reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA razí cestu do "nového světa inteligentních zdravotnických nástrojů"

29.11.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA razí cestu do "nového světa inteligentních zdravotnických nástrojů"
NVIDIA se nechala slyšet, že díky výkonným GPU a jimi zajištěnému hlubokému učení jsme na prahu nové éry zdravotnictví, které bude mít k dispozici inteligentní zařízení. Změnit se mají především rentgeny, CT, 3D ultrazvuky či magnetická rezonance.
Je to především obrovský výkon, jímž pro účely umělé inteligence a hlubokého učení disponují dnešní GPU a NVIDIA tak samozřejmě vyzdvihuje především svou nejnovější generaci Volta. V této oblasti by tak mělo mít co nabídnout i samotné AMD, jehož Vegy nejsou pro výpočetní účely vůbec špatné a co se týče Xeon Phi od Intelu, nad nimi a jejich budoucností aktuálně visí otazník. 
 
 
Jak ukazuje první obrázek, cílem je v podstatě vzít veškerá dostupná data z různých zdravotnických zařízení a ta využít pro rekonstrukci těla pacienta a jeho vnitřku se všemi možnými detaily. Díky tomu bude moci lékař lépe stanovit diagnózu a prostě zjistit, co je špatně, na což by jej mohla sama upozornit i umělá inteligence. 
 
V tomto případě je tak výkon GPU Volta využit pro zpracování obrazových dat pomocí hlubokého učení s využitím nového AI frameworku AUTOMAP ( a dokáže nahradit dnes využívané systémy pro zpracování dat CT skenerů, rentgenů, apod. NVIDIA již navázala spolupráci s firmou GE Healthcare, která využila výkonná GPU ve svých nových Revolution Frontier CT, jež dokáží značně vylepšit výsledný obraz, což umožní využívat mnohem slabší dávky rentgenového záření (až o 80 %). 
 
 volumetrické 3D renderování
 
 
Pak tu máme také volumetrické 3D renderování vnitřku těla pacienta. Tato technika využívá data z CT a magnetické rezonance, které jsou pak dodatečně zpracována, aby zobrazila "komplexní anatomické informace". Doktoři budou moci díky tomu nahlížet na vybrané části těl z různých perspektiv, aby mohli lépe vidět jejich prostorovou strukturu. 
 
kinematografické renderování
 
A pak tu je rovnou kinematografické renderování jako futuristický přístup k medicínským technikám, který je vizuálně nejpůsobivější, ale především jde o způsob, jak zobrazit anatomické detaily i celkovou anatomii s vysokou přesností. Jde opět o výstup dat z klasických zdravotnických zařízení, který byl zpracován pomocí GPU. 
 
Jako první se ale dostane do praxe zmíněný CT skener GE Revolution Frontier, který je oproti svému předchůdci dvakrát rychlejší. 
 
Zdroj: NVIDIA


reklama