reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA 3D Stereo 2/2: pohled do třetí dimenze

2.6.2009, Michal Koláček, Jan Černý, článek
NVIDIA 3D Stereo 2/2: pohled do třetí dimenze
Nedávno jsme se účastnili akce pro novináře společnosti NVIDIA, kde se nejvíce pozornosti dostalo technologii pro prostorový pohled pomocí brýlí, čemuž se budeme věnovat v dnešním článku. Navíc si popíšeme základní metody stereoskopické projekce.
Zapomeňte na pochybné 3D brýle z papíru s modrým a červeným sklíčkem za 150 Kč. Jak si v závěru vysvětlíme, pracují s pouhým posunutím dvou barev (červeno-modré, červeno-zelené). Tohle je seriózní technologie založená na vykreslování celé scény tak, aby působila prostorově. Nutno podotknout, že bez výkonného hardwaru se rozhodně neobejde.


- Názorné video pro papírové 3D brýle -

Vývoj v této oblasti doznal určitých důležitých změn, kdy se začínalo s principy anaglyfu, přes polarizační filtry (pasivní metody), až po současnou aktivní 3D projekci v podání společnosti NVIDIA. Nutno podotknout, že se jí zhostila opravdu důkladně.


- NVIDIA GeForce 3D Vision: Základ nového prostoru. -

Prostorová stereoskopie ve 2D prostoru je proces, při kterém se zobrazují na monitoru dva odlišné obrázky. Za určitých podmínek dojde k simulaci pohledu levého a pravého lidského oka (dvě oči = ono stereo). K prvním průkopníkům patřily v letech 1998 zařízení H3D korporace Metabyte, později například německá Elsa, ale to už je téměř 10 let. Na princip fungování se však prakticky moc věcí nezměnilo.


- Názorná demonstrace principu činnosti -

Podmínka je splněna za předpokladu, že bude každé oko vidět pouze obraz pro ně určený. Toho dosáhneme jeho rychlým překrytím. Nejsnazší cesta, jak toho dosáhnout, je zatemnění sklíčka v brýlích. Tím dojde k simulaci prostorového vidění. Níže uvedené nastavení je možné pozorovat v prostředí ovladačů podporované grafické karty (a operačního systému). Technickou podporu najdete mimo jiné i na diskuzním fóru NVIDIE.


- Ovládací prvky pod drobnohledem -

Jediná pro uživatele výrazná změna je bezdrátová komunikace. Na stole leží vysílač a brýle mají zabudovaný přijímač napájený prostřednictvím akumulátoru. Synchronizace vzájemné komunikace se provede stisknutím tlačítka (dochází ke zpárování podobně jako u počítačových periférií). Nabíjení je pak realizováno pomocí mini-USB konektoru.


- Detailní popis brýlí pro NVIDIA GeForce 3D Vision -

Orientační cena brýlí se pohybuje kolem 4 800 Kč a pro jejich vyzkoušení je možné navštívit pobočku internetového obchodu Czechcomputer v Praze. Ten se stal zároveň také exkluzivním partnerem pro start tohoto produktu na našem trhu. Minimální požadavky na provoz zahrnují kompatibilní grafickou kartu (GeForce 6 a vyšší) a aktuální ovladače. K základnímu provozu vystačí dokonce 14" CRT monitor. V obou případech jde ale o teoretický extrém a doporučená konfigurace je následující:



K ní si dovolíme menší aktualizaci v podobě minimálních systémových požadavků týkajících se procesorové části, operační paměti RAM a volného místa na pevném/SSD disku. Samozřejmě si můžeme odškrtnout položku v případě operačního systému, kde se nám nově objevuje Windows 7 v obou verzích (32 i 64 bitů).
  • CPU - platforma Intel Core 2 Duo nebo AMD Athlon X2 a vyšší
  • RAM - 1 GB, přičemž doporučená kapacita je dvojnásobná (2 GB)
  • HDD/SSD - 100 MB a více volného místa

A nesmí chybět ani podrobná tabulka s výčtem podporovaných grafických karet. Otestováno je také zapojení uvažovaných produktů do režimu SLI, a to prozatím pro dvojici karet. V budoucnu můžeme v tomto směru očekávat určité zlepšení.

série GeForce 8
série GeForce 9
série GeForce GTX 200
GeForce 8800 GT
GeForce 9600 GT
(GeForce GT 140)
GeForce 8800 GTS
GeForce 9800 GT
GeForce GTS 250
GeForce 8800 GTX
GeForce 9800 GTX
GeForce GTX 260
GeForce 8800 Ultra
GeForce 9800 GTX+
GeForce GTX 275
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 9800 GX2
GeForce GTX 280
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
GeForce GTX 285
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
GeForce GTX 295
- Podporované grafické karty NVIDIA pro technologii GeForce 3D Vision -

V otázce HDTV zobrazovačů jsou zahrnuty 3D ready DLP TV (Mitsubishi) zejména pro filmový obsah, domácí kina etc. A nechybí ani 3D ready LCD s podporou technologie 120+ Hz. Právě tato hodnota obnovovací frekvence je zcela zásadní, protože "představuje" plné rozlišení na oko. V letošním roce se počítá s vyšším standardem počítačových monitorů, které nabízejí právě tento důležitý parametr. Důvod je zřejmý - při zakrývání očí dochází opticky ke snížení frekvence na polovinu (60 Hz / 2 = 30 Hz, což značně namáhá zrak). Ještě zmíníme, že pro správnou činnost uvažované 3D Vision nesmějí být v místnosti zářivky, jinak dojde ke stroboskopickému jevu a 3D projekci nebude možné pozorovat.


Praktické použití



Vezměme si v úvahu dosavadní možnosti. Co se týče softwarové podpory, jsou k dispozici ovladače i pro dnes archaické Windows 98. Hry nepotřebují žádnou speciální úpravu. Jednoduše připojíte vše potřebné, nainstalujete ovladač, nastavíte vzdálenost od monitoru a můžete směle hrát.


- Seznam věcí, které jsou pro hraní nezbytné -


- Možné použití v praxi -

A je potřeba zdůraznit, že se myslelo i na filmové fanoušky, což vám nastíníme v následující části článku.
reklama