reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Hopper: 48 MB cache a jeden GPC s podporou grafiky?

21.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Hopper: 48 MB cache a jeden GPC s podporou grafiky?
NVIDIA už zítra odhalí své grafické akcelerátory generace Hopper, o nichž jsme dosud měli jen základní informace, ale zrovna dnes se objevily dvě zajímavosti o L2 cache nových GH100 a také o tom, že mohou mít i 3D engine. 
V případě čipů jako GA100 sice mluvíme o grafických akcelerátorech, ale to spíše jen proto, že jde o výpočetní akcelerátory, které mají svůj původ a základ v klasických grafických čipech, ovšem grafickou kartu na nich založit nelze. Není tu potřebný 3D či multimediální engine, což se dalo očekávat i od nového GH100 generace Hopper. 
 
 
Jak uvádí výše uvedený leak, který pochází z dobře známého hacku serverů NVIDIE, máme tu mít celkem osm GPC (Global Processing Cluster), z nichž jeden GPC má obsahovat 3D engine. Těžko říci, co to má představovat pro praktické nasazení tohoto čipu, čili k čemu jeden GPC s podporou grafiky bude. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Známý Locuza už tuto informaci převedl do grafické podoby, která je pochopitelně do značné míry založena na odhadech a předpokladech. Zahrnuje i novou informaci, že GH100 má obsahovat celkem 48 MB paměti L2 cache, což tedy není zrovna velký nárůst oproti 40 MB této paměti na čipu GA100. 
 
Můžeme také připomenout, že herní GeForce generace Ada mají nabídnout až 96 MB L2 cache v čipu AD102, což by už v jejich případě byl několikanásobný rozdíl oproti Ampere, a tak se přirozeně objevily názory, že NVIDIA se chystá následovat AMD a využít obdobu její Infinity Cache, která značně zvyšuje výkon grafik RDNA 2. I tato informace o kapacitě L2 cache v čipech Ada byla vytažena z dat ukradených NVIDII, čili to zřejmě bude pravda, ale jednak nám to neřekne nic o tom, k čemu bude taková paměť využita a už vůbec ne o tom, jaký bude GH100.
 
Když se ale vrátíme informaci o 8 GPC, pak za předpokladu, že se od GA100 z hlediska konfigurace CUDA jader nic nezměnilo, pak bychom tu měli 8 GPC po 9 TPC se 2 SM, čili celkově 144 SM a v nich 18432 CUDA jader. Karty s GA100 by tak skutečně mohly být monolity, navíc když tu máme ještě kódové označení NVIDIA GH202, které se objevilo také díky hacku serverů NVIDIE. Právě GH202 by mohlo být MCM GPU se dvěma GH100, ovšem pochopitelně ne se zcela plnou konfigurací 2x 144 SM, aby NVIDIA měla možnost využít i GPU vyrobená s chybou či chybami.
 
Ale to už opravdu necháme na zítřejší Huangovu prezentaci, pokud se do té doby neobjeví něco neodolatelně výživného. 


reklama