reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Core i5-8250U nabízí oproti 7. generaci úsporných Intelů mnohem vyšší výkon

23.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Nový Core i5-8250U nabízí oproti 7. generaci úsporných Intelů mnohem vyšší výkon
Intelu se podařilo dostat na trh úsporný procesor, který dokáže oproti předchůdcům ze sedmé generace Core rodiny U nabídnout výrazně vyšší výkon. Mluvíme o modelu Core i5-8250U z nové 8. generace Kaby Lake Refresh.
Ono se tomu ani nelze divit vzhledem k tomu, že Intel připravil šestijádrové procesory Core i7 a Core i5 pro desktopy, které mají v podstatě stejné TDP jako předchozí čtyřjádrové verze. Něco podobného tak předvádí i mezi úspornými procesory s TDP pouhých 15 W, které se využívají především v mobilních počítačích, ale také mohou mířit do malých desktopových PC. Nicméně ty mají hodnotu cTDP up, čili maximální TDP o 10 W vyšší, takže si mohou nastavit limit až 25 W a ze zdroje aktuality není moc jasné, co pro dané testy platí. 
 
 
 
Nový procesor Core i5-8250U zvyšuje počet jader oproti 7. generaci rovnou na dvojnásobek a server Tech Report jej již stihnul srovnat s modelem Core i5-7200U z generace Kaby Lake, který se právě může chlubit pouze dvěma jádry. Core i5-8250U oficiálně nepatří do generace Coffee Lake, ale Kaby Lake Refresh, ale to je pouze o slovíčkaření. Prostě to je Core 8. generace a my dobře víme, že ta se krom využití nového výrobního procesu 14nm++ od Kaby Lake v podstatě neliší. 
 
Tech Report pak pro srovnání využil také procesor Core i7-7700HQ, ovšem to už je mnohem výkonnější až 45W procesor, takže proti sobě stojí především zmíněná dvojice Core i5.  
 
cinent
 
V renderovacím testu Cinebench R15 se ukázalo, že Core i5-8250U, ačkoliv má o 900 MHz nižší základní takt, dokázal starší Core i5-7200U dalece překonat s 538 body vs. 336 bodů. 
 
Nutno ale dodat, že tyto výsledky se mohou značně lišit dle nasazení, respektive dle toho, v jakém počítači bude daný procesor využit. Intel totiž více než dříve dává výrobcům počítačů svobodu v tom, jaké limity spotřeby či teploty pro dané procesory nastaví a od toho se budou přímo odvíjet i takty a výsledný výkon. Je ale zřejmé, že čtyři fyzická jádra namísto předchozích dvou odvedou zvláště při renderování mnohem více práce. 
 
Intel tak samozřejmě cílí na konkurenční AMD, které už má na mobilním trhu Raven Ridge a chystá se na něj dostat i čistá CPU Ryzen. V čem by ale AMD mělo být rozhodně lepší, to je výkon integrované grafiky, neboť na Vegu v Raven Ridge by UHD 620 od Intelu rozhodně nemělo dosáhnout. Více se dozvíte v původním článku: 
 


reklama