reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia uvedla model GR00T pro humanoidní roboty a Jetson Thor na Blackwellu

20.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia uvedla model GR00T pro humanoidní roboty a Jetson Thor na Blackwellu
Nvidia na konferenci GTC 2024 představila nový model GR00T, který by se měl stát základem moderních humanoidních robotů. Aby vše běželo dostatečně rychle, měli by využívat Jetson Thor na architektuře Blackwell.
Nvidia uspořádala vývojářskou konferenci GTC 2024, kde představila také novou hardwarovou architekturu Blackwell. My se ale podíváme na obecný model GR00T (Generalist Robot 00 Technology), který bude sloužit pro humanoidní roboty budoucnosti. Podle šéfa Nvidie, Jensena Huanga, je vytváření modelů pro humanoidní robotů jeden z nejzajímavějších problémů, které v oblasti AI existují. Systém má robotům umožnit rozumět přirozenému jazyku, napodobovat pohyby lidí díky jejich pozorování, mají se rychle naučit pohybové koordinaci a obratnosti, také mají mít schopnost vlastní navigace a adaptace na vnější svět.
 
Aby k tomu roboti měli dostatek výkonu, představila Nvidia novou hardwarovou platformu Jetson Thor. Toto SoC je postaveno na nové GPU architektuře Blackwell a dosahuje vysokého výkonu 800 TFLOPS v přesnosti FP8. Současně obsahuje procesor pro bezpečnost, vysoce výkonné CPU (patrně Grace) a síťové rozhraní s rychlostmi 100 GB/s. Tato platforma pro AI by mohla být v budoucnu využívána společnostmi, jako jsou 1X Technologies, Agility Robotics, Apptronik, Boston Dynamics, Figure AI, Fourier Intelligence, Sanctuary AI, Unitree Robotics nebo XPeng Robotics.
 
Současně s tím došlo k dalším updatům platformy Isaac, na které je GR00T postaven. Isaac Lab je systém akcelerovaný pomocí GPU, který staví na Isaac Sim, a přináší možnost paralelního běhu tisíců simulací učení robota. Isaac Manipulator vylepšuje schopnosti pro robotické ruce a až 80násobně zrychluje plánování pohybu. Isaac Perceptor pak nabízí vícekamerové řešení pro 3D obraz, které se má využívat u autonomních robotů např. ve výrobě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama