reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové materiály umožní rychlejší nabíjení baterií

29.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nové materiály umožní rychlejší nabíjení baterií
Vědci z Univerzity v Cambridge našli skupinu materiálů, které umožní značně zrychlit nabíjení baterií. To se může hodit nejen u smartphonů, ale především u elektromobilů, kde je pomalé nabíjení zásadním problémem.
Rychlost nabíjení baterií vždy byla problémem a v dnešní době je ještě akutnější s rozvojem elektromobilů, což se snažili vyřešit vědci z Univerzity v Cambridge. Nabíjení v řádech desítek minut (v tom lepším případě) při delších cestách rozhodně není žádoucí, jenže stávající baterie nezvládají tak rychlé nabíjení (pak mohou vznikat tzv. dendrity, které baterii vyzkratují a ta může v nejhorším případě i vybuchnout). V podstatě jde při nabíjení o to, aby se lithiové ionty dostaly z kladné elektrody na druhou stranu, tedy na zápornou elektrodu. Čím rychleji se dokážou pohybovat, tím rychleji je baterie nabitá.
 
Oxidy pro rychlejší nabíjení baterií
 
Dnes se většinou zkouší udělat vzdálenost mezi elektrodami kratší a přecházet tak na nanovelikosti, jenže to má i své úskalí. Vědci místo toho použili jinou krystalickou strukturu, přes níž se lithiové ionty pohybují mnohem rychleji. Jde o oxidy niobu a wolframu, konkrétně o Nb16W5O55 a Nb18W16O93. Tyto materiály bohužel nezvyšují hustotu energie, takže kapacita baterie bude pořád podobná, jen bude umožněno rychlejší nabíjení. Smartphony by tak mohly být nabity v řádu minut. U elektromobilů pak už bude spíše problém to vše uchladit a mít dostatečně masivní kabel, přes který budou moct téct tak obrovské proudy. Poněvadž jde o relativně velké částice v řádech mikrometrů, měla by být i výroba relativně snadná a levná.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama