reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky ve světě GPU: leden 2013

31.1.2013, Petr Štefek, článek
Novinky ve světě GPU: leden 2013
V tomto článku si shrneme poslední zajímavé novinky ze světa grafických čipů za leden roku 2013, ať už se jedná o mobilní grafiku v tabletech, nebo tu desktopovou, kterou využíváme i pro akcelerování různých aplikací.
AMD přeznačilo skoro celou svou produktovou řadu krom samostatných modelů pro retailový trh a Nvidia nezůstává pozadu. Snažení v táboře je ale menší (což můžeme kvitovat s povděkem), a tak se dočkáme pouze přeznačení vybraných mobilních verzí grafických jader. Jak už bylo řečeno, tak OEM trh si vyžaduje podstatně častější obnovu produktových řad, takže asi nebude překvapením, že Nvidia se k tomuto kroku odhodlala také u svých GeForce GT 640/630M a v nových produktech známých výrobců je začneme vídat jako GeForce GT 730/710 M.

Zajímavostí ovšem je, že Nvidia úplně nepřiznala, které modely se staly základem pro „nové“ produkty, ale s určitostí se jedná o výše jmenované starší modely GeForce 640M a 630M, kde každý z nich reprezentuje jinou architekturu. GeForce 640M reprezentuje architekturu Kepler a GeForce 630M starší architekturu Fermi. Rozdíly mezi oběma architekturami jsou v případě high-endových řešení výkonnostně jasně oddělené a dostatečně přesvědčivé. V těchto vodách jsou ale omezení spíše jinde, takže rozdíl ve výkonu bude spíše v kompetencích šířky paměťové sběrnice či typu paměťových čipů.


Ikona Odkaz na databázi
Nvidia GeForce GT 730M
GeForce 710M
Přeznačený
GeForce 640M
GeForce 620M
Použité GPU
640M 28nm
620M 28nm
Architektura
Kepler
Fermi
Počet stream procesorů
384
96
Takt jádra
? MHz
? MHz
Boost clock
? MHz
? MHz
ROPs/Texturovací jednotky
16/40
4/16
Šířka sběrnice
128-bit
128-bit
Kapacita paměti
2 GB
2 GB
Takt pamětí
? GDDR5 / ? DDR3
? DDR3
Počet tranzistorů
1.17 mld.
585 mil.
Spotřeba
<?
<?


Architektura Kepler na náš desktop přinesla technologie jako TXAA (vyhlazování), PCI Express 3.0 nebo DisplayPort 1.2, ale v případě notebooků nás bude maximálně zajímat poslední jmenovaný obrazový výstup. V případě výběru notebooku, který hodláte spíše užívat jako univerzální řešení, které bude občas nutně zvládat také hry, se v případě GeForce GT 730M nesmíte zapomenout dívat především na typ osazených pamětí a upřednostňovat GDDR5.





GeForce 710M je oproti předešlému GPU lehká váha, a tak zde krom výrazně nižšího výkonu budeme mít také absenci technologií Kepleru. Příslušnost k architektuře Fermi neznamená ale žádnou podstatnou nevýhodu. Model 710M bude zřejmě přeznačenou starší GeForce 620M s GPU GF117. Tento základní model bude zřejmě přítomen v levnějších neherních strojích jako alternativa k integrovaným řešením Intel. Nvidia je v tomto ohledu velmi optimistická a hlásá, že její řešení budou mít násobný výkon oproti integrovanému Intel HD 4000 (až 5× výkonnější má být GeForce 730M a pro levnější GeForce 730M platí „pouze“ trojnásobný výkon). V praxi bude ale tento rozdíl spíše menší.
reklama