reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA žádá výrobce, aby udávali TGP a takty mobilních grafických karet

25.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA žádá výrobce, aby udávali TGP a takty mobilních grafických karet
NVIDIA nedávno potvrdila, že nová generace mobilních grafických karet GeForce už nebude rozdělena na základní Max-P a slabší Max-Q pro úspornější či tenčí počítače. Jak ale zákazník zjistí, co si kupuje? 
NVIDIA v prvé řadě říká, že značku Max-Q v zásadě neruší, nicméně efekt je takový, že jednotlivé modely notebooků už takové označení nebudou využívat, přičemž rozdíly mezi výkonem karet v různých implementací zůstanou. Každý výrobce notebooku si prostě a jednoduše bude moci v rámci stanovených mantinelů nastavit co chce, a NVIDIA jim tak silně doporučuje, aby ve specifikacích zmiňovali takty a další relevantní informace. 
 
 
Ze zveřejněné tabulky je přitom vidět, že půjde o velice zásadní informace, ostatně naše mobilní RTX 3080 může mít nastaveno TDP i přes 150 W, anebo také jen 80 W, takže dopad na pracovní takty a na výkon tak bude obrovský, a to konkrétně třeba 30 procent mezi Max-P a Max-Q v noteboocích MSI. Stačí si vybrat GS66 Stealth 10UH namísto modelu GE66 Raider 10UH a skončíme s výrazně slabší grafikou, ačkoliv o tom se ve specifikacích od výrobce nedozvíme. 
 
 
Jak ukazuje další obrázek, Max-P a Max-Q verze opravdu nemizí, jenomže zákazníkovi to nebude zrovna k užitku, když takové označení na svém notebooku stejně neuvidí. NVIDIA také slibuje, že AI systém v Dynamic Boost 2.0 bude neustále upravovat napájecí schéma s ohledem na zátěž s ohledem na CPU, GPU a paměť GPU. Je ale jasné, že pokud bude brát z jednoho malého soudku, výkon jednoduše nemůže být takový, jako když příděl wattů bude téměř dvojnásobný. 
 
NVIDIA tedy vyzvala výrobce notebooků k tomu, aby zákazníkům dali možnost se v této nabídce snadno orientovat a jasně zmiňovali i podporované technologie jako Advanced Optimus, Dynamic Boost 2 a jiné. Tato výzva ale zatím nepadla na úrodnou půdu, jak vysledoval server VideoCardz u firem Gigabyte, MSI, Razer, Lenovo či Asus. Tyto všechny aktuálně zmiňují pouze základní verzi grafické karty a přinejlepším doplňují kapacitu paměti.
 
Čili pokud sama NVIDIA myslí péči o své zákazníky opravdu vážně, měla by se sama aktivně zasadit o to, aby výrobci používající její produkty tyto informace sdělovali v základních specifikacích, neboť v současné podobě je to stejné, jako bychom si měli koupit počítač třeba s Core i7 10. generace a výrobce nám nesdělil, o jaký konkrétní model jde. Je ale jasné, že v konečném důsledku to bude vždy záviset na samotném výrobci. 
 
notebooky XMG
 
Jak ovšem uvádí server Tom's Hardware, například evropský prodejce zaměřující se na notebooky XMG a Schenker už je mnohem sdílnější a uvádí, jaké TGP mají nastaveny grafiky v jeho modelech včetně přídavku pro Dynamic Boost. 
 


reklama