Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA skutečně získává firmu Arm, připraví si 40 miliard USD

14.9.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA skutečně získává firmu Arm, připraví si 40 miliard USD
NVIDIA se rozhoupala ke svému dosud nejdůležitějšímu a největšímu obchodu, jaký provede za celou dobu své existence. Koupí totiž od SoftBank společnost Arm Limited, na což bude potřebovat cca 40 miliard dolarů. 
O této možnosti se mluvilo nedlouho poté, co se ukázalo, že Arm Limited je k mání. V průběhu léta se ale objevily zprávy, jak by převzetí Armu firmou NVIDIA byla katastrofa nebo že regulační úřady s něčím takovým nikdy nebudou souhlasit (což však ještě stále hrozí) a o NVIDII se také říkalo, že nedokáže dát dohromady tolik prostředků, aby mohla akvizici provést.
 
Nyní tu ale máme tiskovou zprávu, kterou vypouští do světa NVIDIA a dosavadní majitel firmy Arm, společnost SoftBank Group Corp. (SBG) ve spojení se SoftBank Vision Fund. Už bylo také oznámeno, že transakce se promítne do nejbližších příštích finančních výsledků firmy NVIDIA (non-GAAP). 
 
 
Hned se také dozvídáme, že samotná společnost SoftBank se s firmou Arm v podstatě neloučí. Bude s ní dále spojena, a to prostřednictvím svého nového podílu v NVIDII, který bude dle očekávání pod 10 procent. 

V sekci komentářů nám pak Jensen Huang, CEO NVIDIE, mluví o věku umělé inteligence a rostoucímu světu Internetu věcí, který bude tisíckrát rozsáhlejší než dnešní "Internet lidí". Co se týče firmy ARM, Huang chce investovat především do jejího výzkumu a vývoje a samozřejmě i spojit její portfolio s GPU a AI echnologiemi NVIDIE. 
 
Ředitelství firmy Arm zůstane v Cambridge v Anglii, kde bude firma naopak expandovat výstavbou nového zařízení pro výzkum AI technologií. Vznikne tam také nový AI superpočítač založený na nejmodernějších technologiích ARM a NVIDIA. Huang zkrátka slibuje, že ze sídla firmy v Cambridge udělá světové technologické středisko. 
 
Samotná společnost Arm bude pokračovat ve své dosavadní práci, takže bude stále nabízet otevřený licenční model, na jehož základě budou moci různí zákazníci využívat architekturu ARM pro své účely, čili na tom by se nemělo nic měnit. Ostatně právě i na tom stojí úspěch firmy, jejíž procesorová jádra nalezneme v podstatě všude. 
 
A jaké jsou detaily transakce? NVIDIA se zavázala zaplatit SoftBanku celkem 21,5 miliard dolarů v podobě svých akcií a dále pak 12 miliard v hotovosti. Vyplacení dalších 5 miliard dolarů (v hotovosti či v akciích) bude záviset na dosažení specifických cílů v budoucnu, přičemž ty se týkají výkonů firmy Arm pod vedením NVIDIE a ta se ještě zavázala vyplatit zaměstnancům firmy Arm celkem 1,5 miliard dolarů opět v podobě akcií. 
 
Do celé transakce však ještě mohou promluvit úřady ve Velké Británii, Číně, EU a USA a pokud se vše povede, ta by měla být dokončena během 18 měsíců. 
 
Zdroj: TZ NVIDIA/SoftBank via TechPowerUp