reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.2.2013, Pavel Kovač, úvaha
Je cosi prohnilého v našem světě. Na jednu stranu se všichni těší na nové technologie a na stranu druhou jsou zde tlaky o zpoždění vývoje. Pokud se přece jen nějaká technologie objeví, tak se na ni ihned blogeři vrhnou, že je k ničemu. Co s tím?
Jura2 (184) | 15.2.201310:53
Podľa mňa je vývoj ok, avšak treba mať aj dostatok času na užitie si tej ktorej technológie.
Meniť každú chvíľu niečo len preto, že je niečo a to povačšinou len kvantitatívne ­(tomu väčšina rozumie lepšie­), akože lepšie, nemá zmysel. A to sa v poslednom čase deje stále viac.
Preto sa spotrebitelia proti tomu búria. Je to tak. A je to ok.

Napr. Viac MPx, lebo viac je lepšie, 4K namiesto FullHD, že nemám zdroje v tom rozlíšení nevadí...veď viac je lepšie, 4­-8 jadier CPU je jepšie ako 1­-2 jadrá CPU, že len do kancelárskeho PC ?...nevadí, veď lepšie je viac,.... :­-­).
Toto skutočne nemá zmysel.......je to len konzum a zisk. A prečo ? Nuž pre nič iné....len pre zisk :­-­(.
Čieľom má byť človek, Toto sa však stráca.

Predať chcú za každú cenu, prestáva ich zaujímať či to konkrétny spotrbitel využije a potrebuje.
Odpovědět0  0
stanleypqr (34) | 8.2.201321:10
To s cim nas v poslednom obdobi krmia vyrobcovia je uplny hnus ­- kupite si kompaktny fotoaparat so super hypr mega rozlisenim 18Mpix a cudujete sa, preco su tie fotky nafigu. Stary 5Mpix Sony Cybershot co mam doma ­(hadam bude mat cez 8 rokov­) dokaze spravit lepsie fotky. Namiesto vylepsenia kvality fotiek sa vyrobcovia predhanaju v pocte Mpix ­- cest vynimkam, v tom sajrajte sa daju najst aj celkom slusne fotiace fotaciky. Ale zakaznici na to pocuvaju, tak preco robit nieco kvalitnejsie??? Jeden zaujimavy pocin v poslednej dobe bol PureView 808 od Nokie ­- zaujimavy napad dotiahnuty do konca.
Odpovědět1  0
Hadejkoho (25) | 9.2.20130:21
Byl jednou jeden člověk. Jmenoval se Běžný Franta Uživatel. Dostal chuť si pořídit fotoaparát, aby mohl párkrát vyfotit psa a pak ho nechat ležet pod gaučem ­(foťák, ne toho psa­) O foťaky se ale nezajímal dost na to, aby otevřel google a zjistil si něco o snímacích čipech, vlastnostech objektivu ­(čili proč ho má zajímat třeba taková světelnost­) atp. Franta na tohle totiž nemá čas. Jeho zajímá jen jedno: Který foťák je lepší. Ačkoli by za něj nerad dával víc jak 1400, je přece ochoten za něj dát celé 2000. To už by snad měl dostat nějakou kvalitu.
Výrobci se s Frantou neradi baví, protože on nic nechápe a všechno mu musí vysvětlovat padesátkrát, pak mu to nakreslit, ještě jednou vysvětlit... no a pak Franta bezduše zopakuje: ­"A který je teda lepší?­" A tak si výrobci našli jednoduchou odpověď, proti které Frantova logika nebude nikterak zasahovat a kterou jeho laický rozum pobere: ­"Čím víc megapixely, tím více foťák.­" A to byl příběh o tom, jak výrobci naprosto duk***ili segment levných kompaktů.
Jen tak mimochodem, už se chystají 20mpix foťáky a mě je z toho do breku. Važený pane, vašeho 5Mpix fotoaparátu se držte zuby nehty a osobně vám přeji, ať vám vydrží co nejdéle. Nemusím ani vidět parametry abych vám potvrdil, že dneska už nic takového nekoupíte. Slušný foťák za 2000 je možný, ale nikdo ho nevyrábí, protože by kvůli papírovým parametrům nebyl dobře prodejný.
Odpovědět1  0
Hadejkoho (25) | 9.2.20130:38
Jen tak mimochodem, tento trend se už dostává i do ­"vstupních­" ­(rozumějte v nižší cenové hladině­/pro amatéry dostupných­) zrcadlovek. Jestli někdo plánuje nějakou pořídit, učiňte tak zavčasu.
Odpovědět0  0
Jura2 (184) | 15.2.201310:37
Úplne súhlasím,
už nehovoriac o tom, že väčšina ­"Frantov­" najradšej všetko drvý na maximálne rozlíšenie a zachvíľu nevie kam o obrovskými objemami, žial len obrazového balastu, ktorý nemá nič z kompozície a zachytenia atmosféry okamihu.

Kupil som bráchovi pred pár rokmi Canom, má max 5 MPx, ale vždy keď z neho vidím fotky len nechápavo žasnem. Zrejme perfektná súhra dobrej optiky a firmware. Obrovské megapixle sú fakt, pre väčšinu uživateľov, len okrajové.
Dokonca skôr na príťaž ako na osoh :­-)
Odpovědět0  0
Doomista | 8.2.201318:16
Jsem rád, že se autor zastal W8. Všichni na ně nadávají a přesto není proč. Mám doma počítač s WinXP, měl jsem jistý čas W7 a teď mám i netbook s W8, bohužel od Asusu X201E. Vše, co mi na tom počítači vadí je vinou právě asusu. Zmršené šasi, špatně osazený touchpad, nepoužitelná wifi karta. Když jsem systém poprvé spustil, prakticky nefungoval. Proč? Bloatware. Doteď mi pár nezbytných věcí od asusu rozhazuje správu spotřeby energie, ale jinak si nestěžuju. Systém je rychlý a co je hlavní, je vyladěný. W7 si s 64bitovou architekturou ještě neuměly moc poradit, a tak řada her, co jsem si naprogramoval, W7 nehodlaly spustit, nebo je nespustily dobře. W8 naproti tomu spouští vše bez problémů, s funkcionalitou, která byla optimalizována pro WinXP. Metro je nejlepším vynálezem m$ od dob start menu. Věřte mi. Na desktopu nemám kromě koše, sítě a počítače žádného zástupce. Vše mám efektivně zorganizované v metru, s touchpadem ­(a vlastně i myší a kláveskou­) je vše snadno dostupné, spolupráce desktopu a metro aplikací je nádherná a jediné, co zamrzí, je poněkud prázdný store. Uznávám, že jistou překážkou může být například umístění vypínacího tlačítka, což já řeším spouštěním spousty věcí ani ne přes metro jako přes Win+R, což řadoví uživatelé moc neumí, k jejich smůle. Kupoval jsem si W8 z donucení, protože levnější netbooky už neměly ovladače na WinXP. Přesto nelituji, naopak
Odpovědět0  0
Nomo Hakon | 8.2.201315:58
Rád bych poznamenal, že nejsou až tak potřeba nové technologie, ale optimalizace, vyladění a rozšírění těch starších.
Odpovědět1  0
Hadejkoho (25) | 9.2.20130:05
Obojí je stejně důležité. Současné technologie je samozřejmě potřeba někam rozvíjet. Ale často jsou staré technologie nahrazeny novými, které budou mít bez zmiňované optimalizace větší potenciál, než ty staré technologie po staletích optimalizace. Např. takový transistor je toho důkazem. Dovedete si představit, že bychom do dnes používali pouze a jenom elektronky? Já teda ne.
Odpovědět1  0
Nomo Hakon | 10.2.201323:40
Elektronky jsou v některých aplikacích k nezaplacení. Žárovky taky. Je pravda že nové technologie jsou dobré, ale dobrého pomálu. Poměr nové technologie ku optimalizaci a kombinacím by měl být alespoň 1:4.
Odpovědět1  0
Mitisko (125) | 7.2.201312:35
Ja si myslím, že celkový stav audio vizualnej techniky a komunikačnej techniky je pred koncom. Rozlíšenie fotoaparátov kamier a televízorov je tak vysoké že ludské oko už nepozná rozdiel. Týmto smerom by som nešiel. Človek ako druh by sa mal zamerať na to aby udržal planétu pri živote aby sme sa prestali naháňať za niečím čo k životu nepotrebujeme a začali sa zaujmať o to aby nerastné suroviny sa začali obnovovať aby sa držala rovnováha v rybolove aby sa držala rovnováha vo výžive. Každý človek by mal pochopiť že bez televízora s 4k rozlíšením prežije ale bez čistej nezavádnej vody a zdravej stravy neprežije nikdo. Preto by sa blogery mali zamerať na to aby donútili firmy znižovať spotrebu ako aj mobilných zariadení tak aj počítačov aj elektroniky ako celku. Každý boháč čo má doma SUV čo jazdí na 20l benzínu by si mal uvedomiť, že keď on jazdí na 20 litroch niekdo na druhej strane planéty nemá čo jest. A šikovnosť a vzdelanosť s tým nemá čo dočinenia... To je dnes sá míňa kvantá energie na prepravu plodín kvantá enrgie na neefektívne vykurovanie kvantá enrgie na zbitočné svietenie atď je vrchol ludskej sprostosti! A za pár rokov bude ludsvo museť riešiť hlavne problém s odpadom a zamoreným prostredím. Každý plast čo sa vyrobí sa časom rozpadne na mikro až nano častice ktoré sa dostanu do vody a ako sa dostanu do vody tak sa dostanú do našich organizmov a to bude začiatok konca civilizácie, smrtelné choroby budu tak bežné že nikoho neprekvapí že 20 ročný človek zomrie na rakovinu atď. Ludia by sa mali zobudiť a investovať energie vývoju uplne niekde inde. Treba nám nové zdroje energie, nové materialy ktoré je možné 100% obnoviť. A najdoležitejšie je aby každý priložil ruku k dielu!
Odpovědět2  2
Pavel Kovač (1033) | 7.2.201312:45
Ještě že jste tento příspěvek napsal pomocí kamene na hliněnou destičku a poslal po poštovním holubovi do redakce. Jinak bych vás označil za také nešetrného k životnímu prostředí. Máte to ale štěstí :­-)
Odpovědět0  0
Mitisko (125) | 7.2.201312:55
Moje PC žere 20W energie aj so sobrazovadlom mám síce aj hernú mašinu, ale v poslednej dobe ju ani nezapínam­(nieje čo hrať a nieje kedy hrať­). Niesom jeden z tých čo by zabili človeka aby učetrili kus hmoty, ale fakt by ludstvo ako celok malo začať myslieť inak a nie materialne. Nie mať všetko čo je In aj keď za pár rokov to ­"IN­" može našich potomkov zničiť úplne.
Odpovědět2  1
Pavel Matějka (1571) | 8.2.20138:19
Zabij bobra, zachráníš strom.

Zelené ideologie napáchaly na životním prostředí i na ekonomice tolik škod, že jsem na ně už silně alergický.
Odpovědět0  0
xube (5) | 8.2.201312:38
A môžem vedieť čím si to zaslúžili a ako ochromili túto prekonzumovanú ekonomiku?
Odpovědět0  0
Mitisko (125) | 11.2.20139:40
Pavel budeš ji mít dost až tehdy když ti z kohoutku potečou kousky plastu z tvého utla giga bomba pecka slim image notebooku a když si pustíš teplou tak ti potečou šmakulárny z tvé baterky :­)
Odpovědět0  2
Pavel Kovač (1033) | 11.2.201310:21
Prosím držme se alespoň trošku tématu ;­-)
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1571) | 12.2.201313:28
A to mě jako má utěšit, že na českém poli najdu jen řepku do dieselových motorů, energetickou kukuřici a fotovoltaické panely, zatímco v obchodech mají jen dovážené náhražky potravin? A za vsí hučí les šílených ventilátorů, které zabíjejí ptáky, způsobují bolest hlavy a kolísání elektrické sítě... To jsou následky zelených ideologií, chlapečku, jestli to nevíš.
Odpovědět0  0
Hadejkoho (25) | 6.2.201321:38
V mnohých oblastech vídáme pomalejší pokrok, než tomu bylo pár let zpátky, ale zato vídáme pokrok v oblastech jiný. Ono nejde jen o tom jak daleko se nějaká technologie posune, ale taky jakým směrem. Dnes herní scéna nejvíce žije na konzolách. Spousta věcí, které dříve bylo nutno dělat skrz různé desktopové aplikace se přesunulo do prohlížečů. Dostáváme se k samotnému faktu, že většina uživatelů už dnes ten desktop vlastně k ničemu nepotřebuje. Otázkou tedy je, jestli desktopy zažívají stagnaci, nebo se připravují k pádu.
Co se zobrazovací technologie týče, tam je hodně vidět spokojenost firem se současným postupem trhu. Vždyť se jim přece podařilo přesvědčit většinu uživatelů, že LED je nová technologie zastupující LCD. Drtivá většina uživatelů nemá páru o tom, co je to OLED. U monitorů díky nesmyslnému dynamickému kontrastu se stal kontrast naprosto bludným parametrem a odezva pixelu je na tom podobně. A televize s 500hz obnovovací frekvencí? WTF? Lidi ani neví, jakým způsobem se ty parametry projevují. Mají sotva tak představu o tom, co je to rozlišení a jejich referenční pole je tak malé, že když jim prodáte TN panel a řeknete jim, že je to LED a má dobré barvy, budou tomu prostě věřit a ty barvy si budou pochvalovat.
Odpovědět2  0
Talklive | 6.2.201322:34
LED nezastupuje LCD, LED zastupil trubice ­(CCFL­) len ako sposob podsvietenia, stale je to LED LCD. TN je len technologia panela LCD tak ako dalsie IPS a MVA ­/ PVA, ale podsvietenie je LED pri vsetkych, teda mas LED IPS atd.. Len tak pre upresnenie:D

No firmy vyrabajuce panely nejako spokojnostou nesrsia, trh je presyteny, ceny nizke a vela na tom nezarabaju ­(vid problemy vyrobcov panelov napr. Samsung na Slovensku a v Cesku, Sharp bol na pokraji, keby nie Apple­), preto tie snahy prist opat s niecim novym co vie zaujat, dari sa vyrobe malych displejov pre mobiliy a tablety ­(tam sa dokonca nestiha­), z toho maju vyrobcovia ryzu, ale velke panely pre monitory a TV stagnuju, placku uz ma kazda domacnost, monitor tiez nemenis kazdy rok.. Prichod a hlavne sirsie presadzovanie 4K standardu by tento segment opat roztocilo a tak ako niekedy chcel mat kazdy doma FullHD tak bude chciet mat doma 4K. Ale nie je to len o paneloch, chce to obsah v 4K, chce to infrastrukturu distribuciu obsahu v 4K, dnes ani nativne FullHD nie je uplny standard vsade.
Odpovědět0  1
Hadejkoho (25) | 7.2.20131:48
Nevím, jak dobře jste si přečetl můj příspěvek. Já prodávám elektro, takže o té technologii něco vím. Jde ale o to, že od té doby co se namísto trubic používají ledky se všemu říká LED TV, následkem čehož si většina lidí myslí, že se jedná o zcela novou zobrazovací technologii. Samozřejmě v televizích se taky upustilo od TN a většinou jsou tam VA panely, takže začali vykládat o lepších pozorovacích úhlech ve srovnáním s LCD a o ­"zářivějších barvách­".
Jde o to, že zavedení nové technologie bude vyžadovat úpravu výroby, což je samo o sobě velmi nákladné, takže raději budou hledat způsoby jak ozdobit kýbl hnoje aby papírově vypadal jako Ferrari, viz zmiňované nesmyslné obnovovací frekvence, dynamický kontrast a všemožné ShakeView, SmearMotion a HyperUltraMegaSuperPicture, které ve výsledku jenom ještě víc pohnojí obraz, ale lidem to přijde jako zlepšení, protože to mají zapojené přes Scart na deset roků starém DVD přehrávači.
Odpovědět3  0
akademik (7) | 8.2.20138:35
"v televizích se taky upustilo od TN a většinou jsou tam VA panely, takže začali vykládat o lepších pozorovacích úhlech ve srovnáním s LCD­"

.. pokud prodavate v elektru tak prosim nerikejte TN, VA ve srovnani s LCD ­- LCD znamena techlologie tekutych krystalu a at je to TN, VA, IPS tak vzdycky je to lcd..

.. ale predpokladam ze jste se jen spatne vyjadril :)
Odpovědět0  0
Hadejkoho (25) | 8.2.201323:31
Já jsem se vyjádřil zcela správně. Pouze konstatuji fakt, že jelikož VA panel má lepší pozorovací úhly než běžný TN, firmy jako LG či Samsung toho využily a tlachají o tom, jak ta jejich LED technologie je lepší než to ­"zastaralé LCD­", přitom jde o jednu a tu samou věc. Jen většina lidí věří tomu, že když to říká výrobce, tak to musí být pravda.
Odpovědět0  0
Talklive | 6.2.201319:25
Technologie sa presuvaju do tych segmentov, kde je najvacsia ryza a ekonomicky potencial, to je tlak ekonomiky na techniku, preto ta mobilna cesta, preto internetovy biznis, preto socialne siete. Pravidla a vyvoj urcuju peniaze a trendy, ktore sa uplatnia v masovom nasadeni a zarobia. Ale ten pokrok stale je a snad je rychlejsi ako niekedy, len si ho staci uvedomit, nielen v priamo v spotrebitelskom koncovom segmente, ale vsetkym co za tym stoji ­- internetova infrastruktura vratane tej mobilnej, datove centra internetovych gigantov vsetky tie sluzby okolo a tak podobne.

K vykonu ­- je to ako s autami, tiez namiesto ­"honby­" za vykonom sa skor presaduje zeleny trend, to iste je aj v oblasti PC, sice na pohlad splyva mid­- a high­- segment, ale budme uprimni, vykonu je viac ako moznosti ako ho vyuzit, len zlomok pouzivatelov dokaze skutocny vyuzit potencial dnesnych high­-end CPU a grafik a hlavne, kolko pouzivatelov je skutocne ochotnych investovat prave do tejto cesty? Trend je v tomto jasny, ludia nemaju problem dat tisice eur za kvalitny book a telefon, ale uz investovat do bedne pod stolom sa im nechce. A dnes kto kupuje desktop? Ti, ktori ho potrebuju pre vykon ­- grafika, videao.. a potom ti, ktori nepotrebuju mobilitu, ale kupuu desktop preto, aby usetrili a mali moznost upgrade v buducnosti. Ale ak je priemerna cena predanych desktopov pod 500 eur, tak to PC trh z biedy nevytiahne a klesajuci trend nezastavi a casom bednam odzvoni, uz dnes ma clovek moznost si prenajat vykon na servri a nemusi mat ­"poriadne zelezo­" na pracu pri sebe, vykon ma na objednavku a na dialku.

A na zaver pozamka k diskuterom, hateri vzdy boli a budu, ti az tak nevadia pokial bojuju za svoj nazor serioznymi argumentami, najviac vadia ti, ktori siria demagogiu, bud zamerne alebo jednoducho len preto, ze nemaju prehlad a ich ­"vedomosti­" su len zrkadlom neznalostii.

Ale svet ide dalej aj svet techniky ide dalej, dokonca napriek slovach o krizach si dovolim tvrdit, ze to stale akceleruje.
Odpovědět0  0
jozka25 | 6.2.201314:52
neni neco prohnileho v letectvi? Staci se podivat na pokrok mezi lety 1930 a 1950 a porovnat pokrok letadel za poslednich 10 let....
A co teprve lednicky? Mam doma 15 let starou lednici s cidlem na otevrene dvere a ciselnym displeyem s teplotou..
Odpovědět2  2
akademik (7) | 8.2.20138:38
.. a co teprve fakt ze v lednicich se porad sviti zarovkama misto LED.. To si asi vyrobci schovavaji jako ohromujici novinku az dojdou jine inovace :)
Odpovědět1  0
Zumik (63) | 12.2.20138:05
Vy si z toho děláte srandu, ale už vidím ty letáky. Nová úsporná LED chladnička s třídou A++. Jo to bude paráda, už se na to těším.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 12.2.20138:13
Mám obyčejnou ledničku a je tam LED osvětlení. Nikde to nebylo psáno a zjistil jsem to až doma.
Odpovědět0  0
xu3e | 6.2.201313:18
Nemám pocit, že prebieha stagnácia. Proste sa pracuje na vylepšení. Nestíham sa čudovať koľko nových nápadov a technológií vzniká. Skôr som znechutený, že nikto nepracuje na skvalitnení.
Odpovědět2  0
shasler (318) | 6.2.201312:17
Já si myslím, že jakkoliv je vývoj pomalý, znatelný či skrytý, je to stále posun kupředu. Bohužel mnohdy v zájmu posunu je proveden krok zpět viz prostředí nových Windows ovšem nevhodným způsobem s nevhodnými důsledky. Jako opozitum správného kroku zpět uvedu Intel, kdy opustil NetBurst ­(Pentium 4­) a udělal malý krůček zpět k Banias ­(Pentium M ­- tedy mobilní PIII­). Co na tom, že nové Windows mají přepracované jádro, když to pro uživatele ve výsledku znamená málo ­(výkonový posun není nijak znatelný až na rychlejší startování OS­)... Jak se má uživatel radovat z nového, když mu to zároveň kazí něco zcela jiného a degraduje tím veškerý posun k nule.

Podívám­-li se na televizory, tak je sice pěkné, že se nyní snaží prosadit stále větší a větší rozlišení, ale je to praktické? Navíc časování příchodu nových technologií je také důležité a to se 4k jaksi nepodařilo. Vždyť teprve nyní si lidé pořídili FullHD a už by měli přecházet na 4k? Prostě nepraktické... Mimo jiné, klasickým už skoro evergreenem je 3D, které to vždy jednou za čas zkusí, ale nakonec odezní, protože to prostě opět není praktické. Přitom technologie okolo 3D jsou samy o sobě převratné..., ale co z toho...

Neviňme diskutéry a kritiky, že haní nové technologie. Oni je nehaní ani tak pro to, že jsou to nové neznámé, ale spíš proto, že přichází s novinkami ve špatnou dobu a navíc ještě ani nevyužívají novinek stávajících. Například nechápu, proč nejsou běžně dostupné televizory s více tunery a plnohodnotným PIP, což bylo na sklonku éry PAL běžné... Já nechci 4k, já chci plnohodnotný PIP pro praktické přepínání kanálů ­(a přemostění reklam­). Nechápu, proč, když TV umožňuje nahrávat programy není možné daný program pojmenovat jak chci ­(je pojmenován podle EPG, což stojí za výkal, protože tam je většinou název předchozího pořadu...­). Já nechci 4k, já chci praktické uživatelské rozhraní, které mi nehází klacky pod nohy.

Právě takové drobnosti, dnes běžně dosažitelné by mohli být mnohem věším přínosem, než nějaké 4k nebo dokonce 8k... Někdy má prostě význam se zastavit a dotáhnout věci k dokonalosti než pokračovat tvrdohlavě mílovými kroky vpřed s tím, že výsledkem jsou nepraktické věci a navíc nedodělky...
Odpovědět6  0
josef1 | 6.2.201310:57
Zatím neexistuje žádná náhrada za křemík. Jak to tak vypadá, Moorův zákon bude mít kolem 5 nm vážné potíže.

již příští rok 2014 14nm
2016 10nm
2018 7nm
a konečná???
Odpovědět0  0
shasler (318) | 6.2.201313:02
Možná ne... Místo křemíku grafen nebo spíš molybdenit ­(sulfid molybdeničitý, MoS2­)... U něj se prý při 0,65 nanometru pohybují elektrony stejně snadno­/těžko jako u 2nm křemíku...
Odpovědět0  0
Henkye (31) | 6.2.201310:41
No u nás na vesnici už 2 lidé dostali s novým notebookem windows8. První nadává ale stále mu dává šanci. Nefunguje mu sdílenej internet z mobilu jako ve vistách. Špek s nesynchronizací nastavení wifi mezi metrem a desktopem ho pěkně rozladil. Taky mu osmičky přijdou dost pomalý ­(a oni fakt jsou!­).
No a druhej mi rovnou řekl, že kdyby to nestálo takovej balík, už to dávno letělo z vokna, nyní má sedmičky.
Osobně dění kolem osmiček sleduji nezaujatě z povzdálí, a jsem zvědavej na další reakce ne­-IT lidí.
Odpovědět3  2
petanobi | 7.2.20137:36
Dobrý den, musím reagovat na Váš příspěvek. Windows 8 a pomalý ??? Co to má za hardware ? Mě běhaly Windows 8 svižně i na starém Atomu N450 s jedním 1.6GHz jádrem a 1GB ram ! On je taky dost podstatný rozdíl mezi windows 8 dodávanými jako předinstalované v novém PC, tabletu, notebooku s různým balastem typu MCAffee ­(30denní­) a podobně a s windows 8, které jsou čisté, pouze s ovladačemi hardwaru a softwarem, který uživatel používá. Každopádně jsou Windows 8 svižnější, než 7 a to i díky, již zmiňvované, přepracované správě pamětí ! ­- a kdo nechce METRO, ať si stáhne nabídku START !

Co se týká rozlišení displayů ­- dle mojeho názoru je nejvyšší možné rozumné rozlišení u TABLETů ­- 24xx na 15xx, už i FullHD u display s úhlopříčkou 11,6­" je perfektní a myslím, že není potřeba jít dál a také proč? Rozlišení fullHD je je vyšší než rozlišení lidského oka a ani při bližším pohledu jednotlivé pixely nerozeznáte.
Co se týká monitorů a TV displayů ­- ano, samozřejmě bych uvítal 4K rozlišení a já se přikládním k co nejrychlejšímu rozšíření této technologie. Hardware to zvládne... A pro mě osobně by bylo super mít doma 4K 27­" monitor nebo TV :­-D
Odpovědět2  1
JanoX | 6.2.20139:26
Problémem nejsou technologie, ale ten humbuk kolem toho. 4K je typická ukázka, v podstatě o nic nejde, ale všichni o tom mluví jako o super mega hyper novince. Zato OLED nám slibují už snad 15 let a pořád kde nic tu nic.
To stejné jsou dotykové netbooky, přestože jsou k smíchu, tak zase se z toho dělá mega novinka.
A nikdy výrobcům nezapomenu apokalyptické 16:9.

My přitom chceme mimo OLED domácí polarizační 3D, tranzistory na 10­-20 GHz, paměti s latencí 50 ps a hlavně nové akumulátory.
Odpovědět5  0
stanleypqr (34) | 6.2.201310:13
OLED by ma az tak netrapila, stale je tu stara dobra plazma. :­-­) Ked pride OLED ­(a bude cenovo dostupne­) tak do nej pojdem, ale najskor nech tam doriesia problemy so stalostou farieb. Naco kupit OLED TV ked za 2 roky na nej odide modra farba??? Plazmu som kupil asi 5 rokov dozadu ­(11­-ta generacia­) a menit ju nebudem aj ked ma rozlisenie len 1024x768.
Ale baterie chcem nove aj ja. Li­-ion pripadne Li­-Pol su tu uz hadam 20 rokov, kapacita je plus minus rovnaka. Akurat sa zacali vyrabat clanky s nizkym samovybijacim efektom ­(Eneloop je parada­) ­- co je super. Dnesny dotykovy telefon vydrzi plu minus jeden az dva dni, potom ho treba nabit. To je hlavny dovod preco nechcem menit telefon ­- mam nokiu 6303c a vydrzi cca tyzden pri normalnom pouzivani. Vyvoj telefonov isiel dopredu, ich spotreba takisto, ale baterie su pekne pozadu. Aby ten telefon co to vydrzal tak musi mat aspon 1500mAh bateriu ­- co je uz pekny kusok na hmotnost aj velkost.
Odpovědět1  0
blue.sun (268) | 6.2.201320:18
Hlavní problém spotřeby telefonů ­(a potažmo tím i výdrže baterií­) je ve změně jejich užívání. Vaše Nokia umí volat a SMSkovat, budit a připomínat události a jinak v podstatě nic ­(jo, měl jsem tuhle hračku jako pracovní­). Zato dotekové telefony slouží k prohlížení internetu, hraní her, čtení knih, neustálé internetové komunikaci. Když dnes nechám svůj dotekový telefon odpočívat a jen s ním dělám to, co lze s 6303, vydrží nabitý bez problémů pět dní ­(a to i tak systém občas vstupuje do internetu a něco tahá­).
Problém není v bateriích, problém je v uživatelích ­(a to mi nikdo nevymluví­).
Odpovědět1  0
JanoX | 6.2.201322:01
Hlavní problém spotřeby telefonů jsou pro mobilní účely zcela nevhodné technologie jako je Java, Objective C a .NET a podobně, které sice zjednodušují vývoj aplikací, ale následně žerou kvanta energie.
Prostým předěláním software v telefonech na nativní aplikace v C­/C++ by šlo rapidně zvýšit výdrž, ale není naděje že bychom se toho v dohledné době dočkali.
Odpovědět6  0
stanleypqr (34) | 8.2.201320:59
Ano, je pravda, ze doslo k zmene uzivania mobilneho telefonu, ktory momentalne sluzi skoro na vsetko. Ak su vsak vyssie naroky na funkcie telefonu, tak preco nie su adekvatne naroky na ich vydrz a bateriu??? Ja ako uzivatel chcem aj posurfovat, aj sa pohrat, aj pocuvat hudbu, aj telefonovat, ale nemienim nabijat telefon kazdy den! Skuste si porovnat akym vyvojom presli telefony za poslednych 10 rokov a akym presli samotne baterie. Keby sa vyvijali baterie takym tempom ako telefony, tak by telefony mali vydrz uplne niekde inde.
Odpovědět0  0
Hadejkoho (25) | 6.2.201321:07
Pokud chcete sledovat TV, je plasma v pohodě, ale pokud chcete hrát hry, narazíte na input lag. Ono OLED technologie by mohla zcela změnit způsob, jakým se budou televize a monitory prodávat. Když kupujete TV­/monitor, mezi ty nejdražší součásti patří právě samotný zobrazovač. OLED při masové výrobě bude mnohem levnější ­(!na výrobu!­).
Jen tak mimochodem, životnost OLED není až o tolik horší jako LCD. Jediný problém je životnost modré barvy, což se dá vyspravit postupnou automatickou kalibrací, nebo možností výměny panelu ­(protože prodávat­/kupovat jen samostatný panel by bylo výhodnější jak pro kupujícího, který by ušetřil na vnitřní elektronice, tak pro výrobce, který by ušetřil na výrobě i logistice­).
Odpovědět0  0
A tak ... | 7.2.201310:38
OLED jak OLED, pokud se podaří u E­-Ink zvýšit odezvu a počet barev, bud eOLED nejspíše k ničemu...
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1571) | 8.2.20138:26
Hmm, to je IMHO v principu nemožné. Nezapomínejte, že e­-ink je mechanický! způsob zobrazování a nelze z něj vyrazit odezvy v řádu desítek ns. Zatím jsme u nějakých jednoduchých zlomků sekundy...
Odpovědět0  0
Arc | 6.2.20138:28
Já osobně nejsem proti novým technologiím pokud nejsou krokem z5, například už se pomalu dostáváme k Wifi standardu 802.11ac, jenže když se na to podívám, 802.11n zařízení je mnoho, ale málokteré zařízení dokáže využít naplno ­"n­-kový­" standard ­(5Ghz pásmo, 12+ kanál, to že je tu nějaký 14. kanál většina uživatelů ani neví, jelikož ho skoro žádný router nepodporuje, atd­), z mých 2 routerů umí jen jeden 5Ghz pásmo, ale ani jedno z mobilních zařízení, Smartphone se nedokáže připojit k mé wifi protože jsem kvůli velkému zarušení okolními sítěmi nastavil 13. kanál ­(zvládá max 11. kanál­), o MIMO ani nemluvě.
4K má určitě smysl, dřív jsme si taky mysleli že nám SD rozlišení u DVD bude stačit.
Co se týče Win8: osobně se mi na desktopu nelíbí a radši zůstanu u Win7, ale třeba na tablety se podle mě hodí.
To, že se výkon HW už zásadně nezvyšuje je dáno dnešní dobou ­(finanční náročnost, omezení ze strany křemíkových polovodičů, atd­) a tím, že už ani není víc výkonu potřeba ­(jak správně kolega nademnou poznamenal, výkon HW hnaly dopředu SW nároky­).
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1571) | 6.2.20138:59
USA používá v pásmu 2,4 GHz 11 kanálů, Evropa 13, Japonsko 14. Zařízení, konstruovaná pro US trh, neumějí kanály 12 a 13, jak podivné.
Odpovědět2  0
ATHoS | 6.2.20137:50
Autore, chlapče co to má bejt za zamyšlení? Druhá část vyvrací první. Plky o tom proč nemáme vyšší než HD rozlišení, proč je deska vysloužilá po 3,5 letech.... majn got co to je za bláboly? Skutečně na co potřebuješ na několika cm obrazovce monitoru vyšší než HD rozlišení, neřknuli na mobilních zařízeních? Proč potřebuješ mít vyšší výkon u zařízení, které ho mají dnes více než spotřebuješ? Proč pokládáš zařízení po 3,5 letech za vysloužilé, když dříve dokázala elektronika všeobecně sloužit výrazně déle? Autore jsi naprosto zasažený konzumem, nedozrálej, jsi přesně ten ­"osel­", kterého firmy potřebují pro prodej variací iPhone 1,2,3,4,next a pod. Chceš něco, jež není revolucí ale mírnou evolucí. Co dnes záleží na taktu procesoru 2 nebo 3GHz ­- nebo 6GHz? Není to spíš náhodou tím, že jako každá věc, dosáhl v určitých oblastech hw­/sw vývoj do své mezní fáze? Koncepty se nemění, mění se jen paramtery a jsou již takové, že změnu v mainstreamu už příliš nevyžadují... to je ten problém. Jenže to není odrazen této doby, stejný vývoj v různých jiných segmentech potkává lidstvo už nějaký ten pátek a vždy je to stejné... Auta už byla vynalezena a budou již jenom autama, stejně jako letadla letadlama a počítače počítačema... zase přijdou nějaké převratné novinky a zase se dostanou do bodu, kdy je už nebude mít smysl vylepšovat, protože budou svojí funkci plnit v maximální možné míře. Ne nebrečím, že se to nikam nehejbe... je to totiž naprosto v pořádku.
Odpovědět6  6
john (109) | 6.2.201313:11
a jeste nazapomenout na snad vseobecne znama ­"kurvitka­", slouzici k neustale obmene HW, dnes uz se nevyhledava a nemeni vadna soucastka, dnes je vetsinou vyhodnejsi poridit si rovnou novy HW i kdyz je treba ­"prdly­" jeden kondik za par haleru...., tj. mame neustale se zvysujici naroky na zdroje, coz lidstvo nebude moci casem ustat....
BTW: dodnes mi v pohode slouzi paskovy magnetak Teska B115, CRT BTV Grundig, to vse je z 80.let ­/ CRT TV zatim vyhazovat nebudu a k magnetaku mam 20+ pasku, z nichz nektere obsahuji velice raritni zazanamy ­"pisnickaru­" z dob byvaleho rezimu... /
Odpovědět3  0
odb (512) | 6.2.201323:47
suhlas, je to tragicky clanok.

PC segment ma zlatu eru za sebou. K tomu aj vyrobcovia manipuluju trhom ako oni potrebuju. Blogeri a novinari s tym nemaju nic spolocne.
Vyrobcovia ignoruju hlasy tych, ktory do toho ­"vidia­" a zamerali sa na BFU, ktoremu je vsetko jedno a kupi cokolvek. To je vidiet asi v kazdom segmente. Smartfony nepotrebuje spusta ludi, predsa ich ale maju a trapia sa s nimi. Fotoaparaty s kopou megapixelov, ktore nedokazu odfotit kvalitnu fotku ale BFU ich kupuju tak, ci tak. LCD ­(notebooky­) s pomerom 16:9 je tiez krok spet ale BFU ich kupuju a ani ich nenapadne, ze sa im zhorsila ergonomia a komfort. Notebooky. Ma ich kopa ludi a zase je tam velka cast, ktora ich nepotrebuje a ktorej sa prechodom z desktopu zhorsila ergonomia. Je to trendy a hura BFU to vo velkom kupuju. Prikladov je viacje a vsetky su krokom spet. Vsetky maju ten isty menovatel. Vytrieskat z BFU peniaze. Vyrobcovia vedia, ze smartfony kopa ludi nepotrebuje ale z blbeho telefonu nevytrieskaju nic. Fotoaparaty maju zlatu eru za sebou a ta kopa megapixelov je posledny vystrel vyrobcov pred tym, nez sa zmieria so stagnaciou a nasytenim trhu. Vyrobcovia vedia, ze pomer 16:9 nieje najlepsi a najuniverzalnejsi ale to bola jedina moznost ako znovu ozivit trh ­(lacne LCD s velkou uhloprieckou­). Mal som s tetou z HP milu konverzaciu na temu 16:9 v notebookoch. Nakoniec mi ponukla tablet ,ktory ma pomer 16:10 a druha moznost bola pripojit externy monitor. Ja hlupak som len chcel notebook s pomerom aspon 16:10.

4k nam naozaj nic prevratneho neprinesie a yrobcovia ho presadia len tak, ze vestko ostatne prestanu vyrabat a donutia ludi kupovat 4k. Ani BFU sa uz neda nachytat lebo v 4k neuvidi nic ani on. Boom LCD TV a plaziem bol preto lebo vecsina BFU menila dozivajuce CRT. FullHD malo na to maly vplyv a predavali by sa aj HDready. Teraz vyrobcovia TV mozu prist s cimkolvek a ludi na to nenalakaju. Zase pride era, ked bud dozivat terajsie TV a vtedy nastane znovu boom. To iste plati o LCD a HW komponetoch do PC. BFU dostali vykon v desktope,dalsi nepotrebovali ale vyrobcovia potrebuju z niecoho zit. Tak dostali lacne notebooky amarketingovu masaz ake je to in. Aj tych sa uz pomaly nasytili a tak teraz dostavaju tablety. Zachvilu skoncia aj tie ­(cakam, ze tentorok tento rok zacne stagnacia­) a som zvedavy s cim vyrukuju vyrobcovia. Dnes je konzumna era BFU. Ludia dostavaju veci, ktore niesu schopny z velkej casti vyuzit. V kombinacii s dochadzajucimi zdrojmi a problemom s nekvalitou, nas caka celosvetova stagnacia a upadok celeho trhu s elektronikou a PC.
Odpovědět4  2
coolio (18) | 6.2.20131:16
Změna má smysl jen když přinese něco opravdu nového, a to uživateli, ne tomu kdo funkci vymyslel. Dřív táhly zrychlování počítačí SW nároky ­- hry, přehrávání videa atd. Dnes už nejsou potřeba stále rychlejší počítače, protože na surfování a nějakou tu hry stačí i 5 let starý počítač.
Stejně tak už je ve všech počítačích wifi ­(většinou Centrino­) tak není třeba upgradovat. Lidi kteří to potřebovali nebo chtěli, si koupili chytré telefony nebo tablety, které uspokojili jejich potřebu být ve spojení se světem, na to také nejsou potřeba nové počítače. Tak na co Windows 8, když všechno dnes běží v prohlížeči?
Odpovědět2  3
Pavel Matějka (1571) | 6.2.20139:01
Pokud vám všechno běží v prohlížeči, tak je pro vás ideální ChromeOS, na co drahá Windows?

Mně tedy běží naprostá většina věcí mimo prohlížeč...
Odpovědět9  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.