reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zakázala využití karet GeForce v datových centrech

2.1.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zakázala využití karet GeForce v datových centrech
NVIDIA nedávno provedla důležitou změnu v EULA, čili licenčním ujednání s koncovými uživateli, v nemž už je stanoveno, že GPU GeForce nelze využívat v datových centrech. To znamená pro její budoucí zákazníky značné výdaje navíc.
EULA vztahující se ke kartám NVIDIA s GPU GeForce tak obsahuje nové omezení, které může mít velice výrazné finanční dopady na řadu firem. Tyto karty nově nebude firmou NVIDIA povoleno nasadit v datových centrech či prostě ve velkých serverech a superpočítačích s jednou jedinou výjimkou, a sice zpracovávání blockchainů, čili těžby kryptoměn. 
 
 
Důvod tohoto rozhodnutí firmy NVIDIA je prostý, donutit firmy k tomu, aby namísto levných GeForce využily podstatně dražší karty Quadro nebo Tesla. To tak ovlivní třeba hardware v systémech pro umělou inteligenci a hluboké učení. Právě ty totiž v poslední době zažily velký rozmach a NVIDIA zjistila, že si firmy nasazením GeForce namísto profesionálních karet dokáží ušetřit velké náklady, což se samozřejmě promítá do jejích tržeb. 
 
Dříve k takovým restrikcím nebyl důvod, protože to, co se po profesionálních kartách vyžadovalo, byl především výkon v Double Precision (FP64), kde byl a je výkon desktopových karet mizivý. Dnes se mluví především o AI a DNN (hluboké neuronové sítě), kde se využívá Half Precision (FP16), ovšem NVIDIA má moderní Pascaly montované do GeForce právě v FP16 uměle zpomalené, a ty tak mají výkon v FP16 rovnou poloviční oproti FP64, ačkoliv by mohly mít dokonce dvojnásobný výkon v FP16 oproti FP32. 
 
Nicméně NVIDIA evidentně pociťuje, že karet GeForce se do serverů montuje více, než je zdrávo, a to právě na úkor drahých modelů Quadro a Tesla. Není divu, však GeForce GTX 1080 Ti přijde na cca 700 dolarů, TITAN Xp pak 1200 dolarů a nejnovější TITAN V s Voltou přijde na 3000 dolarů. To vše ale bledne v porovnání s cenou karet Tesla V100, které přijdou přinejmenším na 8000 dolarů. 
 
Výtah z nové EULA zní: “No Datacenter Deployment. The SOFTWARE is not licensed for datacenter deployment, except that blockchain processing in a datacenter is permitted.”
 
Co se týče těžby kryptoměn, tato výjimka je očividná a pochopitelná. V ní jsou totiž velice výkonné i řadové GeForce a jim nemohou profesionální karty konkurovat, neboť nenabídnou srovnatelný poměr výkonu a pořizovací ceny. GeForce tak ani nemohou užírat prostor na trhu dražším kartám, ačkoliv pak zní poněkud podivně i vysvětlení NVIDIE. Ta svůj krok obhajuje tím, že GeForce nejsou karty určené pro nepřetržitý provoz a zátěž 24/7. Přesně tak jsou ale využívány pro těžbu, protože ta se nejvíce vyplatí právě v případě, když budou karty neustále poskytovat nejvyšší výkon, respektive nejvyšší efektivitu těžby i s ohledem na poměr výkonu a spotřeby. 
 
Zákaz v EULA také nepočítá s nekomerčním využitím karet GeForce, ale konečná otázka zní, jak chce NVIDIA dohlížet na to, že firmy budou její ujednání dodržovat. Zde to vypadá, že je připravena chrastit svým arzenálem právníků a zaměří se na ty největší firmy, které asi těžko utají nákup stovek či tisíců karet GeForce.
 


reklama