reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Kraken G12: univerzální vodní chlazení GPU

12.4.2017, Jan Vítek, aktualita
NZXT Kraken G12: univerzální vodní chlazení GPU
Společnost NZXT vyšle na trh nového Krakena s označením G12, který zajistí možnost chlazení grafické karty pomocí procesorového vodního chladiče. G12 má přitom mnohem širší kompatibilitu jak s kartami, tak se samotnými chladiči.
Původní NZXT Kraken G10 přinesl velice zajímavou možnost chladit GPU pomocí bezúdržbového vodního chladiče původně určeného pro procesory. Ovšem dnes má větší smysl využít vodní chlazení právě na grafické kartě než na procesoru, a to ze dvou důvodů. Procesory jednak mohou využít velké věžovité vzduchové chladiče, které zajistí dostatečný výkon i pro případ přetaktování, zatímco karta vedle sebe tolik prostoru nemá. Grafiky navíc dnes mohou i více než dvojnásobně předčít tepelné ztráty desktopových procesorů, takže pokud něco má smysl chladit vodou, jsou to právě ony.





Klasické chlazení karet pomocí vody ale vyžaduje specializovaný vodní blok, který není levný a po koupi nové karty si s největší pravděpodobností budete muset koupit také nový blok. Pak je tu ale sada NZXT Kraken v nejnovějším provedení, která umožní využít nejen vodní chladiče Kraken X42/X52/X62 AiO, ale na třicet dalších modelů i od jiných výrobců. Co se týče podpory karet, výrobce mluví o možnosti instalace na 40 různých GPU čítaje referenční i nereferenční modely AMD Radeon a NVIDIA GeForce, takže to bude celkově zahrnovat stovky modelů grafických karet.





Na druhou stranu je zřejmé, že oproti řádnému sestavenému systému vodního chlazení má toto řešení své nevýhody. Velké vodní bloky pro grafické karty obvykle pokryjí také paměti a oblast napájení, což v případě Krakenu G12 musí suplovat 92mm ventilátor, takže nejde o pouze vodní chlazení, ale o hybridní chlazení. A potom je tu samotný fakt, že musíme využít AIl in One chladiče, které nemusí mít zrovna tichou pumpu, ale i takové se dnes už dají pořídit, neboť výrobci si na to začali dávat pozor. Záležet tak bude především na výběru AiO chladiče.





Ve výsledku ale stejně nejvíce tepla vytvoří samotné GPU, na které se přitiskne vodní blok s pumpou, a to evidentně podle systému vyvinutého firmou Asetek, který využívá mnoho AiO chladičů různých značek. Na to ukazuje poslední fotografie s otvorem vybaveným packami, skrz nějž se blok protáhne, mírně pootočí a zaklesne právě za packy.

Díky tomuto řešení se můžeme pokusit o vyšší přetaktování karty a také lze očekávat podstatně nižší hlučnost. NZXT nám dává k dispozici i nic moc říkající údaj, což je o 40 procent lepší chlazení oproti vzduchovým chladičům karet.

NZXT Kraken G12 přijde na trh v černém i bílém provedení a s dvouletou zárukou za cenu 30 dolarů. K dispozici bude od května tohoto roku.

Zdroj: Hexus.net
reklama