reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové technologie? Ano, prosím!

6.2.2013, Pavel Kovač, úvaha
Nové technologie? Ano, prosím!
Je cosi prohnilého v našem světě. Na jednu stranu se všichni těší na nové technologie a na stranu druhou jsou zde tlaky o zpoždění vývoje. Pokud se přece jen nějaká technologie objeví, tak se na ni ihned blogeři vrhnou, že je k ničemu. Co s tím?
Kapitoly článku:

Stagnace současnosti věští velké změny


I přestože se dnes zdá, že technologicky přešlapujeme na místě, nemusí to být až tak špatné. Možná se jen firmy nadechují nad vodou, aby se mohly posléze zase zanořit a bádat dál. Občas je zkrátka potřeba se zastavit, ohlédnout se za uplynulým časem a zhodnotit jej. Pokud to totiž firmy neudělají, může je čekat zánik. Možná zkrátka jen přišel čas, kdy toto ohlédnutí dělá více firem naráz, a tak se zdá, že celý počítačový svět je ve stázi. Jakmile firmy zhodnotí svůj stav, začnou opět bádat, vyvíjet a zkoušet nové věci. Možná také dostanou jednoduše strach, že je konkurence předběhne. Tento strach samozřejmě mají všichni i dnes, ale rozhodně je minimalizován. Pokud se totiž někdo rozhodne přijít s velkou novinkou, budou mít dostatek času ji dohnat. Tedy pouze v případě, že o této novince dá vědět dostatečně dopředu.

Situace však může být i taková, že velcí hráči zkrátka potají vyvíjejí velké změny a zkrátka se zrovna trefili do jednoho času. Pak nastane velký boom, kdy všichni vydají své horké novinky a my budeme doslova zavaleni inovacemi stejně jako na konci 90. let. V tento idealistický scénář však můžeme pouze doufat. Bylo by to velmi pěkné, avšak je to téměř nereálné. Daleko pravděpodobnější je fakt, že výrobci se soustředí na mobilní segment, kde dělají velké pokroky. Tyto pokroky však nejsou až tak znatelné navenek. Ano, dnešní mobilní telefony zvládají to, co před pár lety velký počítač. A je to opravdu velký skok. V době, kdy počítače zvládaly Quake 3 na plné nastavení uměl telefon maximálně tak volat a posílat SMS. Skok, který zažil mobilní segment, je tedy neuvěřitelný a vlastně tím odsunul klasické počítače na vedlejší kolej. Proč však dnes všichni debatují nad tím, že vývoj PC ustanul, když to není pravda a jen se přemístil na mobilní sféru?





Odpověď je jednoduchá a pozorný čtenář ji možná už pochytil. Když jsem mluvil o Quake 3 a o výkonu PC/mobilů dneška, udělal jsem to zcela záměrně. Uživatelé vlastně až dnes dostávají kvalitu v mobilní sféře srovnatelnou s osobním počítačem. Stále sice není zcela srovnána, ale už se tomu hodně blíží. Ve své podstatě došlo k takovému rebootu vývoje počítačů. Pravdou je, že nikdo nemá rád reboot. Poprvé, když zapnete nový operační systém, koukáte na nové úvodní logo s "otevřenou pusou", podruhé vás to už moc nebaví a jen čekáte na otevření e-mailu. A pokud se toto děje i s vývojem hardwaru, tak to zkrátka nikoho moc nezajímá. A právě proto dnes pomyslně přešlapujeme na místě, i když to vlastně není pravda. Velké změny se dějí, pouze se dějí už podruhé.


Léta následující


V následujících letech tedy s největší pravděpodobností dojde ke srovnání mobilního a desktopového segmentu. Většina aplikací a her bude vydávána jak pro PC, tak pro mobily/tablety/konzole. Samozřejmě to nebude pravidlem, ale výrobci se rozhodně budou snažit oslovit co největší okruh zákazníků. A jak jinak, než vydávat svůj produkt multiplatformě? Jinak asi těžko. Jakmile se tento trend usadí, může opět dojít k rozdělení PC a mobilního segmentu a v této fázi na nás čekají opravdu velké změny. Odklon počítačů od konzumu je zcela předvídatelný a naopak mobilní sféra se stane vlastně takovým počítačem konce 90. let a začátku tohoto století. Ten, kdo bude mít doma velký počítač, bude opět téměř guru, protože ostatní na něj budou koukat skrz prsty a pošuškávat si "k čemu potřebuje takovou obludu". Tyto obludy budou výkonné a bude se na nich opět dělat "velká práce" a z mobilního segmentu se vlastně stane zcela neodmyslitelná součást života, jako je tužka a papír. V té době si již nikdo nevzpomene na bolestný reboot vývoje a naše problémy. Bude to brát jakou součást historie. A pokud říkám historie, tak to opravdu tak myslím, protože než dojde k této změně, budu mít už možná vnoučata a v páteři voperaovaný čip, co drží mojí mentální aktivitu alespoň na 5 %.





Takže se máme na co těšit, ale bude to ještě nějakou tu dobu trvat. Je to velmi dobře vidět na OLED technologii, která tu měla být už asi 100× a stále jen slyšíme, že tu bude další rok. Možná právě technologie OLED je takovým obětním beránkem mobilního vývoje. Zkrátka se v průběhu času stala nedůležitou a investování dalších prostředků do vývoje se zdálo firmám neekonomické, když tu měli dojnou krávu v podobě tabletů. Takže velmi podobné věci se mohly stát i u ostatních technologií, pouze s tím rozdílem, že se nedostaly informace ke spotřebitelům, a ti vlastně ani netuší, oč přichází. Pokud k tomu opravdu došlo, máme se v budoucnu na co těšit. Nápady a rozpracované technologie leží v laboratořích a čekají na uvolnění situace. Jakmile to nastane, tak se doslova roztrhne pytel s novinkami. Pokud jste někdy dávali slámu či seno do pytle, tak víte, že vždy nějaké to stéblo si najde skulinku a vykoukne ven. A to právě může být například nové pojetí videa v rozlišení 4K, nebo nový operační systém od MS.

Naštěstí tu ale máme blogery, co mají připravený palec a stéblo zatlačí zpět do pytle. Takže jim děkujme. Samozřejmě ne všechna stébla jsou pěkně zlatá a voňavá. Některá jsou obalena hlínou nebo jsou rovnou napůl zkompostována. Zkrátka je potřeba vybírat. Bohužel dnes je výběr v novinkách menší, a tak všechny přešlapy nebo ne zcela šťastná řešení sklidí o to větší posměch či kritiku. Samozřejmě tím neříkám, že to je špatně. Kritika je potřeba, jen v poslední době převládá a zapomíná se i na to, poukazovat na klady.





Typickým příkladem jsou nová Windows 8. Na ně všichni koukají jako na Windows 7 s dlaždicemi, které jsou na velkém monitoru téměř k ničemu. Nikoho nezajímá, že mají zcela překopanou správu paměti a díky tomu šlape vše podstatně rychleji. Nikoho zkrátka nezajímají skutečné technologické novinky a soustředí se na to jediné. Uživatelské prostředí. Přesto největší kritici často používají např. systém od Googlu na telefonu, který má daleko (ale opravdu daleko) více chyb a nedodělků. Pouze je nový a lidé jsou spokojeni. Je zvláštní, že když se objevil první Android, tak tu nebyl připraven nějaký ten palec a nezastrčil jej zpět do pytle. Některá stébla i přestože jsou obalena hlínou, mají tuhý kořínek. Možná díky té hlíně kolem dokonce zakoření a časem možná i vykvetou.


Myšlení lidí






V neposlední řadě tu máme obecně negativní pohled na svět. Nevím, zda za to může krize, nebo zkrátka lidstvo bylo už moc dlouho šťastné, ale zdá se, že celá Evropa a USA jsou naladěni na negativní vlnu. A pokud je celkově negativní nálada ve společnosti, tak se samozřejmě špatně vyvíjí něco nového. Lidé mají skepsi k novinkám a prostě je nepřijímají. Ale pokud se podíváte na předchozího Garfielda, všechno je relativní. I ve špatné náladě lze totiž vytvořit spoustu dobrých nápadů. No, a protože se i u nás snažíme být pozitivně naladění, tak právě proto věříme, že se v blízké budoucnosti stane několik velkých změn, co nastartují opět prudký proud novinek. Takže těšme se a nezapomeňte. Svět hardware je tu s vámi.
reklama