reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA rozjíždí vývoj DPU Bluefield: až 64 miliard tranzistorů v dohledu

13.4.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA rozjíždí vývoj DPU Bluefield: až 64 miliard tranzistorů v dohledu
NVIDIA zřejmě nechce zůstat pozadu za superpočítačovými platformami firem Intel a AMD, a tak si půjde svou vlastní cestou, kde budou figurovat vedle procesorů Grace také stále výkonnější DPU BlueField. 
NVIDIA BlueField mají dle nové roadmap stejnou kadenci vývoje jako ostatní hardware a jsou synchronizované přímo s novými GPU generacemi, čili v příštím roce očekáváme BlueField-3 a o dva roky později pak BlueField-4. 
 
 
A co je to vůbec DPU? Plné označení Data Processing Unit nám moc neřekne, takže je třeba upřesnit, že DPU slouží k tomu, aby převzaly část zátěže datacentrových procesorových jednotek, a to konkrétně s ohledem na obsluhu úložných zařízení, bezpečnost, streaming či virtualizaci. Zkrátka jde o programovatelné akcelerátory pro různé účely v rámci serverů nebo superpočítačů. 
 
BlueField-3 DPU je tak chystáno na příští rok jako čip, který bude obsahovat 16 procesorových jader ARM Cortex-A78 a dále několik akcelerátorových jednotek pro výše uvedené účely. Počítá se s paměťovým rozhraním pro DDR5 a s PCIe generace 5.0. Nepůjde přitom o malý čip, ale o 22 miliard tranzistorů na stejném kusu křemíku, což je na půli cesty mezi moderními GA104 a GA102. Programovatelné VLIW enginy jsou určeny pro SDK NVIDIA DOCA (data-center-on-a-chip architecture).
 
 
BlueField-3 budou určeny pro hardware vybavený 400Gb/s síťovými řešeními Mellanox, na něž budou dimenzovány jejich možnosti a výkon. Nástupce v podobě BlueField-4 už bude spojen s 800Gb/s řešením, čemuž pochopitelně také bude odpovídat jeho výkon. 
 
 
V roce 2024 už půjde o čip se 64 miliardami tranzistorů, což už ani dnes není žádné sci-fi vzhledem k tomu, že NVIDIA A100 tvořené 7nm procesem (TSMC N7) je složen z 54,2 miliard tranzistorů. Stále ale dle náhledu čipu v roadmapě půjde o monolit, který oproti BF-3 dosáhne podstatně vyššího výkonu a zvláště působivý je nárůst z 1,5 na 1000 TOPs. 
 
Je třeba také uvést, že DPU a jejich vývoj spadá do kompetence inženýrů firmy Mellanox, kterou NVIDIA dříve akvizovala a jde čistě o serverový a superpočítačový hardware, který se zaměřuje na přesuny obrovských objemů dat. NVIDIA má ostatně něco podobného i v oblasti PC, a to RTX IO, kde jde konkrétně o to, jak efektivně zpracovávat příval dat, jež mohou poskytnout moderní rychlá SSD. V tomto případě ale poslouží GPU, ne nové specializované akcelerátory.  


reklama