reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Xavier: AI superpočítač s GPU Volta

29.9.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Xavier: AI superpočítač s GPU Volta
Již nějaký ten pátek víme, že NVIDIA se chystá po generaci GPU Pascal přijít s čipy Volta. Ty ještě v případě grafických karet zdaleka nejsou aktuální, ovšem to NVIDII nezabránilo představit nový produkt Xavier, který je na GPU Volta postaven.
NVIDIA Xavier je automobilový AI superpočítač, což prosím berte s rezervou. Vedle opravdových superpočítačů je to jen malý střízlík, ale zde mluvíme o automobilovém světě, kde se má jeho výkon využít především pro autonomní systémy řízení vozů, které potřebují v reálném čase mapovat a sledovat své okolí pomocí kamer, radaru, lidaru a kdo ví čeho ještě.





Mluvit přitom budeme o SoC (System on Chip) složeném mimo jiné z CPU a GPU a z celkového počtu sedmi miliard tranzistorů. Jde tak o téměř stejně složitý čip jako GP104-400 na kartách GeForce GTX 1080 a také je vyráběn 16nm procesem FinFET, čili v továrnách firmy TSMC.





Jde tak o první představený čip, který obsahuje GPU generace Volta. V této podobě má GPU celkem 512 jader, přičemž zpráva nemluví o CUDA jádrech, ale o "stream procesorech" příští generace (termín stream processor přitom máme spojen s GPU od AMD). Vypadá to, že tato jádra budou daleko komplexnější než CUDA na současných čipech Pascal či Maxwell. Však takovéto GPU, jež odhadem zabírá více než třetinu celkové plochy čipu složeného ze 7 miliard tranzistorů, by mělo mít téměř 900 jader. Je to ale v souladu s očekáváním, že architektura Volta má představovat mnohem větší pokrok a změny, než jaké se udály nyní při přechodu z Maxwellu na Pascal.

NVIDIA Xavier dále nese také osmijádrový procesor ARM a také potřebnou výbavu pro zpracování vstupu kamer s vysokým rozlišením (2x 8K s HDR). Celé SoC dokáže poskytnout výkon 20 TOPS (1012 operací za sekundu), zatímco potřebuje pouze 20 W energie, takže pro automobil nebude představovat vysokou zátěž. To se pochopitelně odrazí také na potřebě chlazení, která v případě Drive PX2 nebyla vyřešena zrovna nejlépe (chtělo to vodní chladič).

Xavier tak znamená především to, že NVIDIA bude moci tvořit nástupce systému DRIVE PX2 vybavené pouze jedním SoC namísto dvou čipů Parker a dvou samostatných GPU Pascal. Tento nástupce bude výrazně menší, levnější i úspornější. Xavier je také navržen tak, aby výsledný produkt splňoval důležitá bezpečnostní kritéria a standardy jako ISO 26262.

NVIDIA uvádí, že k prvním zájemcům se Xaviery dostanou již na konci tohoto roku. Zatím půjde o vzorky pro automobilový průmysl, výzkumná centra, apod.

Zdroj: NVIDIA
reklama