reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA už nebude ve specifikacích grafik rozlišovat Max-Q a Max-P

21.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA už nebude ve specifikacích grafik rozlišovat Max-Q a Max-P
Společnost NVIDIA nedávno představila grafické karty RTX 3000 pro mobilní počítače a my se nyní dozvídáme, že s nimi přijde i jedna podstatná změna v označování jejich verzí. Půjde o to, že se už nebudou označovat konfigurace Max-Q a Max-P. 
NVIDIA nedávno připravila nové Ampere pro notebooky, o nichž se toho zatím moc neví. Nastoupit přitom mají alespoň dvě verze, které budou k dispozici ve verzích Max-Q, a to GeForce RTX 3060 a 3070. Jenomže dle obvykle dobře informovaného serveru Notebookcheck se tyto verze ve skutečnosti nebudou rozlišovat. 
 
Mobilní grafické karty NVIDIA rozlišené na Max-Q a Max-P se přitom výrazně liší svým výkonem. Max-Q jsou určeny do tenčích notebooků, a logicky tak mají nižší TGP. Například RTX 2070 Super má TGP 115 W a její Max-Q verze jen 80 W, což ve výsledku znamená nižší takty GPU i pamětí a výkon cca 5,5 TFLOPS v FP32 oproti 7 TFLOPS plnotučné verze. 
 
 
Pro zákazníka je tak vcelku důležité vědět, zda si objednává notebook s Max-Q, nebo Max-P grafikou, ovšem pouze proto, že chce dát výrobcům počítačů větší volnost. Budou si moci stanovit vlastní TGP dané grafiky, což znamená, že označování Max-Q ze strany NVIDIE už nemá význam. Grafické karty generace Ampere v mobilních verzích tak budou nabízeny v celé řadě verzí a zákazníci s tím musí počítat. Bude to pro ně znamenat těžší orientaci v nabídce, neboť verzí zřejmě bude mnoho a mohou se svým výkonem velice podstatně lišit. 
 
Jak NVIDIA informuje, taková mobilní RTX 3080 bude mít konfigurovatelné TGP nastavitelné na 80 až 150 (nebo i více) W. Pro RTX 3070 platí 80 až 125 W a RTX 3060 má rozsah 60 až 115 W. Čili právě RTX 3060 může být ve výsledku energeticky mnohem náročnější než RTX 3080 a zrovna RTX 3080 v nejsilnější verzi nabídne o 37 % vyšší takty než v nejslabší verzi.
 
 
 
Navíc jde i o funkce spojené s Max-Q, a to Dynamic Boost a WhisperMode. Jejich využití bude také záležet čistě na rozhodnutí výrobce počítače, takže se může stát, že verze karty s nižším TGP je nenabídne a verze s vyšším TGP je naopak využije. Bude tak záležet i na ochotě výrobce, zda se o všem potřebném vůbec podělí se zákazníky ve specifikacích svého produktu, ale jisté je, že ten kdo si bude chtít být jistý, že dobře nakoupil, se může těšit na zdlouhavé srovnávání dostupných modelů notebooků. 



reklama