reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový citlivý MeerKAT přinesl snímek naší supermasivní černé díry

18.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Nový citlivý MeerKAT přinesl snímek naší supermasivní černé díry
MeerKAT byl už dříve titulován jako největší radioteleskop na jižní polokouli, respektive letos se jím má zcela bezpečně stát. Jde o soustavu vysoce citlivých teleskopů, která nyní přinesla zajímavý snímek naší lokální supermasivní černé díry. 
Zařízení MeerKAT pojmenované po jedním ze symbolů jižní Afriky, surikatách, se už aktuálně skládá z celkem 64 talířů o průměru 13,5 metru. Oblohu sledují v rádiových frekvencích a ještě před dvěma lety v rámci první fáze měly rozsah 1,00 – 1,75 GHz, zatímco v tomto roce už to zvládnou ve třech rozsazích, a to 0,58 – 1,015 GHz, 1.00 – 1,75 GHz a 8 – 14,5 GHz. MeerKAT je také předchůdce zařízení Square Kilometre Array (SKA), do nějž pak bude v rámci fáze SKA1 integrován a jak název napovídá, cílem je získat celkovou plochu pro příjem signálu kolem jednoho čtverečního kilometru, což má zajistit 50x vyšší citlivost než kterékoliv dnešní podobné zařízení. Není divu, že jde o projekt globálního dopadu a spolupráce, v jehož rámci bude impozantní už jen síťová komunikace zajišťující potřebný přenos dat. Ta totiž bude muset zvládnout vyšší propustnost, než jakou měl celý Internet v roce 2013. Jde tedy o desítky petabajtů měsíčně a zde můžeme vidět jeden z příkladů, proč je ve světě takový hlad po výkonných datových centrech. 
 
 
Díky sledování vesmíru v rádiovém spektru může MeerKAT jako jiná podobná zařízení prohlédnout skrz mračna prachu a plynů a podívat se třeba i do středu naší galaxie. To je z našeho pohledu nesnadný úkol, který bývá přirovnáván ke snaze dohlédnout z okraje lesa do jeho středu. MeerKAT přitom nyní už operuje v plné síle, díky čemuž si můžeme prohlédnout i tento snímek zobrazující vizuálně dosud nejkvalitnější pohled do centra naší galaxie. 
 
 
Nejjasnější objekt na snímku skrývá naši supermasivní černou díru, Sagittarius A*, vzdálenou přibližně 25 tisíc světelných let. Poblíž ní se nachází další mnohé zdroje rádiového signálu, jako jsou pozůstatky supernov, či naopak regiony, kde se hvězdy rodí, nebo snad i další černé díry. Vidíme tu také četné nitky, které vypadají jako kondenzační čáry. Jejich původ a vznik je nejasný a zatím se objevily pouze u naší supermasivní černé díry, takže je možné, že se nachází i u jiných. 
 
 
MeerKAT bude nyní dva roky fungovat sám o sobě (začne pracovat během několika příštích měsíců) a poté by měla odstartovat jeho integrace do Square Kilometer Array, který zabere rozsáhlá území jižní Afriky a Austrálie. Již v roce 2022 by ale práce na něm měly skončit. 
 
Zdroj: Nature


reklama