reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA prohrává spor se Samsungem ohledně moderního GPU

12.10.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA prohrává spor se Samsungem ohledně moderního GPU
Společnost NVIDIA před časem odstartovala spor se Samsungem, který se týkal toho, kdo vynalezl GPU v moderním podobě. Samsung se nechtěl dát a obvinil NVIDII z toho samého, čili zakrátko jsme tu měli vyostřenou při.
Spor byl veden u International Trade Commission (ITC), tedy ne u normálního soudu, ovšem i tato komise může řešit spory týkající se patentů. ITC nyní rozhodla, že Samsung nepoškodil žádný z patentů NVIDIE, který se týká moderního grafického čipu. Tím prvním má být dle firmy NVIDIA původní GeForce 256, které obsahovalo celé čtyři pipeline a podporu DirectX 7.





Soudce Thomas Pender rozhodoval o porušení třech patentů, přičemž ve dvou případech shledal, že Samsung žádná práva NVIDIE neporušil. Ohledně posledního patentu to bylo trošku jiné. Samsung jej sice měl porušit, ovšem soudce také uvedl, že samotný patent byl už v té době neplatný, neboť se netýkal nové technologie, kterou by čip GeForce 256 přinesl jako první. Je třeba ale také poznamenat, že rozhodnutí Thomase Pendera nyní přezkoumá samotná komise, která může výsledky pozměnit. Finální rozhodnutí tedy má přijít někdy v únoru a zástupce NVIDIE uvedl, že jeho firma zůstává v tomto případě sebejistá.

NVIDIA původně obvinila Samsung u ITC v září předchozího roku a vedle toho se z podobného důvodu zaměřila také na Qualcomm, na nějž ale podala už žalobu u federálního soudu v Delaware. Od prvního případu si slibovala, že docílí zákazu prodeje produktů firmy Samsung v USA, zatímco po Qualcommu chce náhradu škod. Své moderní GPU přitom definuje tak, že jde o jednočipové řešení, které je schopno renderovat 3D grafiku a celé scény rychlostí minimálně 10 milionů trojúhelníků za sekundu. Je třeba říci, že GeForce 256 byl ve své době skutečně lepší než ostatní grafické čipy a NVIDIA pro něj poprvé použila označení GPU - Graphics Processing Unit, ovšem to neznamená, že by neexistovaly podobné, i když jednodušší čipy. Šlo třeba o řadu ATI Rage, která už byla následována prvními Radeony, ale ta ještě nepodporovala DirectX 7.

Zatím to tedy vypadá, že NVIDIA ve sporu neuspěje. Pokud by se jí to podařilo, pak by to mělo na americkém trhu pro Samsung a potažmo Qualcomm velice vážné důsledky.

Zdroj: eteknix.com
reklama