reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Na internetu se objevilo už několik záhadných poruch procesorů AMD a základních desek Asus. Konkrétně jde o kombinace s novými procesory AMD Ryzen 7000X3D vybavenými 3D V-Cache. Desky a procesory se záhadně pálí.
Bison (804) | 25.4.202314:33
Pozrel som si Asus fórum, klasika pri AMD nový HW funguje po roku kým ho odladia, dosky ktoré si chalani nakúpili za 2000$ a trapas s funkčnosťou na svete, bios nový len preto, že si chalani nevedia upraviť nastavenie ...takú aktivitu aká je tam teraz po novom HW od AMD a Nvidie som ešte nevidel, otázky ako od 10 ročných detí....bez AI to asi fakt dnes nejde....
Odpovědět0  3
congi (317) | 25.4.20239:01
...ruský YouTube kanál VIK­-off pak na Ryzenu 9 7950X3D...kde rusak sebral takovy kousek moderni technologie, to by se prece nemelo stavat :)
Odpovědět3  1
kutil05 (782) | 25.4.20239:31
Do ruských maloobchodů bez potíží, kupují to v okolních zemích, největší problém jim dělají klávesnice s azbukou u NTB kvůli případné záruce, kdyby to předělávali. Ty sankce navíc měly cílit hlavně na vládu a armádu. Běžní lidé tam jsou ­"rukojmí vlády­" stejně jako u nás, takže u nich to je šumák.
Odpovědět0  0
cdwN (585) | 25.4.202312:35
další naivka, co si myslí, že nějaký sankce dopadnou tam, kam mají a jsou opravdu účinné a k něčemu :)
Odpovědět3  0
kutil05 (782) | 25.4.202312:46
Snad to není na mne, sankce jsou totální nesmysl a finanční sebevražda.
Odpovědět2  1
peteb (364) | 26.4.202320:45
Obchodní výměna s RF činila před invazí cca 0,3% HDP EU. Za všechny na sankcích zůčastněné státy to patrně nebude o moc více než 0,1% souhrnného HDP.
Odpovědět1  0
congi (317) | 25.4.202314:51
mne je to docela jedno, jen sem si vzpomnel jak se tim vsude ohaneji a ono to az tak neni :­) btw. s tema rukojmima vlady bych byl opatrnej, nekteri urcite, ale dost jich jsou arogantni ­"vlastenci­", kteri hrde stoji za svou otresnou historii­(kde bylo masivne ublizovano jim samotnym­) a tupe podporuji sve silene vladare, pro ktere jsou stejne jen maso do mlynku a to i ti mladi, znacna cast se aktivne proliva vodkou takze se neni ani cemu divit, hodne zvlastni narod pomatencu :)
Odpovědět0  0
unreall (481) | 25.4.202315:56
Tu je zase odbornosti na temu, ktorá nám uniká, že? 😁

Tie sankcie fungujú pani a funguje velice spoľahlivo, ale Putin s takýmto scenárom rátal, takže sa nato vedel dopredu pripraviť. Hitler tiež pripravoval ekonomiku Nemecka na vojnu celé 30te roky.

Je to proces zotrvačnosti, nateraz sa im to ešte bude dariť z časti vykryť, ale časom to bude ťažšie a ťažšie + vedenie vojny bude naďalej Rusko vyčerpávať a vzhladom na odstavenie od jeho dodávok, nebude mať kapitál na manipuláciu v takom rozsahu.

Ostatne Ruska ekonomika stojí a padá len a len na rope a plyne, bez nich tie straty ničím nenahradia. Jednoducho budú skôr či neskôr chýbať.

A čo sa týka západu, tak je skutočne naivne myslieť si, že sankcie ubližujú hlavne jemu. Navyše tu je naozaj na mieste uvedomiť si, že pokial sa Rusko správalo, ako rozumná krajina, nikto z jeho ropou a plynom nemal problém.
Financovať ale krajinu, ktorá sa správa vlastne úplne identicky, ako akákoľvek teroristická organizácia, by asi nebolo úplne v poriadku.

Tiež si treba uvedomiť, že Putin využíva energetiku na udržiavanie Európy v klieštoch, ktoré by mohlo podľa potreby a v zaujme vlastných cieľov pritlačiť, ako by bolo potrebné.
Už nás raz od plynu na týždeň odstavil len tak z dlhej chvíle.
V okolo krymu a na pobreží Ukrajiny v čiernom mori boli objavené obrovske ložiska bridlicového plynu a ropy, čo znamenalo, že o svoji výhodu výhradného dodávateľa pre Európu by prišiel a ta by už nebola tak závislá na ňom.

To neprichádzalo do úvahy, takisto, ako neprichádza do úvahy, novoobjavené ložiska v stredotemnom mori, ktoré opäť znížia rusky vplyv a tak sa rozhodlo zabíjať civilistov, unášať deti, popracovať Ukrajinských zajatcov rovnakým štýlom, ako kdejaký extrémny islamista ­- ja v tých popravách nevidím rozdiel, zatiaľ čo Ukrajinci dovolis Ruským vojakom sa vzdať a zachrániť si tak život…
Odpovědět1  2
kutil05 (782) | 25.4.202316:12
Putin se předem připravoval primárně na oslabení petrodolaru, což se jim zjevně docela daří. Pouze vedení EU si naivně myslelo, že Rusko nějak oslabí. Úplně zapomněli, že Evropa není jediná a že Rusko má blízko k Asii. To je asi tak vše k tomu.
Odpovědět2  1
kutil05 (782) | 25.4.202316:14
Že vy věříte tomu, že pracně vybudovaný podmořský plynovod si Rusko vyhodilo do vzduchu samo a to ještě v době, kdy tam USA a NATO dělalo hodně velké námořní cvičení.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1571) | 24.4.202322:04
Nejde o žádnou záhadu.
Asus a MSI honem mažou BIOSy těch motherboardů ze serverů a co nevidět dodají takové, které při PBO nebudou zvedat napětí. To je celá příčina toho problému ­- výrobci základních desek nedodrželi specifikace AMD pro procesory s 3D V­-cache v naději, že na jejich deskách budou mít procesory větší výkon. Ovšem co u obyčejných procesorů nevadí, je u 3D V­-cache smrtící.
Odpovědět7  2
haunter (199) | 24.4.202323:20
To jsem chtěl napsat ­- SW má chybu, že jde nastavit vyšší limit, tím pádem se jednoduše přehřeje cache na více než 86°C a je to... Když ale člověk není dement, v životě na víc než 80°C s takovým výkonem ­(120W­) nebude...
Odpovědět2  1
kutil05 (782) | 25.4.20230:20
Až na jednu věc, na teplotu křemík tak citlivý není, protože ta neroste tak rychle a s těmi mraky čidel, by teplota neměla spálit CPU, ale s napětím rostou i proudy a právě proudová špička může velice snadno odpařit nějakou tenkou cestičku a problém je na světě.
Odpovědět4  0
HoCh (293) | 25.4.20239:14
Když člověk není dement, tak nepíše do diskuzí nesmysly typu, že zahřátí cache na 86C způsobí zničení procesoru.

Zatím všechny dostupné informace včetně oficiálního prohlášení ADM říkají, že ke zničení X3D cache dochází v důsledku zvýšení napájecího napětí pro jádra cpu nad přípustnou mez. Zvýšení napájecího napětí a frekvencí vede ke zvýšení teploty, ale teplota 86C určitě nebude příčinou zničení, protože běžné provozní teploty polovodičových přechodů jsou 125C.

Ta X3D cache se vyrábí jiným procesem a ten má z nějakého důvodu nižší provozní napětí, než co zvládá čiplet s jádry optimalizovaný pro dosahování vysokých frekvenci a pro ně potřebného napájecího napětí. Podle všeho při překročení bezpečného napětí X3D cache v ní někde dojde k průrazu, závada se lavinovitě rozšíří a dojde ke zkratu, přes který se vybijí výstupní kondenzátory napájecí kaskády a zkratovoé proudy zničí procesor i patici.

A o riziku zničení zvýšeným napětím se ví už od 5800X3D, takže není moc pravděpodobné, že by výrobci desek pro AM5 upravili bios tak, aby napájecí napětí překračovalo bezpečné hodnoty.
Odpovědět2  1
kutil05 (782) | 25.4.20239:37
Když už teda, co je ADM? A nespálí se jádro, ale ta vrstvená cache. Ovšem, to co mne napadlo souvisí s tím, že AMD sice důrazně nedoporučuje taktování jádra a hlavně zvedání napětí, ale taktování RAM zůstává. Jestli se tam nevloudila nečekaná chyba. Je možné že řadič RAM a cache bude při odlišné kapacitě cache trošku jinak nastavený ­- je to spekulace, ale ta komunikace s cache, aby to urychlilo hry i při nižším taktu jader asi bude intenzivnější.
Odpovědět0  0
HoCh (293) | 25.4.202311:03
Co je ADM ? Že by překlep ;­-­)?

Pro taktování jader procesoru je potřeba zvyšovat napětí a čiplet s nimi je vytvořen litografií, která je optimalizovaná na dosahování vysokých kmitočtů a tedy i vyšších napětí. Ale 3D cache je vyráběná jinou litografii a nezvládá tak vysoká napětí jako jádra. A protože jsou ve stejné napěťové doméně Vcore, nejdou jádra taktovat protože jim nejde zvýšit napětí bez rizika zničení 3D čipletu.

Řadič paměti je v jiné napěťové doméně Vsoc a u nemonolitických procesorů je i na samostatném čipletu. Přidání vyrovnávací paměti nastavení řadič RAM nijak neovlivňuje, protože ten o její existenci a velikosti nemá žádné informace. Navíc větší přidání vyrovnávacích pamětí zatížení řadiče RAM snižuje, protože více požadavků jader je uspokojeno z vyrovnávací paměti a nejde přes řadič RAM. Ty spekulace o zhoršení podmínek jeho fungování jsou tedy zcela nepodložené. Možná by nebylo od věci si místo spekulování o způsobu fungování procesorů něco přečíst ;­-­).
Odpovědět2  1
kutil05 (782) | 25.4.202312:09
Možná to tak nevypadá, ale o fungování CPU vím dost, jen jsem spekuloval. A co se týká té cache a RAM, větší cache samozřejmě znamená menší zátěž RAM, ale v tom smyslu, že se nepřesouvají menší bloky dat častěji, ale větší méně často a tím se eliminuje vliv přístupové doby. Takže pracuje trochu jinak. 3x tolik cache určitě má dost velký vliv. Jinak by procesor s nižším taktem ve specifické zátěži nemohl být výkonnější.
Odpovědět0  0
HoCh (293) | 27.4.20237:15
Omlouvám se za uštěpačnost, ale tu spekulaci jsem v daném kontextu pochopil tak, že by kvůli přidání 3D vyrovnávací paměti by mělo dojít ke změnám nastavení řadiče RAM, které by v důsledku způsobili jeho přetížení a zničení procesoru. To je tak absurdní představa, že mi to jsem se prostě neudržel.
Odpovědět1  0
kutil05 (782) | 27.4.202315:25
To je vážně absurdní představa, nicméně tu někdo potvrdil, že existují RAM, které pracují na vyšším napětí než vrstvená cache zvládne. Nicméně příčina odpálení těch procesorů už je známá, MSI a ASUS to přiznaly.
Odpovědět0  0
HoCh (293) | 28.4.202318:58
Pameti maji samostatne napajeni s nezavisle nastavitelnym napetim, radic pameti + I­/O obvody taky ­(Vsoc­) a jadra s vyrocnavacimi pametmi ­(cache­) rovnez ­(Vcore­). Tyhle 3 napetove domeny jsou vzajemne nezavisle a tak napeti pameti ddr nemuze procesor znicit. Tedy pokud pemeti nedostanou tak vysoke napeti, ze dojde k jejich destrukci a proniknuti jejich vysokeho napajeci napeti pres sbernice do procesoru. A podobne to je se vztahem napeti Vsoc a jadry+cache.
Odpovědět1  0
kutil05 (782) | 28.4.202319:55
To je jasné, ale pokud ke komunikaci je třeba vyšší napětí ­- sběrnice ­- tak s tím už řadič pracovat musí. Každopádně to už je jedno, ukázalo se, že BIOSy umožnily bez vědomí uživatele do CPU pustit víc, než bylo přípustné.
Odpovědět0  0
kutil05 (782) | 25.4.20230:17
Přesně tohle jsem myslel.
Odpovědět0  0
HoCh (293) | 25.4.20239:00
Z jakého zdroje je informace, že Asus a MSI mažou nějaké biosy ze serverů ? Tohle tvrzení totiž silně připomíná kachnu.

Kdyby zničení procesorů způsobovalo, to, že bios nastavuje příliš vysoké napětí při PBO, tak to žádné stažení biosů z webu nevyřeší. To by výrobci museli svolat všechny desky s touhle verzí biosu a nechat do nich nahrát třeba u prodejce, nebo v servisu jiní bios. A to by byla opravdu velká akce, která by nešla přehlédnout. A o něčem takovém se nikde nepsalo.
Odpovědět1  0
kutil05 (782) | 25.4.20239:14
Ale v článku je zmínka jen o EXPO a nikoliv PBO. Výslovně tam je napsáno: ­"Žádné přetaktování.­" Ostatně to u dnešních CPU ani nemá moc smysl.
Odpovědět0  0
kutil05 (782) | 25.4.20239:15
https:­/­/www.svethardware.cz­/ už není jediný, kde se o tom zmínili, ale zpětně to hledat nebudu. Ostatně pokud to není kachna, bude se to dál vyvíjet a budou přibývat informace.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4487) | 25.4.202310:59
Ale ty firmy opravdu přichází s aktualizovanými BIOSy a ty původní mažou ­(bude tu o tom snad ještě dnes aktualita­). Proč by to měla být kachna? Vždyť je to normální věc, která se stala už mnohokrát. Pokud se objeví špatný BIOS, který něco opravdu hodně pokazí, tak se stáhne ze serveru a je dostupná zpět původní starší verze ­(aby si už nikdo neinstaloval tu vadnou­), případně se urychleně přijde s novou verzí. To nijak nesouvisí se svolávacími akcemi, není v silách výrobce svolat všechny desky na světě, takhle se ty problémy zpravidla neřeší.
Odpovědět0  0
HoCh (293) | 27.4.20238:19
No nevím, mazání už oficiálně vydaných biosů ze stránek podpory desky myslím moc běžné není. Tam se dávají už odzkoušené, stabilní verze a pro bety má výrobce nějakou neveřejnou stránku. Ale nikdy jsem mazání už oficiálně vydaných biosů nesledoval, tak nemůžu vyloučit, že se to občas stane. Ovšem pokud nastavují při zapnutí expo natvrdo pro X3D procesory příliš velká napájecí napětí a hrozí jejich zničení, tak je to tak velký průser, že je to smazání už vydaných biosů pochopitelné.

Není jasné, kdy byla do biosů přidána podpora pro cpu s 3D vyrovnávací pamětí ­(cache­), ale v diskuzi na jiném serveru jeden člověk psal, že pro jeho asus desku smazali všechny předchozí verze, kromě té nejnovější. A prý tam bylo těch starších biosů celá řada. To vypadá, že tam byla podpora X3D procesorů už od počátku. Pak by to ale opravdu bylo na svolání všech desek na výměnu biosu, protože běžný uživatel jeho aktualizace nedělá. Ale možná doufají, že lidí, kteří jsou schopni zapnout expo, ale nedožvědí se o nutnosti aktualizace biosu bude málo a tak to radši nechají na reklamace, protože to bude méně nákladné ­(finančně i reputačně­) než svolávání.

Je ale otázka jak k tomu nastavování vysokých napětí mohlo dojít. A proč by mělo zapnutí expo nastavovat napětí pro Vcore napěťovou doménu, která by s taktováním pamětí a tedy ani s expo, jehož zapnutí je údajně příčinou zničení cpu, neměla mít nic společného. Napadají mne 2 možnosti.

Buď se nastavují všechny parametry procesoru jako celek v jednom datovém bloku a výrobci pro X3D procesory opravdu dali do parametrů nesprávná Vcore napětí z neX3D verzí. To se mi zdá divné, protože u 5800X3D to zvládli bez problémů a navíc jsou tím prý postiženy desky více výrobců.

Druhá možnost je jen moje spekulace, ale mohla by vysvětlovat velký rozsah problému. Podle dostupných informací byla u 5800X3D vyrovnávací paměť ­(cache­) napájena ze stejné napěťové domény Vcore, jako jádra. Menší napěťová odolnost 3D čipletu proto bránila zvýšení Vcore napětí potřebného pro taktování.

Kdyby AMD ale 3D čiplet přesunulo do Vsoc domény, která má stabilní napětí a obvykle nižší, než špičky ve Vcore doméně, mohlo by to umožnit vyšší taktování jader. Ale pokud by se při expo nastavilo příliš velké Vsoc napětí, mohlo by dojít k poškození 3D čipletu. Tahle změna napájení by mohla vysvětlit, proč došlo k problémům s expo u více výrobců. Po zkušenostech s 5800X3D by si hlídali Vcore napětí a neuvědomili by si, že při nastavení expo je potřeba řešit i omezení úrovně Vsoc.

Ta hypotéza má ale i slabiny. Třeba, že by AMD nejspíš začalo procesory taktovat výš a o takové změně přístupu by dost mluvilo. A nejspíš by si i pohlídalo , aby s ní vývojáři biosů u všech výrobců desek počítali.
Odpovědět0  0
Jezevec (108) | 27.4.202313:50
Tady ale nejde o to, že by nějaký BIOS by ­"špatný­" a ­"něco hodně pokazil­", dané verze prostě nezamezují uživateli, aby pomocí některých specifických nastavení, které u většiny procesorů nemají žádný negativní dopad, v prakticky raritním případě poškodil CPU. Když to řeknu s nadsázkou, nezabrání uživateli udělat blbost. Lidé, kteří se malinko orientují, si na nastavení napětí dávají pozor a troufám siříct, že když nastavuji PBO+XMP­/EXPO, tak snad většina uživatelů ručně upravuje proti automatice voltáž směrem dolů. Nové BIOSy uživateli tuhle chybu zabrání udělat, což snižuje riziko poškození ve specifických případech. Je dobré se zamyslet i nad četností toho problému. Statisticky to vypadá, že je pomalu jednodušší vyhrát ve Sportce. Omlouvám se za mírnou hyperbolu.
Odpovědět0  0
rizecek (179) | 24.4.202320:23
Smutné. Člověk vyhodí 20­-25 000Kč za upgrade na 14 dní. Zajimavé, že ty desky neměli problém napájet 12­-16 jádra, dokud nevyšli X3D.
Ale budou to nejspíš ojedinělé případy, protože si myslím, že většina zvolila levnější cestu v podobě 7600x ­/ 7700x.
Odpovědět0  6
wendak (449) | 25.4.20238:07
Když pominu tu do očí bijící hrubku ­- procesorY nevyšlY, ne nevyšli,
tak se stačí podívat na prodeje 3D procesorů ­-> lámou rekordy, takže to nebudou ­"ojedinělé přápady­".
Navíc, pokud se ukáže, že třeba AMD nebo ASUS něco zprasili, tak by měla projít reklamace.
Takže vlastně každé slovo ze tvého komentáře je blbost.
Odpovědět2  3
rizecek (179) | 25.4.202316:13
No nevzpomínám si, že by Intel měl někdy nějaké takové problémy i přes tu jejich masivní spotřebu, jak dřív každej nadával.
A já to nemyslel konkrétně na AMD nebo Asus, ale celkově na problémy s dnešní elektronikou kort v pc.
Nevím, že my musíme vyhodit několik desítek tisíc, aby se zjistilo, že to nefunguje podle plánu a až pak dostaneme v podstatě funkční produkty.
Pro všechny jsme dnes pouze testovací subjekty, ale kvalita produktů docela dost pokulhává.
Odpovědět0  1
kutil05 (782) | 25.4.202316:41
Toto je přece věc každého zařízení s OS pro spotřební segment. Telefony, počítače, někdy i síťové prvky. Vývoj je pořád náročnější a na nikoho nepočká. Problém některých firem jako ASUS je ale v tom, že nedodrží podmínky AMD, aby v recenzích jejich desky vypadaly lépe, ale je v tom riziko o kterém se zákazníci dozví jen, když ten risk nevyjde. Na férové jednání se dávno nehraje, pokud vůbec v tak konkurenčním prostředí jako je svět HW a nemyslím jen PC, ale i historicky RISC­/UNIX nějaká férovost vůbec byla. Možná si nepamatujete, ale zatímco u PC bylo vše volné a s podrobnou dokumentací, pro BIOSy to neplatilo a ty držela IBM do okamžiku kdy došlo na reverzní inženýrství. COMPAQ nebyla první s tímto postupem, ale vyrostla na tom a jak to bylo mezi Intelem a AMD, kdy tuším už 386, nebo 485 od AMD taky vznikla reverzně. Takže si nedělám iluze, kupujeme jen spotřební zboží, nic víc.
Odpovědět0  0
David Braunstein (6) | 24.4.202319:35
Mám Ryzen 7950 a Aorus Master. Po aplikaci paměťového profilu Expo ­(6000 MHz­) procesor začal trochu více hřát ­- vyšší teplota v klidu. Zjistil jsem že napětí do paměťového řadiče VCORE SOC bylo nastaveno sice na auto, ale skutečná hodnota byla 1,45V což je více než lze nastavit manuálně. Přitom při 6200 MHz systém prošel 17 min. testem OCCT při napětí VCORE SOC 1,13 V, mám nastaveno 1,18 V a žádné problémy. I v jiných hodnotách jsem zjistil že systém má dost odfláknuté nastavení ­- např. latence pamětí i několikrát vyšší než je třeba. Takže já si umím představit že deska některé napětí ­(přes některé piny­) dá příliš vysoké a nestačí se odvést teplo. A nebo ­- není náhodou to spálené místo mezi čipy procesoru = je dlouhá cesta vedení tepla od kontaktní plochy přes čipy, HEATSPREADER do chladiče. Nevím jak může jít teplo na druhou stranu z kontaktní plochy do desky ­- pak by záleželo i na desce.
Odpovědět6  0
smartspam (66) | 24.4.202320:20
Já si taky všimnul, ze na expo 6000Mhz jsou tam dost vysoké hodnoty u ram. U CPU jsem si zase všimnul, ze na defaultni profil RAM 4800Mhz mám vyšší all core boost a docela o dost než u expo 6000. Rozdíl asi 4600 vs 4200Mhz což už něco udělá. UCLK je nastaveno na 3000Mhz což je půlka expo, na 4800 tedy UCLK 2400 to lítá rychlej, ze si říkám jestli to nemít přímo na default. Zatím jsem nastavil křivku u CPU na ­-30 na všech jádrech stabilně a teploty šly dolu. Asi 55­-60 stupňů max pro zátěži. Mám 7900 a asus rog strix x670e­-e. Ještě jsem neměl moc čas si s tím hrat, mám to týden:­-D
Odpovědět2  0
smartspam (66) | 25.4.20239:11
Tak jsem si všiml, že při EXPO profilu na 6000Mhz je u CPU nastavena CPU VDDCR_SOC Napětí na 1,35 ­(odpovídá RAM voltáži­). Pokud nastavím EXPO druhý profil co má voltáž 1,25V, tak klesne i u CPU ten VDDCR_SOC na 1,25V a potom to all core boostuje daleko víc. Takže to vypadá, že si budu hrát asi s tou frekvencí 5600Mhz a vyladím lépe časování nejspíš. Má někdo podobný ryzen a může zkusit jakou mu to udává voltáž na SOC a RAM?
Odpovědět0  0
kutil05 (782) | 25.4.20239:26
Tak mne napadá, zda jsou paměti, které mají vyšší napájecí napětí, než zvládne ona vrstvená cache? Ne že by to mělo vliv na napětí jádra ale samotného řadiče.
Odpovědět2  0
smartspam (66) | 25.4.202311:28
Jsou i přetaktované paměti až na 1,45V a pokud to s tím souvisí, tak to ten 3Dv cachce nemůže dát. Např tady: https:­/­/www.alza.cz­/g­-skill­-32gb­-kit­-ddr5­-7800mhz­-cl36­-trident­-z5­-rgb­-black­-d7546822.htm

Jinak manuálně se voltáž dá zvednout samozřejmě taky.
Odpovědět0  0
kutil05 (782) | 25.4.202312:10
Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
smartspam (66) | 25.4.202321:29
Hmm tak je to opravdu ono:D Jak je tam expo profil tak se nastaví automaticky více i VCORE SOC a jde to do kytek. Nicméně moc uživatelů asi nemá ramky na 1,45V a více. Já jsem zatím manuálně nastavil 1,2 pro SOC a RAMky nechal na 6000Mhz na expo s 1,35V, nemám čas si s tím teď hrát.

https:­/­/www.tomshardware.com­/news­/amd­-ryzen­-7000­-burning­-out­-root­-cause­-identified­-expo­-and­-soc­-voltages­-to­-blame
Odpovědět0  0
kutil05 (782) | 25.4.202322:06
Ten článek jsem taky viděl, je to dost neobvyklá kombinace, tohle napětí je na DDR5 už celkem dost.
Odpovědět0  0
David Braunstein (6) | 25.4.202322:45
S laděním systému jsem si hrál asi 6 týdnů, doufám že mám představu co jsem dělal. Pro 6000­/3000 MHz ­"VCORE SOC­" ­(VSOC v ZenTimings­) byl systém bez chyb v testu OCCT po dobu 27 min při napětí 1,1 V, méně jsem netestoval. Protože toto napětí má mírný vliv na ohřev celého procesoru tak bych Vám doporučil otestovat kolik nejméně Váš systém snese. Pozor na Curve Optimizer ­- už při mírném snížení byl můj systém nestabilní ­- blbé je že se to špatně testuje ­- 7950 má krátkodobý boost tuším 5,85 GHz a pokud ho dostane horší jádro tak to při CO nastavené do mínusu spadne, při delším testu frekvence je třeba 5,2 GHz a je to stabilní. Ladil jsem CO pro každé jádro zvlášť ­- vyhodnotil jsem to jako slepou cestu ­- 7950 má 2 čipy, tomu horšímu ­(menší korekce CO do mínusu­) systém dával o 200 MHz nižší frekvence ­- neuměl jsem ho donutit nastavit stejnou frekvenci jako lepšímu čipu. Jednotlivá jádra se mi liší poměrně o dost ­- korekce CO i o 20. Takže jsem skončil na manuálním OC ­- pro 1,2 V jeden čip zvládá 5275 MHz, druhý 5150 MHz, pro stabilitu jsem dal napětí na 1,25 V, v zátěži 16 jader je teplota asi 95°C. Když jsem ještě ladil CO tak si myslím že dobrý nápad byl omezit krátkodobý boost na asi 5,4 GHz, pak pro 5,4 GHz šla použít větší záporná korekce v CO než pro frekvenci 5,85 GHz na kterou systém musel být otestován aby při krátkodobém boostu nepadal ­- třeba 1x za 3 dny. Ten krátkodobý boost trval méně než 1s a po takto krátkou dobu mít cca o 10% větší výkon za cenu nižšího trvalého výkonu ­(zbytečně velké napětí zvyšuje teploty­) pro mě nebylo výhodné.
Odpovědět2  0
smartspam (66) | 27.4.202322:05
Tak já si s tím teď hrál a pokud při expo­/manuálně nastavim na té ryzen 7900 6000Mhz ramky, tak vsoc je stabilní na 1,25v až cca 1,2. Jakmile dam 1,1, tak systém po restartu už nenabootuje. Přišel jsem však na to, ze čím menší frekvence paměti, tím menší je vsoc a boostuje to allcore výše ­(cinebench r23­). Našel jsem SweetSpot na 5000Mhz s Cl 32,33,33,66, kde je pak VSOC nastaven automaticky na 1,065 a jede to jak z praku. Allcore boost na prvním CCD cca 4800+ a druhé CCD 4600+. V cinebench pak skóre 26980. Podotýkám za teploty jsou do 60 stupňů maximálně, při hraní 40­-55, a max spotřeba PPT je 88w. Jsem max spokojenej. Curvo optimizer ­-30
Odpovědět0  0
HoCh (293) | 24.4.202319:01
Napajeci piny procesoru jso rozmisteny celkem rovnomerne po cele patici. Takhle lokalni vypaleni patice signalizuje, ze zjevne doslo k masivnimu proudovemu pretizeni jen nekolika kontaktu.

Je temer jiste, ze to nemohlo byt zpusobeno beznym provoznim stavem, ani zvysenou spotrebou pri pretaktovani. To by driv doslo k prilisnemu lokalnimu ohrati kremiku, ktere by zaznamenala mistni teplotni cidla a pricesor by odstavila. Ridici obvody procesoru hlidaji i maximalni proudy a prikony jednotlivych casti procesoru. Je tedy nerealne, ze by pri ­(rozumnem­) pretaktovani mohla nejaka cast procesoru odebirat proud schopny takhle znicit patici.

Tady musely uradovat zkratove proudy po vnitrni destrukci cipu, kterymi se pres par napajecich pinu vybil cely naboj vystupnich kondenzatoru napajeci kaskady. Sice nelze zcela uplne vyloucit, ze mohlo jit o dusledek neodhalene vyrobni vady konkretniho kusu, ale je to velmi nepravdepodobne.

Vzhledem ke zname citlivosti 3Dcach na vyssi napeti a z ni vyplyvajicimu omezeni taktovani techto procesorru je nejpravdepodobnejsi pricina nepripustne zvyseni napajeciho napeti. Sice se objevili spekulace,ze by za to mohla byt snaha vyrobcu desky dosahnout lepsich vysledku v testech prekrocenim napeti pri autonatickem taktovani. Ale to mi nezni moc pravdepodobne, protoze to by si vyrobce zadelaval na velke potize.

Mnohem pravdepodobnejsi je, ze nekdo zkousel taktovani, nastavil prilis vysoke napeti a procesor odpalil. Ostatne nedavno takhle der8auer v laboratori asus odpravil 7950x3d pri extremnim pretaktovani skokovym zvysenim napeti o 0,2V z 1.35 na 1.55V ­(viz odkaz dole­). Protoze on ma procesory zdarma a je to pro nej i reklama, tak to vytroubil do sveta.

Pokud nekdo pri pokusech odpalil procesor koupeny za sve, tak se s tim chlubit nebude, protoze ho asi bude chtit zkusit reklamovat.

Zvesti o udajnych upravach biosu vyrobci desek snizujici pretaktovani nemusi byt ale uplne nepodlozene. Vyrobce vetsinou umoznuje rucne nastavit vyssi nez doporucene napajeci napeti prave kvuli moznostem taktovani. Ale napeti mimo povolene meze vetsinou upozorni treba hlaskou, nebo cervenou barvou. Je ale mozne, ze pro x3d procesory natvrdo snizili horni mez nastavitelneho napeti.

https:­/­/www.tomshardware.com­/news­/ryzen­-7000x3d­-voltages­-may­-be­-limited­-after­-der8auer­-kills­-7950x3d
Odpovědět6  0
HoCh (293) | 24.4.202319:07
Omluvam se za nasledujici duplicitni komentar, ktery nejak vznikl pri editaci preklepu v prispevku.
Odpovědět0  0
kutil05 (782) | 24.4.202319:25
Patrně jste ten článek nečetl, ale o jakém přetaktování to píšete? Pokud jediné, co bylo zapnuté je EXPO, bude asi problém u výrobce desek, který ve snaze mít lepší výsledky než konkurence do procesoru pouští , co by neměl. Proto se to taky z většiny týká Asusu.
Odpovědět1  2
HoCh (293) | 25.4.20237:24
Asi jste necetl ­(poradne­) muj komentar ;­-­). Pisu, ze takoveto poskozeni x3d procesoru je mnohem pravdepodobneji v dusledku zvyseneho napeti pri pretaktovani, nez pri standardnim uziti ­(vcetne expo­).

Kdyby to, ze odecel procesor jen po zapnuti expo, napsal treba ber8auer, taj nepochybuji, ze je to pravda. Pokud se ale takove tvrzeni objevi u fotky nekoho neznameho, moc duveryhodne mi to nezni.

U expo neni duvod ke zvyseni napeti pro jadra procesoru ­(Vcore­) a x3d vyrovnavaci pamet, ale jen ke zvyseni napeti ram a pripadne pametoveho radice ­(Vsoc­). Povolene rozsahy napeti obou napetovych domen procesoru jsou dany amd a temer jiste i kod delalo i kod pro expo ladeni pameti. Nelze vyloucit, ze ten expo kod muze vyrobce desky upravovat, nebo parametrizivat, ale byl by sam proti sobe, kdyby prekracoval meze povolenych bezpecnych napeti.
Odpovědět1  0
kutil05 (782) | 25.4.20238:17
Za normálních okolností by jste měl pravdu, ale proč se to potom omezuje pouze na desky ASUS, vyjímky v počtu 1 nepočítám. Za tím bude něco jiné. Nebylo by to poprvé, co BIOS nebo firmware něco takového způsobil. To omezení napětí pro 3D verze má svůj důvod a pokud EXPO nenastavuje pouze paměti ­- takt a časování, ale tak jejich napětí a frekvenční děličku, možná nastavuje skrytě i něco další. A to že AUSU a MSI nejnovější BIOSY stáhly z Netu, taky něco napovídá.
Odpovědět0  1
HoCh (293) | 25.4.20238:42
Z jak důvěryhodných ­(primárních­) zdrojů vychází informace, že je tenhle problém u více uživatelů desek jen od Asusu, že výrobci stáhly nějaké biosy a že není poprvé, kdy špatný bios způsobil zničení procesorů?

Ne, že bych si myslel, že výrobci desek nejsou schopni něco udělat blbě. Ale na internetu je řada žvástů, hovadin, nebo i přímo podvodů, které někteří lidí nekriticky šíří. Tak jsem radši opatrný a snažím se o věcech přemýšlet.
Odpovědět1  0
kutil05 (782) | 25.4.20239:11
Tam je otázka, jestli třeba s podporou 3D procesorů nespěchali a neošidili testování. Protože tyto procesory mají své specifické chování. Jinak nastavený boost, průběhy napětí s frekvencí a fakt stačí blbě zadat jeden koeficient a problém, který se při testování neukázal, je na světě. Stačí aby někdo použil paměti, které při testování nebyly k dispozici, ty mají v EXPO jiné hodnoty, než zkoušeli a je vymalováno. Všech kombinací, když se přidá uživatelské nastavení můžou být statisíce. Pak je otázka, jaká hodnota má vliv na další a tak dál. To je ostatně důvod, proč na trh jdou vždy spotřebitelské verze a až potom profi segment, který je na testování násobně náročnější.
Odpovědět0  1
HoCh (293) | 24.4.202318:55
Napajeci piny procesoru jso rozmisteny celkem rovnomerne po cele patici. Takhle lokalni vypaleni patice signalizuje, ze zjevne doslo k masivnimu proudovemu pretizeni jen nekolika kontaktu.

Je temer jiste, ze to nemohlo byt zpusobeno beznym provoznim stavem, ani zvysenou spotrebou pri pretaktovani. To by driv doslo k prilisnemu lokalnimu ohrati kremiku, ktere by zaznamenala mistni teplotni cidla a pricesor by odstavila. Ridici obvody procesoru hlidaji i maximalni proudy a prikony jednotlivych casti procesoru. Je tedy nerealne, ze by pri ­(rozumnem­) pretaktovani mohla nejaka cast procesoru odebirat proud schopny takhle znicit patici.

Tady musely uradovat zkratove proudy po vnitrni destrukci cipu, kterymi se pres par napajecich pinu vybil cely nabij vystupnich kondenzatoru napajeci kaskady. Sice nelze zcela uplne vyloucit, ze mohlo jit o dusledek neodhalene vyrobni vady konkretniho kusu, ale je to velmi nepravdepodobne.

Vzhledem ke zname citlivosti 3Dcach na vyssi napeti a z ni vyplyvajicimu omezeni taktovani techto procesorru je nejpravdepodobnejsi pricina nepripustne zvyseni napajeciho napeti. Sice se objevili spekulace,ze by za to mohla byt snaha vyrobcu desky dosahnout lepsich vysledku v testech prelrocenim napeti ori autonatickem taktovani. Ale to mi nezni moc pravdepodobne, protoze to by si vyrobce zadelaval na velke potize.

Mnohem pravdepodobnejsi je, ze nekdo zkousel taktovani­- nastavil prilis vysoke napeti a procesor odpalil. Ostatne nedavno takhle der8auer v laboratori asus odpravil 7950x3d pri extremnim pretaktovani skokovym zvysenim napeti o 0,2V z 1.35 na 1.55V ­(viz odkaz dole­). Protoze ma oricesory zdarma a je to pro nej i reklama, tak to vytrubuje do sveta.

Pokud nekdo pri pokusech odpalil procesor koupeny za sve, tak se s tim chlubit nebude, protoze ho asi bude chtit zkusit reklamovat.

Zvesti o udajnych upravach biosu vyrobci desek nemusi byt uplne nepravdive. Vyrobce vetsinou umoznuje nastavit vyssi nez doporucene naoajeci napeti prave kvuli moznostem taktovani. Ale napeti mimo povolene meze vetsinou upozorni treba hlaskou, nebo cervenou barvou. Je ale mozne, ze pro x3d procesory natvrdo snizili horni mez nastavitelneho napeti.

https:­/­/www.tomshardware.com­/news­/ryzen­-7000x3d­-voltages­-may­-be­-limited­-after­-der8auer­-kills­-7950x3d
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.