reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 6800 - šestá generace GPU realitou

15.4.2004, Zdeněk Kabát, článek
nVidia GeForce 6800 - šestá generace GPU realitou
Den se s dnem sešel a po dlouhém očekávání byl konečně oficiálně ohlášen grafický čip šesté generace od nVidie, GeForce 6800. Teprve minulý týden se podařilo odhalit oficiální název pro NV40, tento týden ve středu, tedy 14. dubna, skončila všechna NDA a mohu nyní říct, že víme téměř vše. Připravte se na to, že GeForce 6800 je opravdový technologický skvost a její výkon je drtivý.
Verze karet s NV40
Základní specifikace, o kterých jsme v prvních kapitolách hovořili, se vztahují téměř výhradně k GeForce 6800 Ultra, která se bude prodávat za nějakých $399. Ovšem jak je tomu u nVidie zvykem, objeví se na trhu ještě jedna verze bez přídomku „Ultra“. GeForce 6800 by měla mít na rozdíl od plné verze jen 12 pixel pipeline a 128MB paměti DDR. Lze předpokládat, že takt jádra se bude pohybovat někde kolem 350MHz, zatímco paměti poběží na 400-450MHz. Cena této verze bude $299.

Navíc můžeme do několika týdnů počítat s odhalením dalšího grafického čipu, a to NV45 pro PCI Express. Předpokládá se, že nepřinese žádné architektonické změny, ale novinky budou hlavně ve frekvencích. Podle toho, jak se bude dařit výtěžnost NV40 bude možné zvýšit frekvenci jádra na 450-500MHz a také se nám do té doby dostanou na trh 600MHz GDDR3, které poběží na 1,2GHz efektivně. Propustnost 38,4 GB/s zní již opravdu dobře.

Závěr
Náš technologický popis GeForce 6800 Ultra je u konce. Musíme nVidii nechat, že na šesté generaci svých grafických čipů opravdu zapracovala a nejde o žádná ořezávátka. Nemohu si odpustit opětovné srovnání s GeForce FX 5800 Ultra, která byla v době svého uvedení propadákem. Nová architektura NV40 je ale dotažená až do konce a přináší celou řadu nových vlastností.

Její hlavní tažnou silou je masivní paralelismus, a to jak ve vertex shaderech, tak v pixel pipeline. NV40 obsahuje 8x více pixel shaderů než GeForce FX 5950 Ultra a z toho vyplývá i nejvyšší renderovací výkon. Aplikace FP16, resp. FP32 na celou pipeline je také velkým plusem. GeForce 6800 Ultra podporuje nové technologie jako je CineFX 3.0, IntelliSample 3.0, UltraShadow II či HDPR, které se uplatní hlavně v budoucích hrách. Podobně je tomu i podpora Pixel a Vertex Shaderu 3.0, která přináší oproti původní DirectX 9.0b mnoho nového.



Co ale poznáme okamžitě je obrovský výkon, takže i současné nejnáročnější hry půjde provozovat ve velkém rozlišení a s optimalizacemi obrazu. Když už jsme u nich, GeForce 6800 umí také nově RGMS a RGSS, čili anti-aliasing s pootočenou mřížkou. Tento odkaz, který zanechala v čipech společnost 3dfx, vylepšuje kvalitu obrazu ještě lépe než původní OG FSAA.

Co je ale velmi překvapivé jsou poměrně nízké ceny. Vztáhneme-li $299, resp. $399 na to, jakým je NV40 monstrem, zdá se mi, že nVidia prodělá na samotné výrobě, natož aby se jí vrátily peníze investované do vývoje. Cena by to byla sympatická za grafickou kartu s 16 pipeline, 256MB paměti GDDR3 na 1,1GHz a vynikajícím výkonem. Na druhou stranu, GeForce 6800 Ultra o sobě dá v počítači vědět, protože její chlazení je pěkný cvalík.

A abyste si dokázali udělat kompletní obrázek, zde je seznam všech recenzí, které se včera na internetu objevily:

3DCenter, 3DGPU, Beyond3D, Clubic, ExtremeTech, FiringSquad, Guru3D, HardOCP, Hardware Analysis, Hardware FR, Hexus, K Hardware, Nordic Hardware, PC Perspective, Tech Report, Tom’s Hardware, Trusted Reviews, Within Games, X-Bit Labs
reklama