reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA prý v lednu nedodala do regionu APAC žádná GPU

3.2.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA prý v lednu nedodala do regionu APAC žádná GPU
Vypadá to, že situace s dostupností grafických karet se v posledních týdnech opravdu spíše výrazně zhoršuje, než aby se zlepšovala. Různí leakeři se ozývají, že dle jejich informací NVIDIA některým partnerům nedodala v lednu vůbec nic.
V předchozím roce jsme si mohli myslet, že po Vánocích se situace s dodávkami moderních grafických karet zlepší. Na trh ke konci předchozího roku vstoupilo se svými modely i AMD, nabídka karet se postupně rozšířila a nastalo také z hlediska prodejů hardwaru nejnudnější období v roce. Jenomže přišla třetí vlna těžby kryptoměn a ta nám do toho hodila vidle a je otázka, zda by situace na trhu byla z pohledu zákazníka výrazně lepší i v případě, kdy by hodnota kryptoměn nevzrostla. 
 
Ethereum mimochodem v průběhu tohoto týdne prolomilo hranici 30.000 Kč či 1.300 USD, a nyní se tak už pohybuje na historicky nejvyšší hladině. Ze zkušenosti sice víme, že takovéto extrémy nemívají dlouhé trvání a že stejně rychlý může být i pokles hodnoty, ale doba je nevyzpytatelná stejně jako samotné kryptoměny. Ale zpět k NVIDII.
 
 
Dle Hardwaretimes společnost NVIDIA v průběhu celého ledna nedodala některým výrobcům ani jedno výkonnější GPU generace GeForce RTX 3000, pokud jde tedy o region APAC, čili Asii a Pacifik. Situace může být odlišná v případě firem orientujících se spíše na západní trhy a rozhodně by měla být odlišná, protože jinak by se asi vyráběná GPU musela ztrácet v černé díře. Někdo by za tím také mohl vidět přímý prodej karet těžařům kryptoměn, ale o tom můžeme bez bližších informací leda fantazírovat. 
 
Zdroj uvádí, že šlo jednak o čipy (dodávané obvykle s příslušnými paměťmi) pro výrobu nereferenčních karet, ale také i o samotné karty, jež v daném regionu na trh prostě nemohly proudit. Prodejci prý očekávají jistou menší dodávku karet Founders Edition zhruba v polovině únoru a nereferenční verze se na trh dostanou spíše až na konci měsíce. A spíše bude na trhu více karet RTX 3070 a RTX 3060 Ti než modelů RTX 3080 a RTX 3090. 


reklama