reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový rychlostní rekord Internetu činí 178 Tb/s

25.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Nový rychlostní rekord Internetu činí 178 Tb/s
Využívání optických vláken dovoluje dosažení velmi vysokých přenosových rychlostí. Inženýři z Velké Británie a Japonska nyní dosáhli stěží uvěřitelné rychlosti 178 terabitů za sekundu (22,25 TB/s).
Nedávno jsme si povídali o rekordní rychlosti dosažené pomocí optických vláken. Tehdy šlo o 44 Tb/s. Nový výsledek ale ty předchozí značně překonává včetně toho posledního se 150 Tb/s. Inženýři z UCL a společností Xtera a KDDI Research pod vedením Lidie Galdino dokázali v laboratořích UCL dosáhnout ještě vyšších hodnot. Rekord totiž pokořili dosažením 178 Tb/s (22,25 TB/s). To znamená, že celá knihovna Netflixu by byla stažena v řádu jednotek sekund (dle autorů i méně než za sekundu). K dosažení takového výsledku přispělo několik faktů.
 
Lidia Galdino
Lidia Galdino, zdroj: ucl.ac.uk
 
Předně nebylo použito standardní šířky pásma 4,5 THz ani poslední dobou stále častějších 9 THz, ale dokonce až 16,8 THz. Dále bylo využito technologie Geometric Shaping (GS), která pracuje s různými kombinacemi fáze, jasu i polarizace. Výhodou je, že dosažení vysokých rychlostí je poměrně levnou záležitostí. Není třeba měnit optické kabely, neboť to funguje i se stávajícími, je ale nutné vyměnit zesilovače signálu, které se montují každých cca 40 až 100 km. Ty sice nejsou levné, ale cenově jde o přijatelnější řešení než překopání kabeláže (samotné kabely jsou sice levnou položkou, ale jejich instalace nikoli). Autoři ještě připomínají, že nejrychlejší dnešní komerčně používaná optická spojení mezi datovými centry dosahují asi 35 Tb/s. 

Zdroj: ucl.ac.uk


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama