reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce RTX 3060 bude na konci února, jaký je plán?

25.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce RTX 3060 bude na konci února, jaký je plán?
Server VideoCardz zveřejnil plán NVIDIE, který se týká nové grafiky GeForce RTX 3060. O ní už sice víme v podstatě vše důležité, ale nebylo zřejmé, kdy konkrétně má přijít na trh. Jaký je tedy plán ohledně dalšího Ampere?
GeForce RTX 3060 bude jako první karta založena na čipu GA106 a zde konkrétně ve verzi 300. Nabídnout má tak 3584 CUDA jader, 28 RT a 112 Tensor, přičemž NVIDIA se rozhodla, že 6 GB paměti je na takovou kartu už opravdu málo. Ale namísto toho, aby se rozhodla nabídnout 8 GB paměti jako na RTX 3060 Ti či RTX 3070, sáhla rovnou po 12 GB na užší sběrnici. 
 
 
NVIDIA přitom dosud nekomentovala své rozhodnutí vyslat na trh kartu spadající v rámci moderní generace přinejlepším do střední třídy, která má přitom více paměti i v porovnání s herním hi-endem v podobě RTX 3080. Obecně se míní, že je to prostě reakce na Radeony s tím, že se plánovaly také 20GB a 16GB verze RTX 3080 a 3070, ovšem ty asi vzhledem k situaci na trhu jen tak neuvidíme. 
 
Dle zveřejněného plánu už 12. ledna skončilo informační embargo v rámci prodejních kanálů, ostatně v ten den byla karta i oficiálně představena, takže i partnerům NVIDIE bylo v ten den umožněno ohlásit vlastní modely. Další akce je naplánována až na 19. února, kdy právě AIB partneři budou moci začít dodávat své karty recenzentům (pamatujme, Founders Edition tentokrát nebude). 
 
Čili recenzenti budou mít tak akorát dost času na to, aby do konce února připravili své testy a právě i na konec února je naplánován začátek prodeje nových karet. Když si přitom vzpomeneme na představení Ampere, pak to i přes velké porodní potíže probíhalo poněkud svižněji, ostatně NVIDIA je oficiálně představila 1. září a už 17. září začal prodej karty RTX 3080. Na RTX 3060 budou zákazníci čekat po jejím představení o měsíc déle, a tak je ještě brzy i na to řešit jejich dostupnost. Je však zřejmé, že i po těchto kartách skočí těžaři kryptoměn, kteří si ostatně dnes také nemohou moc vybírat. Hodnota Bitcoinu i Etherea sice v posledních dnech kolísá, ale na velice vysoké hladině, která v případě Etherea odpovídá tomu, kde tato kryptoměna byla právě před třemi lety, v době vrcholící druhé vlny těžby na grafických kartách. 
 
Zatím tak můžeme předpokládat, že i karet RTX 3060 bude na trhu málo, neboť budou velice žádané a s cenami odpovídajícími doporučené částce 329 USD počítat nelze. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama