reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový tým Facebooku bude studovat, zda nejsou jeho nástroje rasistické

22.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Nový tým Facebooku bude studovat, zda nejsou jeho nástroje rasistické
Po smrti George Floyda nabral boj proti rasismu výrazně vyšší obrátky a už i Facebook se nejen kvůli bojkotu rozhodl, že s tím něco udělá. Nyní vytvořil tým, který prostuduje jeho nástroje, zda náhodou netrpí na rasistické problémy.
Květen 2020 se kvůli smrt George Floyda zapíše do historie jako obrovský milník v boji proti rasismu. Otázkou je nicméně, zda jde o boj "proti" nebo "pro". Prozatím to totiž vypadá, že se boj o rovnost majorit a minorit mění spíše v boj o propagaci jakékoli rasy jiné než bílé. Navíc jde pozorovat, že tyto snahy boje proti rasismu pomalu vyrábí paradoxně rasisty i z lidí, kteří jimi nikdy nebyli. A společnosti chtějí vyhovět požadavkům doby, což nakonec postihlo i Facebook. Bojkot ze strany zaměstnanců nezabral, bojkot ze strany inzerentů už ano. Tlak pokračuje i ze strany všeobecné nálady společnosti a Facebook se rozhodl, že detailněji prozkoumá své vlastní nástroje, zda náhodou nemají problém s rasovou nevyvážeností.
 
Facebook logo
 
Vytvořil tak nový tým (equity team), který prostuduje algoritmy umělé inteligence, na nichž je založen Instragram i sociální síť Facebook a vyhodnotí, zda nemají problém s tím, že by byly rasově zaujaté (zejména proti lidem tmavé barvy pleti nebo Hispáncům, ale také proti jiným minoritám, které nemusí být nutně založené na rase). Jedním z argumentů proti Facebooku a jeho službám je např. to, lidé tmavé barvy pleti mají o 50 % více případů deaktivovaných účtů na Instagramu než ostatní. Dalším argumentem proti Facebooku je to, že pouze 4 % jeho zaměstnanců je černé barvy pleti a Hispánci pak tvoří 6,3 %. Ještě nižší čísla jsou v případě vedoucích pracovníků, kde je to 3,4 %, resp. 4,3 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama