reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Volta mají být 12nm čipy, ale také možná jen převlečené 16nm

14.3.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Volta mají být 12nm čipy, ale také možná jen převlečené 16nm
Dle serveru EXPreview si má NVIDIA společně s TSMC chystat další generaci grafických čipů známou jako Volta pro 12nm výrobní proces. Nakolik ale má jít o nový proces a nejde pouze o "marketingový veletoč"?
Tchaj-wanský magazín DigiTimes uvádí, že NVIDIA si opět vybrala společnost TSMC pro výrobu příští generace grafických čipů, čemuž se nelze divit vzhledem k tomu, co předvádí její aktuální GPU Pascal vyráběná 16nm procesem FinFET. Jde především o jejich slušné takty, jež lze vyhnat i nad 2 GHz, což přináší slušné výkonnostní zisky. Server EXPreview k tomu dodává, že generace Volta už nebude vyráběna 16nm procesem, ale 12nm. Co se týče přibližného termínu, kdy by se nová GPU měla dostat na trh, tomu se ale ani jeden server nevěnuje, takže zatím můžeme mluvit prostě jen o roku 2018. Už dříve se ale mluvilo dokonce o ještě tomto roku, v němž se mají GPU Volta dostavit, a to také ve spojení s 12nm technologií.





Generace Volta je spojena s "automobilovým superpočítačem", respektive SoC známým jako Xavier, který bude využit především pro autonomní systémy řízení. Ten měl být původně vyráběn 16nm technologií, ale nyní už se také mluví o 12nm.

Ze zprávy na EXPreview ale není zcela jasné, zda 12nm proces není pouze či spíše jen marketingové označení pro starý 16nm. To by znamenalo, že jednotlivé prvky v čipu budou stejně velké, čili že se na danou plochu vejde stejný počet tranzistorů. Čínský server naznačuje, že 12nm proces firmy TSMC bude ve skutečnosti jen 4. generace 16nm procesu.

Éra 16nm FinFET v TSMC přitom začala už v roce 2013, kdy odstartovala produkce prvních čipů. Poté TSMC přešlo na 16nm FinFET+ a nyní je už aktuální 16nm FFC. Co se týče 12nm procesu, má tedy jít o již třetího následovníka, který nabídne především nižší ztráty a cenu vyráběných čipů. To by pro firmu NVIDIA znamenalo především možnost vyrábět energeticky efektivnější GPU a je otázka, zda by ta v takovém případě nabídla i výrazně vyšší počet tranzistorů, a tedy i CUDA jader, TMU a ROP. Každopádně to vypadá, že se z hlavního označení výrobních procesů stále více stává jen jakási značka, která má s reálnými proporcemi pramálo společného.

Zdroje: EXPreview, DigiTimes
reklama