reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA bude přejmenovávat, nad vodou ji drží hlavně karty Quadro

2.10.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA bude přejmenovávat, nad vodou ji drží hlavně karty Quadro
Jak se zdá, příští generace grafický karet NVIDIA ponese nové jméno. Není ale tak nelogické, NVIDIA je prostě s číselným označováním již na konci, taková GeForce 10800 GT by se asi nikomu moc nelíbila. Nová high-endová řada tedy ponese označení...
Jak se zdá, příští generace grafický karet NVIDIA ponese nové jméno. Není ale tak nelogické, NVIDIA je prostě s číselným označováním již na konci, taková GeForce 10800 GT by se asi nikomu moc nelíbila. Nová high-endová řada tedy ponese označení GTX a číslo (jako současné GTX 260), mainstreamová řada GT a číslo a low-end GS a číslo.



Řada jader vyráběných 40nm technologií však přijde později, než se čekalo. TSMC má totiž s tak rychlými přechody na nové výrobní technologie trochu problém, o čemž se spekulovalo již v letních měsících. Nová jádra tak máme očekávat v druhém čtvrtletí příštího roku a to takřka ve stejnou dobu jako RV870 od AMD. NVIDII tak hrozí reálné potíže, protože současná řada s přibývajícími novými kartami od AMD moc neprospívá a přechod na 55nm výrobní technologii tomu s chaosem kolem jmen moc nepomohl; pokud by navíc nové karty od NVIDIE nakonec byly pomalejší než ty od AMD, znamenalo by to vlastně několik dalších měsíců do další řady, zatímco by AMD získalo velikou část trhu.

Zajímavá budou konečná čísla za minulé čtvrtletí, avšak dá se očekávat, že NVIDIA v oblasti herních grafických karet hodně ztratí. Nad vodou ji vlastně drží jen velké zisky z profesionálních Quadro karet, které se od desktopových verzí liší obvykle jen větší pamětí a výrazně lepšími ovladači. Profesionální trh je obecně konzervativnější a jen tak nemění vyzkoušené za neznámé, proto AMD tuto oblast získává jen těžko. Je však ještě další oblast, kde NVIDIA nemá konkurenci, a to její sestavy založené na CUDA.



V poslední době NVIDIA s CUDA (PhysX) expandovala i na desktopový trh a začaly se pomalu objevovat aplikace těžící z výkonného koprocesoru. Nejprve převaděče videa a nyní i Adobe Photoshop ve verzi CS4, který může se zásuvnými moduly či Premiere Pro verzí a právě kartou Quadro výrazně akcelerovat přehrávání HD videa. Dále pak díky použití OpenGL a Direct3D lze provádění řady úkonů zrychlit až sedminásobně, to však bude možné i na kartách AMD.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4 ,5, 6)
reklama