Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD chystá nástupce APU Phoenix, který nese název Strix Point. Tyto procesory mají přinést hybridní architekturu kombinující jádra Zen 5 a Zen 5c. Nyní se objevují detaily o prvních 12jádrových procesorech.
HoCh (327) | 11.8.202322:14
Myslim, ze by bylo dobre nemotat mene zkusenym hlavu pouzivanim Intelskych nazvu P­-jadro a E­-jadro v souvislosti s AMD procesory.

Kdyby to napsal nekdo z casopisu Vlasta, tak by se to asi dalo odpustit, ale u autora odborneho serveru, ktery navic spravne oznaceni zen5 a zen5c zna, to pusobi ponekud diletantsky. Pokud je cilem vyjasnit to, ze zen5c nedosahuje tak vysokych taktu, je lepsi psat obecneji o pomalejsim, nebo slabsim jadru, ale rozhodne ne o E­-jadru, protoze Intel a AMD reseni jsou zcela odlisna.

Pouzivani tehle paralely muze nekoho svadet k porovnavani procesoru podle poctu silnejsich a slabsich jader. Jenze na rozdil od E­-jader s jedinym vlaknem, oklestenou instrukcni sadou a nizsim IPC, je zen5c plnohodnotne jadro s 2 vlakny a stejnym IPC jako ma zen5. Ma jen mensi mezipamet ­(cache­) a nizsi maximalni takty.

Nizsi maximalni takty zen5c dokonce ani nemuseji znamenat vyznamne nizsi vykon, protoze v plne zatezi nejsou ani ta vykonejsi zen5 jadra schopna bezet na maximalni takty.

Ta vykonejsi zen5 jadra se budou nepochybne hlasit systemu jako preferovana jadra. A protoze tenhle koncept je tu uz par let a dokonce i planovac windows ho zvlada, nemel by byt s vyuzitim plneho potencialu procesoru zadny problem.

Naproti tomu u E­-jader od Intelu maji planovac s aplikace mnohem tezsi praci, protoze nestaci jen zaplnovat jadra a vlakna podle jejich vykonu. Museji navic resit i to, jakou verzi, nebo cast kodu na ktere jadro poslat, protoze se jejich instrukcni sady lisi. Nebo degradovat instrukcni sadu a tedy i vykon P­-jader tim, ze aplikace nebude nikde pouzivat instrukce, ktere E­-jadro nezvladne.



Odpovědět0  0
kra.l (116) | 13.8.202314:38
Prej 45W nechcte se vysmát s AMD :D :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.