reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti konečně spatřena v pohybu

14.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Nvidia GeForce GTX 1080 Ti konečně spatřena v pohybu
Stejně jako jsme na jaře sledovali na Zaubě pohyby prvních karet s čipy NVIDIA Pascal, nyní jde o jeden z posledních (pokud ne vůbec poslední) modelů - GeForce GTX 1080 Ti. Co nabídne a kdy asi tak přijde?
Z informací uvedených na serveru Zauba toho moc o samotné kartě nevyčteme. Dá se určit čas, odkud kam se karty posílají, jejich počet a také přibližná cena. V tomto případě ale z hlavního popisu nákladu můžeme zjistit také použitou sběrnici a kapacitu paměti, která bude bezpochyby patřit mezi nové moduly GDDR5X.





Že můžeme očekávat novou GeForce GTX 1080 Ti, to bylo víceméně jasné už po představení pascalového Titanu. Z jeho mírně osekané verze totiž vznikla herní grafická karta s příponou Ti také v předchozích generacích a my tak můžeme očekávat nástup nové nejvýkonnější a čistě herní grafické karty na světě. AMD zatím nemá z moderních karet odpověď ani na GTX 1070 a GTX 1080, takže GTX 1080 Ti ještě navýší náskok NVIDIE. Její aktuální převaha je ostatně vidět i na jejích finančních výsledcích za poslední kvartál, které jsou jednoduše skvělé a v mnoha ohledech rekordní. NVIDII se podařilo vůbec poprvé dosáhnout tržeb přes 2 miliardy dolarů za kvartál a má vyhlídky na další velice prudký růst.





K tomu by už v tomto fiskálním kvartále měl a přispět právě i GeForce GTX 1080 Ti s očekávanou cenou pod 1000 USD. Založena bude na GP102, čili na stejném GPU, jaké má i TITAN X, ale zatím není vůbec jasné, jakou konfiguraci bude mít. Rozpětí dané ostatními kartami je totiž široké neboť GeForce GTX 1080 má konfiguraci (CUDA jádra:TMU:ROP) 2560:160:64 a nový TITAN-X zase 3584:224:96. Jisté je jen to, že GTX 1080 Ti bude někde mezi nimi a je velice nepravděpodobné, že by měla stejný počet jader jako TITAN-X. To by NVIDIA nemohla využít všechna ta mírně nepovedená GPU, jež se dají osekat a použít s nižším počtem jader.

Každopádně tím získáme masivní GPU s plochou 471 mm čtverečných, na nichž se nachází 12 miliard tranzistorů. Ostatní vlastnosti můžeme zatím leda odhadovat.

Zdroj: wccftech
reklama