reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Radeon v benchmarku, půjde nakonec o jednočipovou kartu?

5.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Nový Radeon v benchmarku, půjde nakonec o jednočipovou kartu?
AMD si má pro brzké představení chystat novou kartu, a to Radeon RX 490, o níž se dosud uvažovalo především jako o dvoučipové kartě se dvěma Polaris 10. Nejnovější informace ale tyto odhady značně zpochybňují.
Nová karta a možná i GPU se objevilo nepřekvapivě ve výsledcích benchmarku Ashes of the Singularity (AOTS), který pracuje pod DirectX 12. V něm je GPU označeno kódem 687F:C1 a jak je vidět na první pohled výkon odpovídá konkurenční GeForce GTX 1080. Nemůže tak jít o již známou kartu, ale o něco nového, co má dostatek výkonu na soutěžení s aktuálním herním hi-endem od NVIDIE. A to něco by mělo mít výkon dvou čipů Radeon RX 480 v CrossFire, neboť AMD samo už dříve přirovnávalo jejich výkon k jedné GTX 1080, a to právě ve hře AOTS.





To by podporovalo myšlenku, že Radeon RX 490 bude vybaven dvěma čipy Polaris 10, ale nikde není řečeno, že 687F:C1 je právě tato karta. Však dle popisu hardwarové konfigurace by mělo jít spíše o jednočipovou kartu, neboť GPU Polaris 10 na dvoučipové kartě by mělo být identifikováno. Záznamy z testů byly mimochodem už smazány.





Zůstává otázka, co vůbec bude ukryto v kartě Radeon RX 490, neboť dvoučipové řešení s Polaris 10 bylo zpochybňováno. Je totiž pravda, že AMD vyrábělo dvoučipové karty výhradně s využitím hi-endových GPU, jako je Fiji (Radeon Pro Duo) nebo Hawaii (Radeon R9 295X2). Ale je také pravda, že generace Polaris prostě a jednoduše neobsahuje hi-endové GPU a pokud by AMD chtělo v dohledné době vydat dvoučipovou kartu, nic jiného než Polaris 10 (z našeho pohledu) k dispozici nemá.

Snad akce AMD New Horizon přinese odpověď na tuto otázku, i když tam spíše půjde o procesory Zen.

Zdroj: wccftech
reklama