reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevila se falešná 30TB SSD za $30: podvod jak vyšitý

1.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Objevila se falešná 30TB SSD za $30: podvod jak vyšitý
Na Walmartu i dalších platformách, které spolupracují se třetími stranami, se v poslední době začala prodávat záhadná "no-name" SSD s neuvěřitelným poměrem ceny a kapacity. Za pouhých 18 až 30 USD měla nabízet úložiště s 30 TB. Podvod to byl vskutku zajímavý.
Není až tak nezvyklé, že se na eBay a jiných platformách prodávají různá úložiště, která jsou dílem podvodníků. Časté jsou USB klíčenky nebo paměťové karty, které se tváří, že mají vyšší kapacitu, než jakou skutečně mají. Stačí si trochu pohrát s firmwarem a úložiště se tváří jako mnohem větší. Jeden z takových podvodů se nyní stal na Walmartu a dalších platformách dovolující prodej od třetích stran (např. AliExpress). Tam se totiž objevilo záhadné 30TB externí SSD. Takovou kapacitu dnes snad nikdo v externí formě nevyrábí, SSD nepatřilo žádné značce a bylo zde hned více podivných věcí. Především to byla cena, která činila pouhopouhých 18 USD na Walmartu a cca 30 USD na AliExpressu. Pro představu, běžná cena externích SSD je asi 80-100 USD za jediný TB. A zde těch terabajtů bylo hned 30, tedy bychom mohli spíše očekávat cenu okolo 2400-3000 USD a ne pouhých 18 až 30. Cena o dva desítkové řády vedle dávala jasně najevo, že tu bude něco v nepořádku.
 
Podvodné 30TB SSD
 
Na Twitteru se uživatel Ray [REDACTED] obětoval, investoval svých 31,4 USD do koupě, aby záhadě přišel na kloub. Vevnitř mělo být údajně M.2 SSD a celé se to mělo připojovat pomocí kabelu USB 3.1. V balení byl i kabel USB-C/USB-A a dvě redukce pro jiné formáty. Legrace začala, když se Ray rozhodl SSD otevřít. Tam byla základní deska HUB2-TF2 se dvěma vloženými paměťovými kartami, každá o kapacitě nikoli 15 TB, ale jen 512 MB. To vše bylo narychlo přelito lepidlem.
 
 
Když bylo "SSD" připojeno k počítači, ukázalo dvě 15TB jednotky. Tvůrci podvodného kousku HW tedy přepsali firmware, aby se karty tvářily větší, než jaké ve skutečnosti byly. Další zajímavostí bylo to, že úložiště fungovalo pouze s dodaným USB kabelem, který byl navíc typu USB 2.0 a nikoli 3.1 (s jinými kabely nefungovalo). Výsledkem bylo, že maximální teoretická rychlost byla 480 Mbps a nikoli 5 Gbps. Nicméně víme, že USB 2.0 v praxi dává jen okolo 30 MB/s. Podvodníci tak zajistili, aby se nikdo raději ani nepokoušel ověřovat, že to má tu kapacitu, kterou udávají. Když totiž Ray vyzkoušel H2testw, při rychlosti 17,8 MB/s mu mělo otestování jedné 15TB části zabrat 246 dní (8 měsíců). Na celé "SSD" by to znamenalo téměř 1,5 roku.
 
A ani tady to neskončilo. Aby se jen tak lehce nepřišlo na to, že skutečná kapacita je mnohem nižší, při zápisu většího souboru, než by se vešel na kartu, firmware jednoduše jen začal přepisovat původní data. Dále se ukázalo, že falešná SSD existují i v jiných variantách. Jiní uživatele zase vevnitř našli desku s USB portem a v ní zastrčenou USB flashku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama