reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA brojí proti konzolím: GeForce jsou mnohem rychlejší než nová generace

27.12.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA brojí proti konzolím: GeForce jsou mnohem rychlejší než nová generace
Jensen Huang si moc dobře uvědomuje, že v příštím roce povstane pro jeho herní grafické karty nová konkurence v podobě konzolí PlayStation 5 a Xbox. Už nyní proti nim přitom brojí poukazujíc na výhody generace GeForce RTX. 
Jensen Huang se o výhodách karet GeForce RTX rozpovídal na konferenci GTC China 2019 a jeho hlavní sdělení znělo tak, že tyto karty jsou mnohem rychlejší než konzole příští generace, čili PlayStation 5 a Xbox (Series X). Věc se má ale tak, že snad nikdo neočekával, že by nové konzole dokázaly nabídnout vyšší výkon ve srovnání s nejlepšími GeForce RTX. Jde také o to, co s dostupným výkonem dokáží dělat a jak jej umí využít. 
 
 
CEO NVIDIE také v prezentaci srovnával starý notebook s GeForce GTX generace Maxwell s novým s RTX generace Turing a s technologií Max-Q, která slibuje výkon téměř na úrovni desktopových karet. Konkrétně šlo o Lenovo Y900 s GeForce GTX 980M a Lenovo Y740 s GeForce RTX 2080 Max-Q a právě i tato mobilní karta byla označena jako výkonnější v porovnání s chystanými herními konzolemi firem Sony a Microsoft. 
 
 
Z oficiálních zdrojů ale přitom dosud nic nevíme o tom, jaký výkon by měly nové konzole mít. Víme, že budou založeny na APU od AMD s procesory Zen 2 a grafickou architekturou Navi 2 s podporou ray tracingu. Je ale zřejmé, že nemohou využít APU, které bude patřit mezi hi-endové čipy, neboť pak by i cena musela být někde zcela mimo očekávané mantinely. Jinými slovy, nové konzole určitě nebudou stát tolik, co PC nebo snad dokonce notebook s grafikou GeForce RTX 2080. 
 
Nové konzole také přijdou až někdy před Vánoci příštího roku a do té doby se jistě změní i situace na trhu s grafickými kartami pro PC a je otázka, proč Huang už takto dopředu proti nim brojí. Možné je prostě to, že jeho proslov byl adresován lidem, kteří se rozhodují mezi pořízením moderního PC a nákupem nové konzole. Sdělení by tak znělo: nečekejte na nové konzole a kupte si lepší hardware už dnes. 
 
Zdroj: wccftech


reklama