reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA se zbaví pěti partnerů, GeForce 9300 tento měsíc

11.10.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA se zbaví pěti partnerů, GeForce 9300 tento měsíc
Již ve středu jsme informovali o tom, že NVIDIA hodlá zúžit seznam svých partnerů. Padla dvě jména, Club3D a Foxconn. Nyní se objevili další tři výrobci, kteří v Evropě skončí - Elitegroup Computer System, Biostar a Albatron. Takřka všichni...
Již ve středu jsme informovali o tom, že NVIDIA hodlá zúžit seznam svých partnerů. Padla dvě jména, Club3D a Foxconn. Nyní se objevili další tři výrobci, kteří v Evropě skončí - Elitegroup Computer System, Biostar a Albatron. Takřka všichni tito výrobci vyrábí i základní desky a to i s čipovými sadami AMD. Nebylo by tedy překvapením, kdyby přešli k AMD a menší část trhu tak odešla s nimi. Nicméně definitivní konec to znamenat nemusí, údajně se totiž rozmáhá šedý trh, kdy OEM výrobci nakoupí čipy a část jich ihned prodají bokem dalším firmám; vydělají tak okamžitě a menší výrobci dostanou čipy přesto levněji než od NVIDIE.



Jedním z důvodů, proč se někteří lidí v poslední době obracejí spíše k AMD, je strategie NVIDIE ohledně přejmenovávání grafických karet. Tak, jako se spousta karet z řady GeForce 8 přejmenovala na nižší modely řady GeForce 9, nyní se má většina modelů GeForce 9 přejmenovat na GeForce GTS 1x0 (karty s čipy G92) a GT 1x0 (G94 a G96). To vedle GeForce GS a GTX.



Velmi úspěšnou alternativou pro čipovou sadou Intel G45 se pak má stát multimediální čipová sada s integrovaným grafickým jádrem (jakožto GeForce 9300), MCPA7-S. Podporovat samozřejmě bude DirectX 10 a to jako první sada, na které by se mohlo eventuelně i něco dát zahrát, G45 je totiž stále spíše kancelářská sada. ASUS, Gigabyte, MSI a další větší výrobci již mají návrhy základních desek a v této době by již pomalu měli dostat čipy. Hotové desky mají přijít na trh v polovině měsíce, tedy je můžeme čekat příští týden a v obchodech za dva a více týdnů.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)
reklama