reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA i Microsoft hlásí, že se jejich dodavatelské řetězce zotavují

25.3.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA i Microsoft hlásí, že se jejich dodavatelské řetězce zotavují
Nedávno jsme se dozvěděli od firem Intel a AMD, že ty si dosud nemohou stěžovat na problémy s prodejními kanály či dodavatelskými řetězci, respektive že situaci zvládají. Nyní s podobným prohlášením přichází i NVIDIA a Microsoft.
Intel i AMD tak slibují, že jejich produktů bude na trhu dostatek, což ale nakonec může způsobit jejich přebytek vzhledem k tomu, že zájem zákazníků kupovat nový hardware klesá. U nás ale ceny hardwaru v této době reagují spíše na vývoj hodnoty koruny, která od začátku března výrazně oslabila vůči dolaru. Hardware tak v posledních dnech skokově podražil, což se na grafických kartách či procesorech projevuje nárůstem ceny o 10 procent i víc. Naopak operační paměti či SSD si ceny víceméně drží a pokud zdražují, pak spíše jen velice mírně. 
 
 
Svá vyjádření ohledně dodavatelských řetězců nyní zveřejnily společnosti Microsoft a NVIDIA, a v jejich případě tak jde konkrétně o přísun materiálu, součástek či komponent od jiných firem. V Číně začínají továrny zase najíždět na obvyklý provoz, díky čemuž Microsoft věří, že se mu povede spustit prodej nové konzole Xbox v plánovaném listopadovém termínu. Nejde ale pochopitelně jen o konzole, ale třeba i o počítače/zařízení Surface. 
 
Satya Nadella (CEO, Microsoft) tak udává, že nyní už v dodavatelském řetězci nevidí problém a spíše se obává toho, co se děje v Evropě, ve Spojených státech a v jiných rozvinutých zemích, čili prostě a jednoduše má strach o odbyt zboží. Se stavem své firmy je ale spokojen. Možná právě proto je Nadella ještě opatrný s ujištěním, že nová Xbox se opravdu začne prodávat v listopadu, takže její nástup ještě může být odložen. 
 
NVIDIA byla konkrétnější v případě stavu dodavatelského řetězce a hlásí, že do konce kvartálu, který ostatně nastane už za týden, budou na 70 až 80 procentech plné kapacity. Firma se s využitím dostupného materiálu či součástek zaměří především na oblast osobních počítačů a poukazuje na to, že již nyní se zvedá zájem o notebooky, a to především v Číně, což je znak oživení trhu. V průběhu krize zase pomohlo to, že lidé pracovali ve svých domovech a nejeden z nich si k tomu pořídil nový počítač, ale to pochopitelně zdaleka nevyvážilo celkový propad.

Nakonec můžeme ještě zmínit Apple, od nějž tak dobré zprávy nepřichází. Ten si totiž může postěžovat na své dodavatele mimo Čínu, kteří mají problémy s výrobou. Jde třeba o karanténu v Malajsii, jež ovlivní výrobu v tamních továrnách firem Murata Manufacturing, Renesas Electronics, Ibiden, Micron, Texas Instruments a jiných. 
 
V Číně se mezitím uvolňují opatření proti šíření koronaviru a znovu se otevírají továrny, restaurace a obchody.


reklama