reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NUA Robotics představuje chytrý příruční kufr

11.1.2016, Jan Pánek, aktualita
NUA Robotics představuje chytrý příruční kufr
Společnost NUA Robotics představila chytrý příruční kufřík, který se nejenže sám pohybuje, ale dokáže rozpoznat svého "páníčka" a poté ho následuje. Dále dokáže například zvážit svůj obsah.
Jedná se o malý, ale šikovný chytrý kufřík, který se umí pohybovat. Důležitější je ale fakt, že dokáže následovat svého majitele. To činí tak, že se s jeho chytrým telefon spojí díky Bluetooth a že využije kamery.

Tato kombinace by měla být dost spolehlivá, abychom své zavazadlo neztratili, resp. aby se ono neztratilo. Stále je zde ale jeden problém, musíme si dávat pozor na schody, ty totiž robotické příruční zavazadlo vyjít ani sejít neumí.

To nejsou jediné vymoženosti tohoto zavazadla, vestavěná baterie může dobíjet různá chytrá příslušenství či telefon. Další vychytávkou je měření váhy uvnitř zavazadla, to je vhodné například, když letíte letadlem a přesáhnete povolenou hmotnost. Zavazadlo na to samo upozorní.

Dále si můžete pokládat otázku, jak vývojáři zajistili, aby zavazadlo do ničeho nenarazilo. Kamera v kombinaci se softwarem na rozpoznávání objektů a jejich vzdáleností by bylo komplikované řešení, které by potřebovalo hodně výpočetního výkonu.


Namísto toho je použit klasický proximity senzor, který je k nalezení v každém chytrém telefonu. Ten slouží k určení, zdali je v dosahu nějaký objekt. Tento proximity senzor bude mít delší dosah než ten u mobilního telefonu (kde například rozpozná, že máte ucho přiložené na sluchátku a ztmaví displej).

Tento senzor má i jiné využití, a to jako ochrana proti zlodějům. Zatím není bohužel jasné, jak to technologicky funguje, zřejmě bude v kufru nainstalován nějaký software monitorující blízké lidi a váhu obsahu.

Výrobce zároveň upozorňuje, že se technologie může dostat i do dalších podobných zařízení. V úvahu připadají například nákupní vozíky, které by takto následovaly zákazníka, který by se jimi nemusel zatěžovat.

Tato technologie může mít velké nasazení, a tudíž i velkou budoucnost. Nyní už situace z Červeného trpaslíka nemusí vypadat vyloženě jako sci-fi: "Neviděl jste mého pána, asi metr šedesát pět, šedé vlasy? Doufám, že ho neposlali na špatné letiště."

Zdroj: SlashGear

reklama