reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Ada Lovelace na 5nm procesu TSMC, kdy dorazí?

30.8.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Ada Lovelace na 5nm procesu TSMC, kdy dorazí?
Na generaci Ada Lovelace čas vskutku ještě nepřišel, ale již se vesele spekuluje o tom, jaké čipy to budou, kde a kdo je bude vyrábět a kdy mohou nastoupit. Aktuálně to vypadá na 5nm proces firmy TSMC. 
O 5nm technologii firmy TSMC mluví i známý kopite7kimi na Twitteru, který potvrzuje slova dalších diskutujících s tím, že Ada Lovelace má nastoupit "trošku dříve". Co to znamená, to je otázka, ale nejspíše prostě to, že nová generace GeForce přijde na trh ne v až úplném závěru roku 2022. Mohli bychom se tak dočkat zhruba po dvou letech od nástupu generace Ampere, takže to vypadá, že ji v podstatě celou poznamená nedostatek výrobních kapacit tvořený důsledky těžby kryptoměn a zvýšeným zájmem o hardware v době pandemie, což je dohromady skutečně nešťastná kombinace. Otázka je, jaké to bude po nástupu další generace a raději si nebudeme dělat iluze. Ostatně na 5nm proces firmy TSMC si brousí zuby řada dalších firem a mezi nimi především AMD. 
 
 
NVIDIA ale musí nyní věřit, že TSMC svou úlohu zvládne už lépe než dnes, ostatně ke konci roku 2022 by se už měly skutečně začít projevovat první důsledky mohutných investic do výroby čipů a v případě těch pesimističtějších odhadů lze tvrdit, že v té době už bude nedostatek kapacit zažehnán. 
 
Pokud přitom 5nm proces TSMC potvrzuje kopite7kimi, můžeme o tom mluvit s vysokou pravděpodobností, neboť stejný leaker už dříve velice přesně informoval o generacích Turing a Ampere. Samozřejmě to nutně neznamená, že Samsung bude odkopnut, NVIDIA může využít služby obou těchto firem, respektive Samsung si ponechat pro výrobu spíše slabších verzí. 
 
Ada Lovelace by měla být poslední generací GeForce založenou čistě na jednočipových GPU, zatímco po ní už mají následovat vícečipová řešení. To může samozřejmě nejdříve platit jen pro jedno hi-endové GPU, jak jsme mohli očekávat dříve od generace Hopper, než jsme se dozvěděli o Ada Lovelace. NVIDIA se prý rozhodla, že Hopper uvádět ještě nebude, a proto měla před ni vmáčknout ještě jednu jednočipovou generaci, ale je otázka, jak to všechno bude a zda Hopper nebudou GPU určená jen pro akcelerátory, které by mohly nakonec dorazit i dříve než nové GeForce. Nedávno jsme se ostatně dozvěděli, že GPU Hopper už mají za sebou tapeout a pokud je to pravda, dorazit na trh by měly někdy v polovině příštího roku a v takovém případě o GPU pro GeForce zcela jistě nejde. 


reklama