reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový mikrokód pro Ryzen zajistí lepší kompatibilitu s DDR4

9.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Nový mikrokód pro Ryzen zajistí lepší kompatibilitu s DDR4
Nástup procesorů Ryzen se bohužel neobešel bez dětských nemocí a jednou z nich je poměrně chabá kompatibilita s paměťmi, pokud chceme dosáhnout vysokých frekvencí. Na tu se zaměří nový mikrokód, takže můžeme očekávat další BIOSy.
Už před vypuštěním procesorů Ryzen 5 na trh si AMD a výrobci desek připravili nové BIOSy s mikrokódem AGESA 1.0.0.4, který řešil problémy s výkonem či kompatibilitou s paměťmi DDR4. Procesory Ryzen totiž mají ve specifikacích podporu pamětí DDR4-2666 MHz ve dvoukanálovém režimu, přičemž AMD vřele doporučuje, abychom paměti provozovali na co nejvyšší takt. Pak bude totiž i vnitřní sběrnice Infinity Fabric v procesoru pracovat na stejném taktu, což přinese i rychlejší propojení jádrových komplexů CCX. Jenomže právě toho nebyly sestavy mnoha uživatelů schopny, ačkoliv byly vybaveny paměťmi, jež zvládají frekvence 3000 MHz i více. My jsme mohli v recenzi pohodlně nastavit i 3200 MHz, ale to jen proto, že AMD nám zaslalo ozkoušený typ pamětí.





Nyní se připravuje nová verze mikrokódu AGESA 1.0.0.6, což prý prozradili američtí pracovníci technické podpory firmy Gigabyte. To znamená i nové verze BIOSů desek, jež by měly podstatně vylepšit právě kompatibilitu s rychlými paměťmi DDR4 napříč celé platformy pro procesory Ryzen.

Gigabyte chce prý v nejbližších dnech vydat nové verze Beta BIOSů s AGESA 1.0.0.6 a je v podstatě jisté, že ostatní výrobci desek s paticí AM4 nebudou o moc pozadu (pokud ovšem Gigabyte rovnou nepředhoní). Samotný Gigabyte chce ale krom kompatibility DDR4 řešit i jiné problémy. Uživatelé budou mít možnost určit specifický slot PCIe, v němž je zasunuto SSD, z nějž má bootovat operační systém. Dále, kde to nyní není možné, by mělo jít vypnout palubní LAN i audio, dále tu je řešení tzv. soft brick problému, kdy neschopnost bootování systému vyřešil jen opětovný flash BIOSu a pak jisté problémy s P-stavy procesoru v průběhu jeho přetaktování.

Vše až na soft-brick a deaktivaci audia by mělo být součástí nové várky betaverzí BIOSu, takže není jisté, zda některé z novinek neponese až některá příští verze.

Zdroj: Gigabyte
reklama