reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA si na trhu s grafikami polepšila o 30 %, AMD pouze o 8 %

21.11.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA si na trhu s grafikami polepšila o 30 %, AMD pouze o 8 %
Jon Peddie Research poskytl nové informace o stavu trhu s grafickými čipy, dle nichž si v posledním čtvrtletí velice dobře vedla společnost NVIDIA. Ta dokázala navýšit své dodávky na trh o 30 procent, což neohrozilo ani AMD s Intelem dohromady.
Základní údaje jsou takové, že NVIDIA dokázala na trh dostat o 30 % více grafických čipů, zatímco AMD pouze o 8% a Intel o 5 %. Do těchto údajů se tak pochopitelně počítají i integrované grafické čipy v procesorech a APU, takže pro Intel to platí pouze pro tyto integrované čipy. 


Intel je stále naprostá jednička mezi výrobci grafických čipů, ovšem to mu zajišťují právě integrovaná GPU v procesorech a na trhu s počítači pro běžné spotřebitele je spíše výjimkou, aby prodávaný procesor od Intelu iGPU neměl (JPR uvádí, že jde o 99 % neserverových procesorů). To na rozdíl od AMD, které iGPU nedávalo ani do starých Bulldozerů a ani do nových Ryzenů (má tak na trhu 66% neserverových procesorů bez iGPU). My tak můžeme čekat na to, co s tímto grafem udělá nástup nových APU Raven Ridge (Ryzen + Vega), jež vypadají velice dobře a schopně. 

Dle JPR celkové dodávky GPU na trh se mezikvartálně zvedly o 9,3 %, ovšem v meziročním srovnání jde spíše o pokles, neboť desktopová GPU sice vykázala plus 2 %, ale mobilní (notebooková) pokles o 6 %, přičemž notebooků se už dlouho prodává více než desktopů. JPR mluví o tom, že nárůst prodejů desktopových grafik můžeme přičíst zájmu hráčů a těžařů kryptoměn, což ovšem mělo vliv především na firmu NVIDIA. 


Když si uvedená čísla rozebereme na desktopové a notebookové produkty, pak NVIDIA zaznamenala 34,7% růst prodejů desktopových a 22,4% růst prodejů notebookových grafik, kdežto v případě AMD to bylo 16,1 % a jen 5,2 %.

Údaje si všímají také podílu samostatných GPU na trhu s PC a my se dozvíme, že 39,5 % nových počítačů se prodává právě i se samostatným GPU, což je lepší o 4 procenta než v předchozím kvartálu. Projevil se i mezikvartální růst dodávek PC na trh, a to o 10,3 %, ovšem v meziročním srovnání jde o pokles o 2,1 %, ale ten už je v porovnání s předchozími lety přeci jen mírnější. Jak ale ukazuje graf s celkovými dodávkami PC na trh srovnávající aktuální stav s letitým vývojem, trend je jasný, i když červená křivka klesá přeci jen až moc strmě. 

Z tohoto vývoje tak může být nejvíce spokojena právě NVIDIA, a to zvláště s přihlédnutím k tomu, že prodává pouze samostatná GPU a nemůže si statistiky vylepšovat pomocí integrovaných GPU. Ovšem na druhou stranu i proto graf v celkovém srovnání lépe reaguje na poptávku po samostatných grafických čipech a kartách. 

Zdroj: JPR


reklama