reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Xbox dle analytika v prodejích oproti PS5 zaostává

4.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Nový Xbox dle analytika v prodejích oproti PS5 zaostává
Microsoft jednoznačně prohrál minulou bitvu konzolí Xbox One a PlayStation 4. K dispozici máme v jeho případě sice jen odhady, ale závěr je takový, že konzolí PS4 se prodalo alespoň dvakrát více. A co nové modely?
Microsoft dokázal dle odhadů prodat o něco málo více než 50 milionů konzolí Xbox One, přičemž všech PlayStation 4 se prodalo na 115 milionů. To představuje jednoznačnou výhodu pro Sony, neboť lze předpokládat, že zákazníci budou často preferovat výrobek stejné firmy. Může jít o příslušenství, předplatné, již dříve zakoupené hry a nebo prostě o známé prostředí. 
 
 
Společnost Sony se tak prodejem konzolí PlayStation 4 netajila, zato Microsoft zase ano a uváděl, že dle něj je relevantnějším měřítkem počet uživatelů v síti Xbox Live. A není asi těžké odhadnout, co jej k tomuto rozhodnutí přimělo. 
 
My už také víme, že Sony stačilo za první kvartál prodeje nových PlayStation 5 prodat na 4,5 milionu kusů a nyní se dozvídáme, že konzolí Xbox Series S a X mělo být na trh dodáno zhruba něco přes 3 miliony kusů. Ovšem zde opět nejde o oficiální čísla, neboť Microsoft se opravdu náhle nerozhodl je zase zveřejňovat. Jde o odhad analytika Daniela Ahmada, který se má týkat stejného období jako zpráva o prodeji konkurenčních PlayStation. 
 
Čili pokud se nových Xboxů na trh dodaly či prostě rovnou prodaly více než tři miliony, rozhodně nejde o špatný výsledek. Slabší prodeje se daly očekávat a naopak je vidět, že snaha Microsoftu investovat do ekosystému Xboxu se začíná vyplácet. Microsoft se v poslední době snažil především propojit svět Xboxu a herních PC a zvláště pak rozšiřovat seznam svých vývojářských studií. Především pak koupil Zenimax a s ním i Bethesdu nebo id Software, ovšem tyto nákupy ještě v reálné nabídce platformy nejsou znát. 
 
Krom toho všeho si také musíme uvědomit, že Microsoft začal s výrobou svých nových Xboxů později než Sony a vzhledem k tomu, že všechny nové konzole se prodávají velice dobře a mizí z pultů hned, jak dorazí (možná až na Xbox Series S), pak budou čísla ovlivněna i kapacitou výroby. Určit vítěze nového kola konzolového klání by tak bylo ještě velice předčasné. 


reklama