reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Spojené státy americké uvalují na Čínu nové sankce, které mají zabránit dovozu vysoce výkonného výpočetního hardwaru do Číny. Ta by je podle USA mohla využívat k vývoji armádních technologií. Nvidie proto přichází s ořezanou verzí A800, která pod ně nespadá.
honza1616 (3625) | 10.11.20227:12
To snad ani není možný jak je ta Nvidia vychcaná, oni si tu právní skulinku v zákonech a restrikcích najdou za každou cenu
Je mi jasné že Nvidia není podporovatelem ani jedné strany ­(Čína ­-USA­) a jde jim jen o peníze,
ale až Čína zaútočí na Taiwan a USA je začne bránit, což je jen otázka času je to tam už na spadnutí, tak jsem zvědav jak se k tomu potom Nvidia postaví
Odpovědět3  5
pfranta (73) | 10.11.20229:48
Tak bude zase vyrábět u Samsungu. A po sjednocení se stejně musí většina světa dohodnout s Čínou, a pokud bude Taiwan po válce tak rozmrdaný, že to nebude stát za obnovu, tak si prostě TSMC postaví další fabriky v lidové Číně ­(už dnes tam nějakou má­). Proč by se do toho sporu měla Nvidia plést tak, že si vybere stranu? Dobrý obchodník je ten, který dodává zbraně oběma válčícím stranám, a ještě se k tomu postará, aby válka vydržela :­-)
Odpovědět1  1
Jojioo (103) | 10.11.202212:54
Presne tak, preto sa od druhej svetovej každá vojna bojuje ruskými zbraňami, v drvivej väčšine prípadov ruskými zbraňami na oboch stranách.
Odpovědět0  0
Dzambor (37) | 13.11.20221:26
Neviem prečo sa nad tým rozčuľuješ. Ak na to nie je embargo resp. sankcia to je ako aj tak zakázané predávať? Prečo by to mala byť diera v zákone? Ak je v zozname napísané zákaz predávať objemy motorov do číny 2.0L a viac a ja vyrobím 1.9 je to obchádzanie? Nie. Treba rozlišovať dojmy a pojmy.
Odpovědět0  0
Mirek55 (602) | 9.11.202222:15
To jsem teda ani já realista nečekal, že to bude Nvidia dělat tak na očích. Komedie pokračuje, absurdita se stupňuje a už to ani není vtipné.
Odpovědět8  2
Budman (251) | 9.11.202223:54
Na jejich místě byste udělal to samé, tady nejde o nějaké unikátní klíčové technologie, takže Nvidia si moc dobře uvědomuje, že by to prázdné místo brzy zaplnil někdo jiný a výsledný efekt by byl stejný. Takhle si aspoň udržela nemalý objem obchodu a tím i pracovních míst pod svou střechou.
Prostě Čínu je už teď velice těžké ­(možná i nemožné­) nějak výrazně omezit, prakticky jediné v čem má západ ještě výrazně navrch je armáda, ale tenhle konflikt bude ekonomický, ne vojenský
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 10.11.20227:11
Dohnat čínu už jen po stránce ­"běžné­" výroby je skoro nemožné. Fabriky a infrastrukturu cíleně budovali přes 40 let a to s intenzivníé státní pomocí. ­(tedy v zemi, kde ­"státní pomoc­" znamená, že je to státní zájem a opravdu je takový projekt zvýhodněn, ne jako u nás, kde to znamená, že 5 let běháte po úřadech než prvně kopnete do země a ­"dotace­" vám patrně nenahradí ani tyto výdaje­) A když jsme u toho, je možná podstatnější ta infrastruktura, než fabrika samotná. Elektrárny, které to uživí. Přístavy, schopné naložit ty miliony kontejnerů. Silnice, po kterých se dovezou suroviny a odvezou výrobky. Dodavatelé, počínaje doly a konče papírnou, schopnou chrlit potřebné miliony krabic... ­(a ta papírna opět potřebuje dodávky a dopravu atd atd.
Odpovědět11  1
DarkRichelieu (1230) | 10.11.202211:17
To je taky důvod proč to v Číně funguje a je těžké od ní odejít. Indie je třeba mnohem levnější na pracovní sílu atd., ale nemá potřebnou infrastrukturu, přístavy, stabilní dodávky elektřiny atd.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.