reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA by dle analytika měla vypustit Ampere na jaře a RTX 3080 v červnu

12.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA by dle analytika měla vypustit Ampere na jaře a RTX 3080 v červnu
Nedávno se mluvilo o tom, že nová generace grafických čipů společnosti NVIDIA bude mít zpoždění. Nyní tu ale máme zprávu, dle níž bychom se naopak mohli těšit už na jaro a v létě očekávat nástupkyni karty RTX 2080. 
Plány společnosti NVIDIA jsou jako obvykle nejasné a my můžeme očekávat, že ta bude jako obvykle do poslední chvíle mlžit. Nedávno se přitom mluvilo o tom, že Ampere v příštím roce nedorazí, ačkoliv by už na něj byl čas. To by jistě umožnilo firmě AMD lépe dýchat, když ta už řadu let pouze marně stíhá herní nabídku NVIDIE, pro jejíž hi-end stále nemá konkurenci. 
 
 
V kuloárech se mluví o tom, že Jensen Huang (CEO NVIDIE) aktuálně zrovna moc nepospíchá na to, aby byla generace Ampere uvedena na trh co možná nejdříve. Důvod je zřejmý, a sice to, že generace Turing má na trhu velice dobré postavení vedle konkurence od AMD, což zahrnuje i zatím neohrožený hi-end a v podstatě i RTX 2080 Super.  
 
V příštím roce už by to ale mohlo být jiné, neboť výkonné Navi by mohly pohled na nabídku obou firem značně změnit. AMD si dle některých připravuje "NVIDIA Killer", ale takový termín zatím není vůbec opodstatněný. 
 
Co nám ale říká analytik Chris Caso z Raymond James? Dle něj byly Ampere skutečně odloženy, ale v žádném případě ne tak, aby se na trh dostaly až v roce 2021. Ve skutečnosti mají být na začátku svého výrobního cyklu a NVIDIA se chystá je představit na GTC v příštím roce v březnu. Jako první by se měly dostat na trh produkty pro datová centra a AI, což vůbec nepřekvapí, takže na GTC by šlo očekávat představení nových modelů TESLA. 
 
Co se týče herních karet, čili generace GeForce RTX 3000, ta by měla následovat o několik měsíců později na Computexu 2020, čili na přelomu května a června. Jako obvykle mají nejdříve přijít výkonnější modely a především pak RTX 3080, ale neočekává se, že by se na trh ihned dostala RTX 3080 Ti. Důvod je jednoduchý, a sice ten, že výroba 7nm procesem nebude tak vyladěná a tak levná, aby se NVIDII vyplatilo tak brzy vyslat na trh velké GPU pro herní karty. 
 
V případě generace Turing to samozřejmě neplatilo, neboť tam je použit 12nm proces, což je ve skutečnosti vyladěný 16nm proces firmy TSMC z předchozí generace Pascal. A jak dobře víme, Pascalovská GTX 1080 Ti dorazila až téměř rok po GTX 1080, neboť v té době byl 16nm proces také čerstvý. 
 
Tolik k novým fámám, které rozhodně nejsou k neuvěření. Nicméně i kdyby byly do puntíku pravdivé, nikdo nám nezaručí, že se plány nezmění. 
 
Zdroj: wccftech


reklama