reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Pascal: 16nm GPU s až 16 GB HBM2

17.9.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Pascal: 16nm GPU s až 16 GB HBM2
List Business Korea potvrdil, že NVIDIA využije pro výrobu svých nových GPU generace Pascal 16nm výrobní proces FinFET firmy TSMC. Nejlepší model má také využít celých 16 GB paměti HBM2, čili opravdu je na co se těšit.
Je jasné, že 16 GB paměti HBM2 nabídnout nástupci dnešních karet TITAN, které nejsou určeny pouze pro hraní, ale také pro provádění výpočtů. V případě hi-end herních karet GeForce můžeme očekávat spíše 8 GB paměti, což by ale nijak nemuselo omezit jejich datovou propustnost, ale o tom je ještě příliš brzy spekulovat.





Zdroj také říká, že firmě Samsung se nepodařilo uspět v procesu výběru výrobce, ačkoliv má oproti TSMC pokročilejší 14nm výrobní proces. To ale samozřejmě není vše, důležitá je také cena a výrobní kapacita nehledě na to, že pokud NVIDIA vyvíjela čipy od začátku pro 16nm technologii, změna na 14nm proces není jednoduchá. Již v minulém měsíci se také objevila informace, že čip GP100 generace Pascal už je ve stádiu "tape out", čili návrh je již hotový a v tomto stádiu již nelze měnit tak zásadní věci. Co se týče generace Pascal, pak krom pamětí HBM2 můžeme očekávat také rozhraní NVLINK a podporu Mixed Precision.





Dle všeho bychom tedy měli výsledné karty uvidět na trhu někdy v průběhu druhého čtvrtletí příštího roku a očekává se, že GP100 se bude skládat ze 16 až 17 miliard tranzistorů. Pro porovnání, dnešní GM200 obsahuje nějakých 8 miliard tranzistorů, takže můžeme očekávat malou revoluci, která tu už dlouho nebyla. A pozadu by mimochodem rozhodně nemělo bý ani AMD.





V porovnání s 28nm technologií HPM má 16FF+ (FinFET Plus) firmy TSMC dosáhnout o 65 vyššího výkonu tranzistorů, dvojnásobné hustoty prvků (čili na čip stejné velikosti se vejde dvojnásobek tranzistorů) a pak tu je také o 70 procent nižší spotřeba. Dříve se uvažovalo také o 20nm technologii, oproti níž je 16nm o 40 % rychlejší a o 60 % úspornější, takže nakonec je ještě štěstí, že tento proces bude nakonec přeskočen.

Více se možná dozvíme zítra, kdy proběhne firmou NVIDIA pořádaná konference GTC v Japonsku a již dříve bylo oznámeno, že hlavním tématem budou právě chystané grafické čipy. My již víme, že se využijí paměti HBM2 s kapacitou až 16 GB a také 1TB/s propustností a notoricky známé je také již rozhraní NVLINK s propustností až 80 GB/s, čemuž nemůže dnešní PCI Express konkurovat. NVLINK ale nemá nahradit toto rozhraní, ale vytvořit rychlé spojení mezi dvěma GPU, a to v systémech využívaných pro výpočty, takže zrovna toto hráče moc zajímat nebude. Technologie Unified Memory zase umožní, aby CPU sdílelo s GPU tu samou paměť.

S nástupem GPU Pascal se také NVIDIA vrátí na trh s HPC díky novým modelům Tesla, které opět budou vybaveny potřebným hardwarem pro výpočty s přesností FP64. Maxwell se totiž zaměřil na výkon v FP32 a má velice slabý výkon v FP64, a to včetně karty TITAN X. Však ta dosahuje výkonu 6144 GFLOPS v single precision a pouze 192 GFLOPS v double precision. Předchozí TITAN Black generace Kepler dosahuje 5121 GFLOPS (SP) a 1707 GFLOPS (DP). Mixed precision zase umožní provádět výpočty v FP16, FP32 a FP64.


GPU
AMD
NVIDIA
GPU Name
AMD Greenland
NVIDIA GP100
Výrobní proces
TSMC 16nm FinFET
TSMC 16nm FinFET
Počet tranzistorů
15-18 miliard
~17 miliard
HBM (herní karty)
4-16 GB (SK Hynix) HBM2
2-16 GB (SK Hynix/Samsung)
HBM2
HBM (HPC/dvoučipové karty)
32 GB (SK Hynix) HBM2
32 GB (SK Hynix/Samsung) HBM2
Propustnost paměti
1 TB/s (Peak)
1 TB/s (Peak)
Architektura
GCN 2.0?
Next-CUDA
Nástupce generace
Fiji (Radeon 300/Fury)
GM200 (Maxwell)


Zdroj: wccftech
reklama