reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA přestává v Evropě nabízet své RTX 3000 Founders Edition, co se děje?

28.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA přestává v Evropě nabízet své RTX 3000 Founders Edition, co se děje?
Před týdnem se ukázalo, že ceny karet GeForce RTX 3000 Founders Edition nabízených v evropských obchodech šly nahoru nad původně stanovenou doporučenou cenu. Nyní to vypadá, že NVIDIA tyto karty rovnou přestává v Evropě nabízet. 
Dle serveru VideoCardz už zbývá jen jedna výjimka, a to je polský obchod firmy NVIDIA a RTX 3090 Founders Edition, která je ovšem vyprodaná. Čili to vypadá, že karty Founders Edition z Evropy jednoduše mizí, respektive je alespoň nebude prodávat sama NVIDIA a je otázka, zda to bude v rámci aktuální generace už natrvalo, anebo se tyto karty vrátí, až bude situace s dostupností lepší. V USA pak NVIDIA své karty stále nabízí, ovšem zde už dříve šlo pouze o odkazy na obchod BestBuy, čili sama NVIDIA tyto karty neprodávala. 
 
 
Je tedy zřejmé, že půjde o věc spojenou s aktuálním stavem trhu, což je logické. Potvrzuje se nám tím bohužel naše přesvědčení, že situace se od začátku roku prudce zhoršila, což lze přičíst na vrub především těžařům, neboť nevíme o žádném jiném aspektu, který by mohl mít takový vliv. Ostatně trh s počítačovým hardwarem na začátku každého roku spíše zpomaluje, ale tato sezónnost nyní vzala za své, když prudce narostla hodnota Bitcoinu a dalších kryptoměn. 
 
hodnota Etherea za poslední tři měsíce
 
Stačí se podívat na Ethereum, jehož hodnota na začátku roku prudce vyskočila z cca 600 USD na dvojnásobek a přes (na kryptoměnu) menší výkyvy se na něm stále drží.  
 
Oficiální stanovisko firmy NVIDIA neznáme, takže budeme uvažovat prostě o tom, že jde o výsledek velice omezených zásob a navíc je tu ještě ten fakt, že okolnosti nutí AIB výrobce zdražovat. Samotný Asus zmiňoval vedle nových amerických cel také dražší logistiku i komponenty a jak už dnes bylo uvedeno, k tomu se mohou brzy připojit také dražší paměti, jak se uvádí na MyDrivers. S takovými okolnostmi možná NVIDIA ani nemá chuť prodávat své karty za dříve stanovené ceny a ani je nechce oficiálně výrazně zdražovat. Ale to jsou jen spekulace.


reklama