reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nyní už vyžaduje, aby výrobci sdělovali podrobnosti o mobilních RTX 3000

8.2.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nyní už vyžaduje, aby výrobci sdělovali podrobnosti o mobilních RTX 3000
Poté, co se přestala používat ve specifikacích notebooků označení Max-Q či Max-P, ztratili zákazníci i takovýto naprosto základní znak, s jehož pomocí mohli rozlišit výkonnostní verze použitých grafických karet. 
NVIDIA sama se rozhodla, že označení Max-Q či Max-P se přestane používat v označení notebooků, ačkoliv se jich a technologií, které stojí za Max-Q, zcela nezřekla. Dosud se používalo spíše jen označení Max-Q značící energeticky úspornější (čili slabší) verzi karty a v takovém případě bylo součástí jejího názvu, čili zbytek jsme mohli prostě považovat za Max-P. I toto vodítko ale zmizelo a výrobci notebooků se zrovna moc neměli k tomu, aby poslechli doporučení NVIDIE a obohatili specifikace svých modelů alespoň o hodnotu TBP karty, od níž se odvíjí i takty. 
 
 
Pokud jde o velké výrobce notebooků, pak zatím asi nejlépe reagovala společnost Asus, která poskytla dobrý přehled o TBP, taktech i Dynamic Boost a především tyto informace doplnila i ke specifikacím na příslušné produktové stránky. MSI mělo nejdříve výmluvy, aby poté jen v jednom videu ukázalo jednoduchou tabulku obsahující pouze TBP a ani to se pak neobjevilo na produktových stránkách. Ovšem i onen Asus s největší pravděpodobností jen reagoval na nový požadavek NVIDIE.
 
NVIDII tak asi došla trpělivost a od doporučení přešla k požadavku na doplnění podrobnějších informací o výkonu karet v různých modelech notebooků. Z vyjádření pro The Verge můžeme zjistit, že výrobci nově budou muset zmínit specifické takty GPU na mobilních kartách a také TBP / TGP, čili celkovou spotřebu těchto karet. Díky tomu už si zákazník bude moci udělat obrázek o tom, co vůbec kupuje, neboť TBP karet může být třeba jen 80 W, ale se zapojením Dynamic Boostu dokonce i dvojnásobné a je zřejmé, že dopad na výkon bude obrovský.
 
Postup NVIDIE je tak velice správný a logický a že musel být nyní přeformulován z doporučení na nutný požadavek, to nám ukazuje, jak málo firem má zájem na tom, aby byli jejich zákazníci dobře informovaní. Ukazuje se totiž, že přístup k takovým informacím může mnohé zákazníky od koupi jistých modelů spíše odradit. Máme tu například MSI GP66 Leopard s RTX 3070, který může leckdy ve výkonu překonat i RTX 3080 v notebooku GS66 Stealth. Zákazník ale musí mít možnost rozhodnout si sám, zda si chce pořídit notebook, který bude mít papírově silnější grafiku, ale její výkon plně nevyužije proto, že jde o lehčí a tenčí počítač v porovnání s jiným notebookem, jehož grafika je sice v hirerarchii o stupeň níž, ale díky vyššímu TBP předvádí někdy i lepší výkony. 
 
Všichni výrobci notebooků s kartami RTX 3000 by tak měli v dohledné době doplnit příslušné informace, aby si zákazníci konečně už nemuseli kupovat zajíce v pytli, anebo zdlouhavě hledat potřebné informace v recenzích. 


reklama