reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Atlan: nový SoC s grafikou Ampere-Next

12.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Atlan: nový SoC s grafikou Ampere-Next
Jedno z překvapení, které si NVIDIA chystá na letošní GTC z kuchyně Jensena Huanga, bude i Atlan. Jedná se o SoC nové generace, které bude na trh následovat SoC Orin, čili NVIDIA zde opět využije DC univerzum.
NVIDIA Atlan bude pravé SoC, čili vysoce integrovaný čip s procesorovými jádry, grafikou, akcelerátory, zabezpečením, rozhraními a paměťovým kontrolerem. Server VideoCardz přinesl jeho renderovaný obrázek, kde můžeme vidět jeho základní části. 
 
 
Ze zdroje se bohužel nedozvíme nic dalšího, takže ani rámcové specifikace nového čipu. Ten byl pojmenován po Atlanovi, otci Orina, jehož jméno NVIDIA využila pro předchůdce tohoto SoC z roku 2019. Vidíme zde CPU část Grace-Next a GPU část Ampere-Next a pak tu je ještě Bluefield coby DPU (Data Processing Unit). DPU jsou programovatelné procesory, které mají za úkol v rámci specializovaných úloh odlehčit zátěž procesoru a zde i grafickému čipu. 
 
Pokud jde o označení CPU Grace-Next, zde už vůbec nevíme, z čeho NVIDIA vychází. Pochopitelně nejde o Gracemont, což je mikroarchitektura Intelu, a procesory s označením Grace tak jednoduše neznáme. NVIDIA sice pracuje na grafické architektuře pojmenované po Grace Hopper, ale její spojení s procesorovými jádry nedává smysl. V případě Ampere-Next už je to samozřejmě lepší, zde se bude prostě vycházet z dnešní generace GPU Ampere. 
 
Můžeme si tak počkat na GTC 2021, kdy NVIDIA SOC Atlan představí. Start letošní Graphics Technology Conference, je naplánován na dnešní den ve 17:30 našeho času.


reklama