reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce RTX 3080: o pětinu rychlejší než RTX 2080 Ti?

21.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce RTX 3080: o pětinu rychlejší než RTX 2080 Ti?
Dle leakera KatCorgi by grafická karta GeForce RTX 3080 generace Ampere měla být o cca pětinu rychlejší než dnešní absolutní herní hi-end, čili RTX 2080 Ti. To už je vcelku slušný nášup výkonu. 
KatCorgi je považován za zdroj vcelku spolehlivých informací, jehož "záznam" nyní obsahuje i zprávu o konfiguraci třech chystaných karet z generace Ampere:
 
 
V dohledné době bychom už měli zjistit, zda měl pravdu a GeForce RTX 3080 skutečně nabídne 4352 CUDA jader a 10 GB paměti s propustností 19 Gb/s na pin. Počet jader totiž zcela odpovídá výbavě dnešní RTX 2080 Ti, takže s nimi by nová RTX 3080 jistě mohla být o pětinu rychlejší, když přihlédneme k pravděpodobně vylepšené architektuře v kombinace s vyššími takty. Výbava 10 GB paměti s 19 Gb/s na pin je také plně v souladu s udávaným výkonem a stejně tak údajné TBP 320 W.
 
To by tak znamenalo, že RTX 3080 bude o cca polovinu rychlejší než dnešní RTX 2080 a pak už by jen záleželo na tom, jaké ceny NVIDIA nasadí, neboť o polovinu rychlejší nástupce by se srovnatelnou cenou představoval velice slušnou nabídku. NVIDIA se ostatně dle nejnovějších zpráv pečlivě připravuje na nástup nové generace, a to tak, aby na skladech zbylo jen minimum starých výkonných karet, jež už prý jednak přestala vyrábět a pak i využívá výkonné, ale méně podařené čipy TU106 na low-endových kartách. 
 
 
Nástupce RTX 2080 Ti by také dle nové informace o KatCorgi mohl být o 40 až 50 procent výkonnější, což by NVIDIA skutečně potřebovala, pokud se potvrdí spekulace o velkém Navi. Ale přesně o to zatím stále jde, o spekulace. Ostatně se nám stále nepotvrdilo ani to, že byly skutečně přichystány až 21Gb/s paměti GDDR6 a je vcelku jedno, zda se jim bude říkat stále GDDR6, anebo GDDR6X. Právě o pamětech GDDR6 použitých na kartách Turing se vědělo mnohem dříve, než dané karty nastoupily na trh a je otázka, proč by se nyní měla příprava ještě rychlejších pamětí tohoto typu tajit. 
 
Nejde přitom o nezajímavé téma právě vzhledem k uváděným rychlostem. GDDR6 totiž dle původních informací měly nabídnout maximálně 16 Gb/s, čemuž se paměti na GeForce RTX 2080 Super skutečně přiblížily (15,5 Gb/s). Ovšem 21 Gb/s by bylo daleko za těmito specifikacemi, takže by nejspíše skutečně šlo o nový standard. 


reklama