přesně ten muj kus :D :­)­)
asi přišel na to že je to už neefektivní a málo výkonný CPU, prodává ho o +200Kč asi chce vydělat na poštovném aby se mu vrátilo :­)­) snad to rychle prodá, možná bude muset jít dolů s cenou, čim déle jsou na trhu Ryzeny novějších generací tim spíš to za tu cenu neprodá
Odpovědět3  7
tombominos (1237) | 28.12.201921:25
CPU je vzdycky dostatecne­/nedostatcne podle konkretnich pozadavku. Pokud si to nekdo dopredu nezjisti nebo zjistit neumi, je chyba na strane uzivatele, nikoliv HW..
:)
Odpovědět5  0
sheppi (41) | 28.12.201922:49
Ono záleží, jaký výkon člověk opravdu potřebuje. Já jsem koupil v roce 2017 hned krátce po uvedení Ryzen 5 1600 a byl to obrovský upgrade vůči mojí předchozí sestavě, kde běžela i3­-7100. Tehdy jsem si říkal, že takový CPU mi musí bez problému stačit na dalších 5 let. A nejspíš by i stačil, jenže letos vyšel Ryzen 5 3600 a když jsem viděl, že je výkonově v některých případech až o 40% výkonnější než původní Ryzen 5 1600, šel jsem do upgradu. Pravda, už to nebyl takový skok jako i3­-7100 ­-> R5 1600, ale ani tak koupě nelituju. Na druhou stranu nebudu kecat, R5 3600 jsem rozhodně mít nemusel, R5 1600 by mi opravdu ještě pár let bohatě stačil, ale jsem nadšenec a AMDčko udělalo fakt hodně pro zvýšení výkonu po vlastně 1,5 generaci a já to prostě chtěl mít doma :­-)
Odpovědět9  0
krl (71) | 29.12.20190:31
A co je na tom divného? To je přeci úplně normální, že cena staré spotřební věci klesá, obvzlášť HW a jiné elektroniky. Pokud by tomu tak nebylo, tak doteď používáš maximálně čtverečkovaný papír a hraješ tam tak možná piškvorky, k tomu psací mechanický stroj, pokud by jsi nezaspal u brka a možná ještě kuličkové počitadlo.
Odpovědět4  3
honza1616 (3625) | 29.12.201912:17
no jistě, nic na tom není divného, ale aby cena klesala tak rapidně dolů,
koupím si high­-end HW za 15000 a za 3 roky je to neprodejné ani jako low­-end
příští rok až uvede Nvidia další grafiky se budu zbavovat RTX2080ti, to jsu zvědav za kolik to prodám, z původních 34000 spadnu tak na 15? a to budu ještě rád, přitom je to jen mezigenerační skok, za další rok až takových karet budou plné bazary bych musel nasadit cenu 5600, tak jako ted je na Aukru GTX980Ti a i tak ji nikdo nechce jak tak koukám
Odpovědět0  6
krl (71) | 29.12.201918:22
Nejhorší na téhle diskuzi s Tebou je, že Ti jde pouze o to, aby jsi se tady pochlubil, kolik utrácíš, ale to tak nějak nikoho nezajímá. Jiný důvod v tom nevidím. Není na tom nic špatného, utrácet za novinky, pokud je chci, také to tak dělám a je mi v tu chvíli opravdu jedno, kolik to stojí, ale nikomu to nevnucuju a už vůbec nebrečím nad tím, že to později prodám třeba za třetinu, to potom nemá smysl kupovat jen z důvodu, abych se chlubil, že já mám tohle a ty ne.
Odpovědět3  1
honza1616 (3625) | 30.12.20192:33
já se nechlubím, právě naopak mě to štve vzhledem k mému platu, neberu průměrný plat tak jako většina zde diskutujících co pracují v IT
kromě toho chci mít sestavu co nejvíce efektivní kvůli dobrovolné práci co mi ten HW dělá a to je pak nutnost ho měnit s každou novou generací
a ve chvíli kdy vyjde nová generace tak se toho prostě zbavuji, za dob vlády Intelu nemělo cenu upgreadovat když skok byl jen 2% IPC, taková sestava pak vydržela 5 let a i po těch letech jste ji mohli prodat za polovinu nákupní ceny,
dnes po 5 letech provozu to můžete hodit do elektro odpadu, viz muj i7­-6700k a GTX780 ­(neprodejné kusy HW­) které mi leží vystaveny na poličce
dnes se snad ani nestihne ten HW zaplatit v podobě odvedené práce za tu dobu 1­-2 let abych grafiku z původní ceny 34tis. mohl s klidem prodat za 15
Odpovědět0  1
honza1616 (3625) | 30.12.20192:51
jen doplním že jediné co dnes neztrácí na hodnotě tak zdroje a RAMky,
mám zdroj 800W který mi jede už 8 let takřka nonstop s odběrem 300W a stále bez problému, sice je to NoName značka ale asi kvalitní zdroj ověřený dlouhým provozem
a podobně jsou na tom i další, možná to je tím že je mám naddimenzované a že je tak nezatěžuji, kompatibilita bude i za xx let, takže takový 1200W zdroj prodám s přehledem i za 10 let za polovinu kupní ceny
a RAMky i DDR3 dnes prodám za 30­-50% kupní ceny
což se o CPU a GPU říct nedá když AMD střílí každý rok novou generaci CPU a Nvidia grafiky sice po 2 letech, ale taky za vyšší ceny
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4501) | 30.12.20197:57
Tomu ale moc ­(no spíš vůbec­) nerozumím. Pokud ti dodnes stačilo měnit sestavu jednou za 5 let kvůli nízkému nárůstu výkonu, proč je tedy najednou nutné ji měnit každý rok? Nestačilo by tu sestavu i nyní měnit jednou za 5 let, koupit za těch 5 let low­-end­/mainstream místo high­-endu, a přitom budeš mít ­(kvůli tomu, že půjde o low­-end­) levnější sestavu než v prvním případě a díky vyššímu nárůstu IPC i přesto mnohem rychlejší? Nechápu, proč mít rychlejší PC za méně peněz ve stejném časovém období, je špatně. Sám tvrdíš, že do toho nechceš dávat hodně peněz, ale svými postoji děláš přesný opak.
Odpovědět1  1
honza1616 (3625) | 30.12.201910:20
sám sis odpověděl,
vždyť jsem psal, za dob vlády Intelu kdy byl nárust výkonu 2% to nemělo cenu cpát peníze do lepšího HW, u grafik je to podobné i když v případě CPU je to rozdíl výraznější

na co mi bude Low­-end PC ?
to bych toho moc nespočítal, mít to k prohlížení internetu jako běžný uživatel PC tak asi jo, ale mě ten HW dělá nějakou práci, to jsem taky psal v předchozím příspěvku
Nějak nechápu tvoji myšlenku s low­-end HW, pokud myslíš že je efektivnější provozovat lowend PC tak bych místo jedné výkonné sestavy musel mít 10 menších, a to jsem do letošního roku provozoval 3 počítače, kolik bych jich musel mít v podobě lowendu ? ..30....??
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4501) | 30.12.201911:17
Pokud ti doteď stačil 2% nárůst IPC k tomu, abys upgradoval jednou za 5 let a byl jsi s tím naprosto spokojený, proč by ti nyní nestačilo si po 5 letech koupit klidně i 4 roky staré CPU, které bude mít o 17 % vyšší IPC? Navíc, toto 4 roky staré CPU koupené po 5 letech bude nejenže výkonnější ­(+17%­) než předchozí Intel koupený po 5 letech ­(+cca 11%­), se kterým jsi byl doteď naprosto spokojený, ale také bude výrazně levnější než tento Intel ­(4 roky staré CPU bude mnohem levnější než zbrusu nový high­-endový Intel v situaci, která vládla do nástupu Ryzenu­). Takže co je špatně?

Dám ti to v číslech. Následující jsou teoretické situace, co by kdyby, roky jsem si vymyslel, jde primárně o ten 5letý princip.

Situace 1, to co děláš dnes. V roce 2015 koupíš Core i7­-5x00 třeba za 10 tisíc Kč, provozuješ ho 5 let, v roce 2020 koupíš Core i7­-10x00 opět za 10 tisíc s o 10% vyšším IPC ­(2% po dobu 5 let­). Jsi s touto stávající situací naprosto happy.

Situace 2. V Roce 2015 koupíš Ryzen 7 1x00 za 10 tisíc Kč ­(stejně jako Intel­). Už v roce 2016 máš Ryzen 5 2x00 s IPC vyššími třeba o 10 % ­(tedy to, co Intel bude mít v roce 2020­). Každý rok je podobný 10% nárůst. V roce 2020 máš Ryzen 7 6x00, který má 5krát navýšené IPC o 10 %, tedy celkem o 61 %. Stojí 10 tisíc Kč.

Tak a teď mi tedy pověz, v čem je situace 2 horší než situace 1? Buď si koupíš Ryzen 7 6x00 po 5 letech za 10 tisíc úplně stejně jako v Situaci 1, ale dostaneš procesor výkonnější o 61 % a ne o 10 %, nebo si po 5 letech nekoupíš Ryzen 7 6x00, ale klidně Ryzen 7 2x00 z roku 2016, který bude mít také o 10 % vyšší IPC jako ten Intel Core i7­-10x00 ze Situace 1, ale nebude ani zdaleka stát 10 tisíc Kč, ale třeba jen 4. A za třetí, pokud jsi byl spokojený se Situací 1 a v roce 2019 ti nevadilo provozovat 4 roky starý Intel ­(přičemž novinka byla o 8 % rychlejší v IPC­), tak proč jsi najednout nucen měnit CPU v Situaci 2? Pokud ti to stačilo v Situaci 1 a byl jsi happy, proč ti tentýž výkon v téže době nestačí v Situaci 2 a měníš CPU?
Odpovědět2  1
honza1616 (3625) | 30.12.201915:26
pořád mě nechápete
2% zvýšení IP mi nestačilo, to byl jen HW který jsem měl doma nejstarší a tuto sestavu jsem neobnovoval za novější, zbylé 2 počítače obnovuji po 1,5­-2 letech, a ten 3 nejpomalejší jsem provozoval už jen když bylo potřeba v době nouze, obnovovat všechny 3 sestavy do plné síly každé 2 roky není v mých finančních silách a proto nadále už provozuji jen 2 počítače o které se budu pravidelně starat a obnovovat jim HW za novější po 12­-18 měsících
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 31.12.20197:53
No já chápu, že 2% zvýšení IPC není zrovna nejlepší důvod k upgradu, to ano. Co ale nechápu, je to, proč se Vám nelíbí nynější situace, kdy za stejnou dobu dostanete výrazně výkonnější HW. Pokud ten HW nyní roste výkonem násobně rychleji než kdysi, tak nechápu to, proč to tedy musíte obnovovat tak rychle. Proč je pro Vás lepší obnovovat každý rok v situaci, kdy každý rok dostanete 2 % IPC navíc, když nyní můžete obnovovat třeba každé tři roky ­(ty dva roky holt oželíte 2% a 4%, které byste mohl mít­), ale za ty 3 roky nedostanete 6 % IPC, ale třeba 40 % IPC navíc. A když budete obnovovat jednou za 3 roky místo jednou za 1­-1,5 roku, tak také zaplatíte upgrade HW jen jednou a ne 2­-3krát, takže ušetříte, nějaká zbytková cena HW Vám může být ukradená a ještě dostanete 40 % IPC navíc a ne jen 6 %. Já tam prostě opravdu nevidím to, jak může být dnešní situace pro uživatele nevýhodná.

Jasně, já rozumím tomu, že ten HW v podstatě zastarává rychleji než kdysi. Nicméně si musíte uvědomit, že když budete ten HW upgradovat úplně stejným tempem jako kdysi, tak možná dostanete méně při prodeji, ale při každém upgradu dostanete velmi výrazně výkonnější HW, nebo prostě při dalším nákupu koupíte levnější HW, který bude stát méně, Vaše náklady nebudou tak vysoké, ale díky tomu, že to IPC roste tak rychle, tak i ten levnější HW bude stále minimálně tak výkonný, jak by byl při předchozí situace. Ale bude levnější. Zase výhoda pro Vás.
Odpovědět1  0
honza1616 (3625) | 31.12.201910:06
", kdy za stejnou dobu dostanete výrazně výkonnější HW. ­"
to je sice strašně pěkné oproti době vlády Intelu ale jde mi o efektivitu, několikrát jsem napsal že to používám k práci, a tam se mi to projeví násobně víc

sám jste si odpověděl na svoji otázku

"Pokud ten HW nyní roste výkonem násobně rychleji než kdysi, tak nechápu to, proč to tedy musíte obnovovat tak rychle.­"
protože chci efektivní HW a né 2­-3 roky zastaralý neefektivní

"Proč je pro Vás lepší obnovovat každý rok v situaci, kdy každý rok dostanete 2 % IPC navíc­"
ted tedy nechápu, nejdříve píšete a přiznáváte že výkon roste výrazněji rychle a ted píšete cosi o 2% ???
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (4501) | 31.12.201910:40
Ale vždyť ten 2­-3 roky starý HW je nyní mnohem efektivnější než ten Intel v předchozí situaci. Takže stále nechápu, co je na tom negativního, když je to výkonnější a tedy vhodnější pro Vaši práci. Resp. proč je pro Vás lepší o 10% výkonnější HW než o 50 % výkonnější za stejnou dobu? Co Vás nutí každý rok upgradovat o 10%, když předtím Vám stačilo 10 % za 5 let a byl jste spokojen? Proč považujete 2­-3 roky HW za zastaralý neefektivní, když je po 2­-3 letech o 25 % výkonnější než zbrusu nový HW v předchozí situaci, který jste ale považoval za efektivní, přestože je pomalejší? Jen proto, že je na trhu ještě něco výkonnějšího?
Odpovědět0  0
PDSFab (252) | 31.12.201911:32
On používa ­(použival­) Intel pri svojich výpočtoch, R 1700 bol pri FPU a AVX výrazne slabši oproti Intelu. Tretia rada R 3900X, ktorý kúpil a písal, že ho prekvapila svojim výkonom a efektívnosťou +30% oproti 9900K OC
Odpovědět1  0
honza1616 (3625) | 31.12.201911:43
"Co Vás nutí každý rok upgradovat o 10%, když předtím Vám stačilo 10 % za 5 let a byl jste spokojen?­"
znovu jste si odpověděl
nutí mě právě těch 10­-15% výkonu navíc mezi generacemi každý rok
před 5 lety mi to stačilo protože nic jiného na trhu nebylo když se mezigeneračně neebo za rok zvedal výkon o 2% a dnes to je 10­-15% za rok

"Proč považujete 2​­-3 roky HW za zastaralý neefektivní,­"
protože to vidím ve statistikách a projektech kterých se účastním, přece nebudu propalovat stejné množství elektřiny a dostat za to méně odvedené práce.... co to je za logiku
statistiky GPU projektu kterého se aktuálně účastním https:­/­/www.primegrid.com­/gpu_list.php#GFN22
statistiky CPU naší komunity na vlastním benchmarku, mnohdy je skok mezi generacemi o 100% v celkové efektivitě ­(mnohem více odvedené práce a současně mnohem menší spotřeba proti starší generaci­) pro bežného uživatele PC je přidaný výkon pozorovatelný v onom zvýšeném IPC 15%, ale při detailnějším pohledu a rozboru jsou vidět větší rozdíly viz první a poslední označený řádek
https:­/­/docs.google.com­/spreadsheets­/d­/1tf_8kS7EKy8D3DL5A0­-BaAt6oUJ3mlHqP27fFz2JT7Q­/edit#gid=1133703042&range=106:122
z Ryzenu 3700X tedy 8 jader Zenu 2, dostanu více práce + mnohem více ušetřím = výsledek je mnohdy více než 200% v efektivitě než z předchozí generace na 8 jáder
proto mě nutí upgreadovat každý rok, respektive každou generaci

ted asi 3 měsíce provozuji Ryzen 9 3900X a vedle toho 13 měsíců i9­-9900K
a už ted vím že za půl roku budu oba měnit za Ryzen x 4xxx, chtěl jsem ted na podzim vyměnit i ten 9900K taky za Ryzen a mít tedy 2 Ryzeny ale jak už jsem jednou napsal, není v mích silách tak často měnit HW proto se zbavuji nejstaršího i7­-6700k který jsem zapínal jen v době nejvyšší potřeby a upgreadoval v něm jen grafiky

bohužel za tak krátkou dobu 1 ­-1,5 roku se mi vložené investice jen stěží vrátí v podobě odvedené práce, kdyby AMD sypalo nové generace po 2 letech byla by situace jistě jiná
Odpovědět0  0
marek12 (57) | 29.12.201918:34
Treba kupovať veci a vôbec neuvažovať o tom, že za koľko to predám. To sa potom človek vyhne takýmto zbytočným úvahám.
Odpovědět2  0
krl (71) | 29.12.201918:51
Ano, to je přesně ono, nad tímhle vůbec nepřemýšlím, ve chvíli nákupu mi je úplně jedno, jestli danou věc pošlu později k recyklaci, nebo ji někomu daruji, případně odprodám.
Odpovědět1  0
tombominos (1237) | 28.12.201911:11
Zna nekdo priklad aplikaci, ktere tezi primarne z FP operaci, vyjma nejakych specifickych vedeckych vypoctu?
Odpovědět0  0
DrQQ (301) | 28.12.201911:20
Jakmile máte na počítači nějaký SQL server, je zrychlení FP operací velice příjemné.
Odpovědět0  0
shaolin_81 (275) | 28.12.201911:55
Databazy tazia hlavne z rychleho INT pokial dobre viem.
Odpovědět0  0
shaolin_81 (275) | 28.12.201911:54
Praca s multimediami, enconding videa ­/ audia...
Odpovědět2  0
tombominos (1237) | 28.12.201912:02
Takze neco ve stylu AVX­(2­)?
Odpovědět0  0
shaolin_81 (275) | 28.12.201912:10
Nie tak uplne. AVX­(2­) SIMD instrukcie operuju aj nad FP aj nad Integer.
Odpovědět0  0
tombominos (1237) | 28.12.201923:24
ok, diky :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.