reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nudíte se? Vyberte si USB gadget!

26.1.2009, Michal Koláček, článek
Nudíte se? Vyberte si USB gadget!
Máte rádi neobyčejné věci a jste pro každou legraci? Pak právě vám je určen dnešní článek, v němž se budeme věnovat nejrůznějším technickým vychytávkám pro váš stolní počítač nebo notebook. Abychom byli přesní, půjde o USB hračky a jim podobná zařízení. Na výběr jich je celá řada, tak pojďme na věc.
Kapitoly článku:
Máte rádi prostředí cirkusu? Pokud je vaše odpověď kladná, rozhodně by vám neměl uniknout USB cirkusový kanón s mažoretkami (tři pěnové střely). Software, jenž je součástí výrobku, umožňuje míření všemi směry (nalevo, napravo, nahoru a dolů). Rozsah otáčení je pro horizontální pohyb 360° a pro vertikální 45°. Aktivováním střely vyvoláte zvukové efekty, které lze nově vytvořit a do programu přidávat. Dostřel výrobce udává až 5 m (princip stlačeného vzduchu). V dodávce je také speciální síť určená k tréninku. Pořízení vás vyjde na 750 Kč.

Baví vás bojové hry, kde se střílí nebo si občas rádi do někoho rýpnete? USB raketová základna zasáhne vše ve vaší blízkosti (< 6 m). Hlaveň základny je otočná kolem své osy a pohyblivá též nahoru a dolů pro zvýšení nebo snížení úhlu výstřelu. Existuje i v bezdrátovém provedení, napájena je dvojicí AA baterií. Mezi přijímačem a vysílačem musí být přímá viditelnost (infračervený přenos). Minusem je logicky kratší dostřel. Cvičný terčík vám dopomůže k přesnému cílení (u obou variant). Jistě jsou k dostání i v jiném designu, než je zachycen na přiložené fotografii. Průměrná cena nepřesahuje hranici 800 Kč.


- USB cirkusový kanón (vlevo) a raketová základna (vpravo) -

Nemáte možnost provozovat v práci či v kanceláři skutečné akvárium? Můžete si pořídit virtuální připojitelné do USB portu (volitelně i na 4 tužkové baterie). Naplníte ho vodou, vpustíte do něj dvě tropické rybičky, jež pohybují ocasní ploutví a nainstalujete přiložený program. Poté můžete libovolně zapínat a zhasínat osvětlení (modrá a červená LED dioda) a vypínat či zapínat proud vody. A jak je možné docílit "plavání"? V dolní části se točí magnet a rybičky se společně s ním pohybují. K dostání je opět několik variant viz obrázky níže. 450 Kč je cena těch kvalitnějších kousků.


- Rybičky, rybičky, rybáři jedou! -

Prvním docela praktickým příslušenstvím může být PC větráček. Na výběr máte kvalitní značkové a ty ostatní z nekvalitního plastu (100 až 500 Kč). Polohování je buď všesměrové, nebo teleskopické s bezpečným uložením vrtule. Výkon či rychlost otáčení výrobce bohužel neuvádí, ale zcela jistě vám při dotyku nehrozí žádný úraz. Použití je vhodné zejména v letních měsících k osvěžení obličeje nebo rukou.


- Různé varianty větráčků pro PC -

Dalším doplňkem či ozdobou vašeho stolu nebo místnosti mohou být níže vyobrazené USB koule. Ta první s cenou 450 Kč se po připojení k počítači a stisknutí tlačítka začne otáčet a pomocí různobarevných čoček i decentně svítí. Tím dokresluje příjemnou (disco) atmosféru u vaší oblíbené hudby. Pokud máte rádi mystické věci, tak si pořiďte tu druhou plazmovou na obrázku vpravo. S průměrem cca 7 cm je o něco menší a produkuje plazmové výboje. Ty můžete dotykem usměrňovat směrem k povrchu koule a tvořit tak zajímavé efekty. Výrobce garantuje naprostou bezpečnost. To vše za cenu 350 Kč.


- Koule na způsob disco a plazmových výbojů -

Pokračujeme "praktickou" věcičkou v podobě ledničky. Velikostně odpovídá plechovce o objemu 0,33l. Jde o pasivní gadget, který pro svůj chod nepotřebuje žádný softwarový ovladač. Stačí ji připojit do USB portu a do několika sekund začne chladit. Výrobce udává pokles teploty až na 8 °C, ale jisté internetové zdroje hovoří o teplotě nad 10 °C. Hezkým doplňkem je vnitřní modré LED osvětlení. Jako chladící těleso je použité plechové dno. Cena pořízení začíná na hodnotě 700 Kč a dostupné barvy jsou černá a červená.


- Kdo chladí, ten jede -

Dámy a pánové, představujeme vám sety pro všestranné použití. Vyvedené jsou v růžové a stříbrné barvě. Obsahují USB vysavač, ventilátor, zrcadlo s osvětlením či lampičku, kelímek na psací potřeby, ohřívač a také USB hub s dalšími čtyřmi porty. Pro svoji činnost nepotřebují žádný ovladač, stačí je pouze připojit do vysokorychlostního portu USB. Jestli máte zájem, nachystejte si zhruba 600 Kč.


- Dámský a pánský víceúčelový set -

Ideálním kancelářským doplňkem může být malá, jednoduchá a při tom užitečná USB skartovačka, jež se dá použít i na otevírání obálek. Napájení je realizováno přes USB nebo můžete použít 4 AA tužkové baterie. Skartuje papír na proužky tenké cca 4 mm, otvor pro vkládání je dlouhý asi 11 cm a nabízí posun dopředu/dozadu. Širší papír lze jednoduše přehnout. Objem nádoby činí 1,6 litru. Jak je patrné z obrázku, prodává se stolní (400 Kč) i ruční (600 Kč) varianta.


- Stolní a ruční skartovačka papírů -

Dále tu máme celkem zajímavé příslušenství, a to USB vlhkoměr a teploměr. S jeho pomocí můžete zaznamenávat údaje o okolním klimatu a hlídat si tak své optimální pracovní prostředí. Připojit ho lze přímo do počítače nebo pomocí prodlužovacího kabelu vyvést na požadované místo. Rozsah teploty a vlhkosti je od -40 °C do 120 °C respektive 10 až 100 %. Data lze zapisovat v rozmezí od 1 sekundy až po 12 hodin. V balení je také CD s ovladačem a SW programem. Cena kombinovaného zařízení je 800 Kč, přičemž samostatný teploměr bude levnější (350 Kč).


- USB vlhkoměr a teploměr -

Opravdovým hitem je ruční USB vysavač. Okolí počítače můžete udržovat neustále v čistotě. Nejsou potřeba žádné baterie ani SW ovladač. Obrázková příloha níže zachycuje retro (350 Kč) a moderní design (250 Kč). Nečistoty z vysávání jsou v integrovaném sáčku/obalu, jehož obsah lze jednoduše vysypat do odpadkového koše. Konkrétně u hnědého modelu je ruční madlo samozřejmě polohovatelné, u stříbrného provedení máte navíc odnímatelný štětec, stojánek a signalizační LED diodu. Výhodou je turbo systém zvyšující jeho výkon. Z vlastní zkušenosti můžeme napsat, že jeho efektivita není příliš dobrá, dokáže si poradit jen s nejjemnějším smetím, a to zejména na hladkém povrchu.


- USB vysavač v retro a moderním provedení -

Jestli jste milovníkem zvířat, tak by vám neměly uniknout zařízení v podobě kočičky či pejska. Nutno podotknout, že se ve své funkci zásadně liší. Kitty "AI" kočka (560 Kč) je vyrobena z bakelitu a obsahuje dvojici infračervených pohybových senzorů. Upozornění probíhá pohybem hlavy a samozřejmě mňoukáním. Ke korektnímu fungování je třeba SW ovladač. V dodávaném programu si ji můžete pojmenovat a vybrat datum, které vám zvukově i pohybově připomene. Oproti tomu kolega, plastový pejsek (300 Kč), je více náruživý, jednoduchý a po připojení k počítači vám nedá pokoj. Celý jeho pohyb je velmi rychlý a na první pohled legrační. Nemá žádné senzory a nepotřebuje ani SW nástroj, jeho cílem je pomazlit se s USB portem.


- (Ne)živá zvířátka -

Unikátní a stylová záležitost v podobě prasátka (< 200 Kč) nebo retro mikrofonu (< 650 Kč) - USB rádio/reproduktory pro všechny. Snažili jsme se dohledat specifikace obou, ale povedlo se nám to pouze u růžového drobečka. Napájení je realizováno pomocí USB nebo 4 AAA akumulátorů. FM rozsah je 88-180 MHz, frekvenční rozsah pro audio činí 200 Hz až 12 kHz. Vtipně a zároveň účelně jsou řešeny uši - levé slouží jako reset, pravé k vyhledávání stanic. Ocásek nahrazuje nastavení hlasitosti a vypínač. Výhodou je přítomnost zdířky pro 3,5 mm jack. Druhý zástupce je vyroben z leštěného chromu, a pokud je zapnutý, rozsvítí se klasický nápis "ON THE AIR". Má vlastní reproduktory a je schopen "přenášet" amplitudovou a kmitočtovou modulaci (AM/FM). Ladění se provádí dvojicí potenciometrů.


- Chro chro, příjem a vysíláme... -

Je vám blízká ornitologie? Pak jistě oceníte stylové dárky v podobě USB sovičky (570 Kč) nebo papouška (700 Kč). Shodné mají to, že při své činnosti mávají křidélky. Sova navíc kýve hlavou ze strany na stranu a při tom zvládá i mrkat očima. Naopak papoušek vás odzbrojí schopností opakovat to, co řeknete. Přepnout lze i do módu, kdy ze sebe chrlí vlastní fráze. Oba dva gadgety jsou pasivní a potřebují pouze napájení z USB portu počítače případně baterií.


- USB ptactvo -

Trojice produktů vyobrazených na screenech níže je určena těm, kterým je neustále zima. Jedná se o USB papuče (750 Kč), kapsičku na myš (530 Kč) a rukavice (430 Kč). Spojuje je stejný účel i použití - po zapojení do počítače začnou produkovat příjemné teplo. Materiál je z kvalitní vlny/bavlny. U rybí kapsy výrobce garantuje kompatibilitu pro optické i kuličkové hlodavce (spodní plochu tvoří klasická podložka, horní je vyhřívaná) a maximální teplotu kolem 40 °C. Dosah by měl být okolo 120 cm. Rukavice jsou navrženy s ustřiženými prsty pro snadnější práci, mají každá po dvou výhřevných destičkách, 2 úrovně kontroly ohřevu a připojují se každá zvlášť. Maximum je cca 50 °C. Rozměry pro pány jsou 19 × 10,5 cm a pro dámy 17 × 8,5 cm.






- Topíš, topím, topíme -

Pracujete po nocích a oslňuje vás displej laptopu? Pořiďte si USB lampičku. K dostání jich je mnoho, liší se materiálem, provedením a také cenou (150-350 Kč). Zdrojem bývá nekoherentní (LED diody s životností cca 8 000 hodin) nebo fluorescenční světlo (zářivka) - ty mají velkou účinnost a jsou energeticky velmi úsporné. Na obrázku je konkrétní model s ohebným krkem k přizpůsobení do požadované polohy. Svítí okamžitě po připojení.


- Příklad USB lampičky -

Trávíte u počítače hodně času převážně ve večerních hodinách? Příjemnou atmosféru odlesky jiskřivého světla vám navodí specifická lávová USB lampička (310 Kč). Po připojení začne měnit svoji barvu a zářivé konfety (shluk třpytivých vloček) začnou plavat v těle lampy. Nevyžaduje žádné ovladače a baterie. Součástí balení je 180cm kablík.


- USB lávové lampy -
reklama